IZVEŠTAJI SA KONCERATA RECENZIJE

Devin Townsend Project u Beogradu – Jedan je Hevy Devy

devin-townsend-project-live-belgrade-featured
Written by Jadranka Balaš

Svašta sam očekivala da ću čuti i videti u Srbiji ali da ću dočekati DEVIN TOWNSEND PROJECT ni u najluđim snovima. Jutro kada je najavljen njihov koncert pamtim kao jedno od najdržaih muzičkih iskustava i najlepših buđenja koje je počelo sa šokom i nevericom a zatim preraslo u najširi osmeh na mom licu. Svaki ljubitelj prog zvuka u ekscentrika kakav je Devin Townsend gleda kao u neko božanstvo, ali ni oni koji su malo manje skloni muzici koju on pravi ne mogu da poreknu njegovu genijalnost. Nakon više od 20 godina građenja imena koje se izgovara sa najdubljim poštovanjem, živa legenda je konačno stigla i u našu zemlju.

fight-to-fight-live-belgrade-2017-photo-Mirjana-Mitrovic

Fight To Fight live in Belgrade, photo Mirjana Mitrović | click for more

Kao podrška tokom cele turneje, pa i nastupa u Beogradu, najavljen je mladi Norveški sastav FIGHT THE FIGHT. Iako se sa njihovom muzikom nisam susrela do samog koncerta, moram priznati da sam bila prilično iznenađena, kao i dobar deo solidno popunjene velike sale Doma omladine, onim što ovi momci imaju da ponude. Brzo, energično, sa mnogo samopouzdanja i još više entuzijazma, ova sjajna četvorka je pokazala šta može da se dobije kada spojite mladost i talenat i kako se otvara koncert velikana. Eksplozijom koja nas je sjajno zagrejala za ono što sledi.

Neki iracionalni strah da će nešto poći naopako, da će ovaj koncert nekako biti otkazan, da sam ga samo sanjala, držao me je sve do momenta kada se Devin u pratnji svog benda popeo na binu. Tek tada sam odahnula uz pomisao: „Ovo se stvarno dešava, on je stvarno tu, on je STVARAN!“. Uz najiskreniji osmeh i šalama na sebi svojstven način pozdravio nas je i otvorio koncert numerom „Rejoice“.

devin-townsend-project-live-belgrade-2017-photo-Mirjana-Mitrovic

Devin Townsend Project live in Belgrade, photo Mirjana Mitrović | click for more

Sa fantastičnog novog albuma po kome i cela turneja nosi naziv, „Transcendence“, čuli smo fenomenalne singlove „Stormbending“ i „Failure“. Podsetio nas je ne samo na ranije radove benda DTP nego i svoje solo radove, ređale su se „Night“, „Hyperdrive“, „Where We Belong“, neke od miljenica fanova „Supercrush!“ i „March of the Poozers“. Uz najglasnije ovacije i još glasnije horsko pevanje svih prisutnih ispraćene su „Deadhead“ i epska himna „Kingdom“.

Pažnju tokom celog koncerta nije držala samo usviranost čitavog benda, čak ni Devin-ov glas koji je zvučao besprekorno i usudiću se da kažem bolje nego na ploči, toliko koliko neverovatna energija, njegov osmeh koji hipnotiše a koji nije skidao sa lica tokom celog nastupa. Sposobnost da nepogrešivo svira, peva i u isto vreme animira publiku na takav način da zaboravite na prostor, vreme i možete samo da se skoncentrišete na tu pojavu na bini koja izaziva strahopoštovanje bez obzira na to da li volite njegovu muziku ili ne.

devin-townsend-project-live-belgrade-2017-photo-Mirjana-Mitrovic

Devin Townsend Project live in Belgrade, photo Mirjana Mitrović | click for more

Jedan od najsvetlijih momenata koncerata svakako jeste bio deo kada je Devin izašao na binu naoružan samo gitarom i svojim moćnim glasom, na licu mesta osmislio šaljivu pesmicu i nasmejao publiku do suza a zatim otpevao „Ih-Ah!“ u akustičnoj verziji. Za kraj, još jednom u pratnji kompletnog benda, zapevali smo glasno moćnu „Higher“ i uz puno osmeha ispratili Devin-a i ekipu sa bine.

Bez imalo dileme mogu da kažem da je ovo ne jedan od, nego najbolji koncert na kome sam prisustvovala u Srbiji. Ne spektakl kakav je recimo bila Metallica na Ušću ili Rammstein u Areni, ali spektakl u malom, onakav kakvom se metalci najviše raduju. Eksplozija zvuka, energije i čiste sreće koju je bilo teško sakriti i od strane benda i od strane publike. Ona koja izaziva suze radosnice, koja se prepričava i pamti zauvek. Koja vraća u život. Koja će odzvanjati zidovima Doma omladine još dugo i koju nisam sigurna ko bi mogao da nadmaši. Niko kao Hevy Devy.

devin-townsend-project-live-belgrade-2017-photo-Mirjana-Mitrovic

Devin Townsend Project live in Belgrade, photo Mirjana Mitrović | click for more

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.