RECENZIJE ALBUMA

Diamusk – „Freedom“ (2017)

Diamusk-Freedom-2017
Written by Nenad Pekez

Diamusk
„Freedom“
Reggae / Electronic / Trip hop
(Samizdat, 2017)

Moćan i prepoznatljiv glas Adise Zvekić ponovo nas je oduševio.

 

Slušajući novi album Adise Zvekić po prvi put sam počeo ozbiljnije da razmišljam o njenom glasu. Uvek sam znao da me taj glas privlači, ali nikada se do ovog momenta nisam zapravo zapitao zbog čega je to tako. Snaga. To mi prvo pada na pamet. Odlučnost i uverljivost. Mogao bih jako lako zamisliti kako taj glas izgovara najgrublje i najtvrdokornije reči koje vrište od samopouzdanja, poput reči nekakvog komandanta vojske koji sprema svoje ljude na najljuću bitku. Isto tako bih mogao zamisliti kako taj isti glas formira najlepše reči univerzuma koje moj um ne bi mogao ni da razume. Reči kao što su „Ljubav“ i „Sloboda“. Upravo tako, moj um te reči poznaje, ali ih u suštini ne razume, niti će ih ikada zapravo u potpunosti razumeti. Ako nam Adisa o nečemu govori u svom stvaralaštvu, onda je to da te reči um ni ne treba da razume.

 “Mi mislimo da volimo, mi samo mislimo da smo slobodni. Danas ljubavlju nazivamo težnje ega, interesa, a sloboda je tek forma u okvirima ropstva, sistema u koji se rađamo. Možda je smisao ljudskog života da to dvoje otkrijemo u njihovom stvarnom obliku”, izjavila je Adisa jednom prilikom. I baš tako, dokle god bude postojalo mišljenje i dokle god bude postojao lični interes, ljubav i sloboda ostaće samo imaginarni i nedokučivi. Dokle god bude postojala potreba za pitanjima, odgovora neće biti.

Ako je iko uopšte sumnjao nakon prvog albuma, „Freedom“ u potpunosti potvrđuje da Adisa zaista ima uzvišene ciljeve i da ne uzima ove pojmove zdravo za gotovo, kao deo neizbežnog šablona koji stiže sa reggae-dub paketom. Na kraju krajeva, od koliko modernih umetnika bliskih nama možete čuti ovakve ili slične reči, i ako možete, za koliko njih biste tvrdili da to izgovoraju sa potkrepljenim osećanjima? U tom smislu se „Freedom“ zaista savršeno nastavlja na album „Wadada“. Ipak, drugačiji je.

Potvrda svega napisanog nalazi se direktno na albumu „Wadada“, a sada i na albumu „Freedom“. Potrebno je poslušati, ali moguće je da nećete razumeti. Problem je što ćete uopšte pokušavati da razumete. Zapravo, neophodno je biti potpuno otvoren, bez misli i predrasuda, i tada će ova muzika zaista progovoriti. Nije pitanje kvaliteta, već vremena, koliko će kome biti potrebno da to prepozna. Jedini savet koji mogu da dam već je dala Adisa u naslovnoj pesmi, i to na mnogo lepši način: „Let love show you the way…“ („Neka ti ljubav pokaže put…“).

Piše Nenad Pekez

Spisak pesama:
01. Concrete Jungle
02. Home
03. Link In the Chain of Evil
04. The Awake
05. Freedom
06. Light
07. I Pray
08. Don’t Listen
09. The Music
10. Islands

4

Moćan i prepoznatljiv glas Adise Zvekić ponovo nas je oduševio.

Dodaj komentar

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.