RECENZIJE ALBUMA

Diamusk – „Sleepwalkers“ (2019)

Written by Nenad Pekez

Diamusk
„Sleepwalkers“
Reggae/Dub/Fusion
(Samizdat, 2019)

“Sleepwalkers” je globalni zvuk sa glasom nade o jačanju, većoj svesnosti i, konačno negde u skorijoj budućnosti, zadovoljnijem i smislenijem životu.

Novi album Adise Zvekić napada sa svih strana. Motiva i uticaja ima bezbroj, geografski – od Mediterana, Balkana i Afrike, do krajnjeg severa Evrope. U osnovi svega je zapravo Jamajka – rege i sve ono što ovaj žanr jeste i može da bude. “Sleepwalkers” je istinska definicija rege (in)fuzije i povrh toga, multikulturološki i protestni manifest kakvog retko možemo čuti i videti od ovdašnjih autora.

Raznih motiva je bilo i na prethodnim izdanjima, ali ni približno u ovoj meri i na ovakav način. Aranžmani su složeni zrelije i odlučnije, bez puno potrebe za eksperimentisanjima, bar ne u tom smislu. Donekle je jasno da su ovog puta aranžmani bili uslovljeni i jednom jako bitnom činjenicom i verovatno najvećom promenom koja je nedostajala do sada – živim bendom. Pre svega su tu Alveis Reid na bas gitari, Vladimir Krkljuš na klavijaturama i Aldin Hasanović na gitari, a potom i čitava mreža alternativnih instrumentalista kao što su Kiril Kuzmanov, Nils Petter Molvær, Elektro Hafiz, Đani Pervan i drugi.

Kada je reč o pristupu, produkciji i delimično vajbu, neminovno mi padaju na pamet Thivery Corporation. Međutim, isti taj vajb je u pozadini mnogo više ruts nego bilo koja Thivery stvar. Dominatna u tom smislu je “Reggae Dubba”, doduše, podjednako koliko i sa fenomenalnom saksofonskom temom. Slušajući ritam sekciju i gitaru kroz čitav album, vidim kako se Sly & Robbie ponosno i bezobrazno smeškaju zbog onoga što je muzički urađeno na ovom izdanju. To ni ne treba toliko da čudi jer je dobro poznati rutsman Vladimir Krkljuš (Smoke’n’Soul, Soulcraft), duboko umešao prste u sviranje, produkciju i miks. Kad smo već kod Slaja i Robija, “Big Wild River” urađena u saradnji sa Nilsom zvuči kao da je bonus traka sa eksperimentalnog albuma “Nordub” koji su Slaj i Robi upravo sa Nilsom izdali prošle godine.

Kako sam u prvoj rečenici recenzije napomenuo da album “napada”, to se isključivo odnosilo na bezbroj kulturoloških motiva kojima nas album zapljuskuje, ali ovo izdanje je sve samo nije napadano i donosi neke od najopuštenijih muzičkih vibracija koje sam skoro osetio. Međutim, daleko od toga da je ovo pasivan album, već je prepun sugestija i ukazivanja na istinske vrednosti. Baš kao i prethodni albumi, u ovom smislu “Sleepwalkers” nimalo ne odstupa.  O vrednostima koje Adisa neguje pisao sam u recenziji albuma „Freedom“ i to podjednako važi i sada. U jednu ruku, one koje se ja držim, ovo je protestni album, ne samo i isključivo protiv sistema, iako se svakako indirektno odnosi i na to, već pre svega protiv ustaljenog načina življenja u kojem ne postoje preispitivanja i želja za napretkom u duhovnom ili bilo kom drugom aspektu. Upravo zato, šetamo u snu, nesvesni šta se zapravo oko nas, a posebno u nama dešava.

“Sleepwalkers” je globalni zvuk sa glasom nade o jačanju, većoj svesnosti, i konačno negde u skorijoj budućnosti, zadovoljnijem i smislenijem životu. Pre svega na individualnom nivou, jer će se to automatski preslikati na svetski nivo. Vreme li je najzad i za to? Posle toliko hiljada godina? I dok pišem ove rečenice saznajem o terorističkim napadima na Novom Zelandu…

Možda ćemo ipak morati još da se strpimo.

Spisak pesama:

01. Reggae Dubba feat. Kiril Kuzmanov
02. Afroheartbeat feat. Mladen Marjanović (Igralom)
03. Hypnosis feat. Trajche Velkov
04. Lost and Found feat. Elektro Hafiz
05. Big Wild River feat. Nils Petter Molvær
06. Sleepwalker feat. Kenan Glavinić
07. Corridor feat. Dino Mangafić
08. Synergy feat. Adela Pervan
09. Another Beginning feat. Bjorn Blomberg
10. Recal feat. Đani Pervan

4.5

“Sleepwalkers” je globalni zvuk sa glasom nade o jačanju, većoj svesnosti i, konačno negde u skorijoj budućnosti, zadovoljnijem i smislenijem životu.