ZANIMLJIVOSTI

Poslušajte neprestani death metal koji generiše veštačka inteligencija

Written by Jovan Ristić

Dvojica muzičara i inovatora, CJ Carr i Zack Zukowski kreirali su softver koji uz pomoć mašinksog učenja generiše neprestani stream death metal muzike pod imenom DADABOTS. Ova dvojica diplomaca prestižnog fakulteta Berklee College of Music u Bostonu kreirala su program na osnovu arhitekture koja „izučava“ putanje u velikim količinama unetih podataka (u ovom slučaju muzike death metal bendova). Nakon analize podataka veštačka inteligencija generiše svoju aproksimaciju onoga kako bi death metal trebao da zvuči. 

Rezultat toga je YouTube kanal koji neprestano generiše muziku na osnovu predviđanja muzičkih elemenata i sekvenci koje se najčešće koriste u ovom žanru. Pored YouTube kanala, tvorci ovog programa objavili su i 10 albuma pesama nastalih na osnovu muzike eksperimentalnih sastava poput Aepoch, Battles i Meshuggah. Carr i Zubbkowski bi potom birali pesme koje su najbolje zvučale i uvrstili ih u jedan od albuma. Kako sami navode, njihov cilj je da „izbace ljudski element iz black metal zvuka“.

„Iako nam je namera bila da stvorimo realističnu rekreaciju originalnih podataka, oduševljeni smo čak i estetskim nesavršenostima. Solo vokali su postali bogat hor duhova u pozadini, a muzika rock bendova postali slična kubanskoj jazz muzici. Ova mešavina više snimaka postala je surealna himera zvuka.“ izjavili su tvorci.

Da li je ovo pored holograma poznatih muzičara budućnost muzike ili samo jedan zabavan projekat? Vreme će reći.