RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

DEL ARNO BAND – „Ako ne znaš šta da radiš“ (2019)

del-arno-band-recenzija-2019
Written by Nenad Pekez

DEL ARNO BAND
„Ako ne znaš šta da radiš“
Reggae
Mascom Records
CD/DL
2019

Nakon više od 30 godina rada Del Arno Band i dalje donosi albume koji pevaju o relevatnim temama i na relevantan način. Razigranost u srcu, ali i prst na čelu su neminovni nakon slušanja ovog izdanja.

„Opsesija sobom me čini robom“, peva Jovan Matić na novom albumu aludirajući na to kako individualnost bez svesnosti lako može da zglajzne u egocentričnost i samodestrukciju. Slika i prilika društva u Srbiji. Slika i prilika velikog dela sveta. Individualnost svakog od nas čini i oblikuje svet. Samo jednom pesmom i samo jednim stihom, DEL ARNO BAND već pokazuju da još uvek pevaju o relevantnim temama i na relevantan način. Tako je, rege miljenici imaju novi album nakon čak 13 godina duge i suve tišine.

Trinaest godina je zaista dug period, čak i za bendove koji imaju veliku reputaciju. Bio je to buran period kako za fanove i njihovo strpljenje, tako i za sam bend koji je prolazio kroz neminovne promene i značajne turbulencije. Bez ikakve dileme, odlazak Vladana Matića je definitivno preobrazio bend i najviše uticao na novi i drugačiji zvuk prisutan na ovom izdanju. Kao suosnivač, kompozitor i producent najvećeg broja pesama, Vladan je sa razlogom nosio nadimak ‘Brain I’. Sada bez njegovih uticaja, Del Arno Band je praktično morao opet da se izmisli, kako je Jovan često govorio u najavama albuma. Nije ovo prvi, a verovatno neće biti ni poslednji put da bend doživaljava nešto ovako – oni verniji fanovi se sigurno sećaju koliko uspeha je donela prva regeneracija.

Ako mene pitate, poslednje izdanje benda „Vreme Vode“ je jedno od muzički najslojevitijih i najkompleksnijih rege albuma koji su se pojavili ne samo kod nas, već i u svetu u poslednjih dve decenije, pa i više. To ga definitivno stavlja na visok rang. „Ako ne znaš šta da radiš“ se sa druge strane vraća bazičnim, ogoljenim rege ritmovima i jakom gruvu. Od aranžmana u kome dominiraju duvački instrumenti (zbog kojih su i dobili nadimak ‘srpski Burning Spear’), bend se dobrim delom okrenuo izvornijem rege pristupu – prostornim i atmosferičnim pesmama koje su na granici sa dab kompozicijama. Duvačke linije često dolaze u samo specifičnim i odmerenim momentima, više kao šlag na torti. Ovo naravno, ipak ne znači da se bend u potpunosti odrekao klasičnog Del Arno pristupa i pesma „Da živimo ponovo“ je jedan od odličnih primera.

Jovanovi stihovi su baš kao što se može naslutiti iz samog uvoda ostali podjednako upečatljivi, ali i direktniji, sveobuhvatniji i mudriji, što je svakako bilo za očekivati. Uz sporije rutsi-dab aranžmane treba očekivati prikladne i ozbiljne stihove koji se dotiču prolaznosti, vremena, ljubavi i sudbina. Već iz naslova pesama se to može naslutiti: „Sudbina je svih da prođu“, „Kajanje“, „Meni se okreni“, „Ljubav“. Tu su i razdragrani momenti, brže i energičnije numere na koje su nas navikli: „Stari Lek“ – već poznati singl kojim se bend vratio klasičnom ska aranžmanu, čega nije bilo puno do sada, „Voz za sreću“ – jaka poruka establišmentu upakovana u karipske ritmove (u stilu čuvene „Pesme“) i „Izleči me“ – slatka lovers rock posveta Gregoriju Ajzaksu.

Po principu „zašto menjati ono što valja“ mnogi uspešni i dugotrajni bendovi često upadaju u zamke. Slušni centri se zamaraju kada prestanu upijati kreativnije i drugačije vibracije. Nešto treba da ih zagolica. Pravi je uspeh kada bendovi uspeju izaći iz sopstvenih šablona, svoje zone komfora i pronaći se na svežiji način zadržavajući glavni žanrovski identitet. Del Arno Band su uspeli da naprave album koji će zagolicati slušne centre, razigrati nam srca, ali i stihovima o aktuelnim društvenim temama naterati nas da stavimo prst na čelo. Više nego dovoljno za sve rege ljubitelje koji će imati u čemu da uživaju u narednim mesecima.

Lista pesama:

01. Sudbina je svih da prođu
02. Da živimo ponovo
03. Ljubav
04. Kajanje
05. Izleči me
06. Stari lek
07. Meni se okreni
08. Opsesija sa sobom
09. Voz za sreću
10. Još uvek ima nade

4

Nakon više od 30 godina rada Del Arno Band i dalje donosi albume koji pevaju o relevatnim temama i na relevantan način. Razigranost u srcu, ali i prst na čelu su neminovni nakon slušanja ovog izdanja.

Dodaj komentar