IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Deca Apokalipse u Beogradu – Rap metal poslastica u prestonici

deca-apokalipse-live-belgrade-izvestaj-2018
Written by Jovan Ristić

Ako nešto valja u gradu na koji mnogi vole da se žale je to da kada je noćni život u pitanju uvek imate švedski sto izbora pred sobom. Ipak, jedan je posebno primamio potpisnika ovih redova; koncert benda DECA APOKALIPSE, prvi nakon dve godine u prestonici. No, meni to nije značilo previše kako moram priznati da se moj put ranije nije ukrstio sa njihovim nastupima. Želju da ispravim tu nepravdu dodatno su pojačali i gosti, odnosno prijatelji sastava Brat, D Zoo i Iskaz koje su organizatori koncerta pozvali kako bi priredili nezaboravnu žurku u klubu Doma omladine Beograda.

brat-dom-omladine-2018-daniela-01

Brat @ Dom omladine Beograda | Foto: Daniela

*** klikom na fotku otvarate galeriju sa koncerta ***

Uz neko sitno zakašnjenje u odnosu na najavljenu satnicu, na scenu stupa užički sastav BRAT. Jedini bend koji je sinoć odstupao od rap metal formule, Brat su se svakako uklopili u celu priču svojom energijom. Šteta što se ta energija nije prenela i na publiku raštrkanu po sali koja je mahom statično ispratila koncert. Scenski pomalo nesiguran, bend je srećom muzički sjajno izneo svoj nastup. Njihova mućkalica punk, hardcore i metal zvuka sigurno bi bila bolje primljena da bend nije bio žrtva kletve predgrupe – „aj da popijemo pa ćemo ući“, iako su cene pića bile i više nego pristojne na samom dešavanju.

dzoo-dom-omladine-2018-daniela-01

D Zoo @ Dom omladine Beograda | Foto: Daniela

Sledeći na tapetu su gosti iz Subotice, sastav D ZOO. Za razliku od prethodnika, D Zoo samouvereno vladaju binom i znaju kako da pokrenu masu, koja je polako pristizala i solidno popunjavala prostor. Ovo je treći put da ih gledam i čini mi se da svaki put zvuče sve bolje. Doduše, to možda ima veze s tim što sam daleko upućeniji u materijal sada nego kada sam prvi put imao prilike da ih gledam sa bendom Iskaz na njihovom rođendanskom koncertu u Novom Sadu. Bend se ističe stasom i zvukom, a posebno Fikec čije raznovrnse vokalne sposobnosti jednostavno moram pomenuti. D Zoo su bend koji će definitivno tek okretati glave, a čini mi se da je i sinoć u publici bilo par neupućenih koje je nastup benda privukao bliže bini.

iskaz-dom-omladine-2018-daniela-01

Iskaz @ Dom omladine Beograda | Foto: Daniela

Sa novim albumom na pomolu, pančevački sastav ISKAZ je sve lakše uhvatiti uživo, što je ako mene pitate sjajna prilika za one koji iz nekog razloga još uvek nisu upoznati sa njima. Verujem da se dobar deo publike podjednako radovao njihovom nastupu kao i nastupu zvezde večeri, iako su nedavno nastupali na Zappa Barci. Jednom kada ih čujete, shvatite zašto je publika nezasita. Bomba pozitivne energije, Iskaz su razdrmali publiku pesmama sa aktuelnog albuma „Tanatos“, ali predstavili i par novih od kojih je „Grizi, gazi“ već postala miljenik mase. Čak i bez gostiju u osnovnom sastavu bendu ne fali energije i X faktora, a frontmen Kiza doktorirao je kontakt sa publikom, te je u jednom trenutku prepustio mikrofon pomalo zatečenom liku iz publike kako bi se uključio u šutku.

deca-apokalipse-dom-omladine-2018-daniela-01

Deca Apokalipse @ Dom omladine Beograda | Foto: Daniela

Buntovnici s razlogom, Deca Apokalipse su napravili pravi bum albumom „Era papirnih grobova“ 2013. godine, i od tada bili u fokusu svih regionalnih lista, te česti gosti na mnogim festivalima. Povod da napokon obraduju fanove u prestonici nakon dve godine je novi singl „Zalog večnosti“, te najavljeni istoimeni EP. Pripreme bine za nastup zvezde večeri protekle su brzo a sa prvim taktovima publika se napokon ujedinila i iz svih krajeva malog kluba Doma pohrlila u prve redove da bendu pruži podršku. Zajedno su stvorili jako prisnu atmosferu, a tome svedoči i neverovatna slika publike koja na rukama nosi frontmena Milana Jakića. Reakcije prisutnih su bile i više nego pozitivne, a jeftina rakija sigurno je imala bar mali udeo u tome. Posebno me radovao prizor starosno raznolike publike, sa ipak nešto više mlađih članova.

deca-apokalipse-dom-omladine-2018-daniela-02

Deca Apokalipse @ Dom omladine Beograda | Foto: Daniela

Moram primetiti da se zvuk dosta popravio tokom nastupa benda Iskaz, a još više tokom nastupa Dece, dok je na nastupima bendova Brat i D Zoo bio dosta glasan, zbog čega su trpeli vokali i instrumenti. Zaista nema svrhe pričati o muzičkom umeću benda čiji članovi imaju onoliki rezime (da ne nabrajam ponaosob u kojim su bendovima njihovi članovi ostavili trag). Iako na sceni nisu predugo, Deca apokalipse ostavljaju utisak jako uigranog benda na svakom polju, takoreći veterana. Čak ni tehnički problemi koji su bili prisutni i pred nastup benda Iskaz nisu umanjili celokupni utisak. Bendovi i publika su razmenili neverovatnu energiju i jedni drugima osigurali veče za pamćenje.

deca-apokalipse-dom-omladine-2018-daniela-03

Deca Apokalipse @ Dom omladine Beograda | Foto; Daniela