RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

DAVID BOWIE – „Blackstar“ (2016)

Written by Jadranka Balaš

David Bowie
„★“
Art Rock / Experimental Jazz
Iso / Columbia Records (2016)

Naravno da je pun neočekivanih obrta. Iznenađenja. Inovacija. Ipak je u pitanju David Bowie. Tačnije, David Bowie 21. veka.

69. godina i 28 albuma iza sebe su samo dve brojke koje ovih dana upadaju u oči, ali kada bi njegovu karijeru zaista sagledali kroz brojke i najbolji statističari bi se namučili da sve skupe na jedno mesto. Zato nećemo to raditi. Pripadnik rock elite, jedna od najzanimljivijih, slobodno mogu da kažem i najčudnijih ličnosti na sceni, David Bowie je neko koga ne treba posebno predstavljati. Jedan od retkih pripadnika aristokratije koji je još tu i u čijoj muzici i dalje možemo da uživamo. „★“ je izašao pre nekoliko dana i podigao prašinu kakvu samo njegovi albumi mogu. Naravno da je pun neočekivanih obrta. Iznenađenja. Inovacija. Ipak je u pitanju David Bowie. Tačnije, David Bowie 21. veka.

Kao feniks iz pepela, Bowie se nakon deset godina pauze ponovo uzdigao 2013. godine sa albumom „The Next Day“ koji je pao bukvalno sa neba. Ne odustajući od tradicije uvođenja inovacija svakim svojim albumom, ova ploča je bila pola-pola, osvrt unazad i pogled u budućnost, „★“ priča priču na sasvim drugačiji način i usmerena je ne unapred, nego ka „gore“, pravo ka zvezdama. Tužna ploča okupirana smrću i zaboravom čija se melanholija ispoljava kroz njegov prateći bend dok je nedodirljivi Bowie samo glas bez ličnog uplitanja. Ako se uzme u obzir ovo, kao i da Bowie nikad nije bio tipična zvezda, bar proteklih godina, sam naslov albuma je logičan. Nije neko ko daje izjave za medije, ko se slika iako je često na naslovnim stranama, nije neko ko putuje po svetu svirajući svoje hitove. Crna ovca među zvezdama.

Prvi korak koji je napravio je prekid saradnje sa dugogodišnjim bendom. Na njihovo mesto došao je jazz orkestar koji predvody Donny McCaslin. Ovo nikako ne znači da je „★“ jazz ploča. Prepliću se uticaji jazz-a, industrial rock, pop-folk-a, pa čak i hip-hop-a i elektronske muzike. Čudna i predivna mešavina modernog zvuka isprepletanim saksofonskim melodijama koje bude davno zaboravljene emocije u svakome. 

Naslovna  numera i vodeći singl „Blackstar“ je desetominutna traka koja odiše nekom uzvišenom elegancijom i ide uz fenomenalni video koji je oličenje njegove umetničke strane. Očekujte neočekivano je filozofija kojom se Bowie vodi od početka do kraja ove pesme, i kompletnog albuma. Kontroverzna „‘Tis a Pity She Was a Whore“ i melodramatična „Sue (Or In a Season of Crime)“ su stare pesme odevene u novo ruho i zvuče bolje nego ikada. „Lazarus“ je definitivno centralni dragulj oko kojeg se nižu ostale pesme. Najednostavnija ali ujedno i pesma sa najviše emocija za koje niste ni sanjali da ovaj čovek poseduje zatvara album, „I Can’t Give Everything Away“.

„★“ jeste moderna ploča ali sa toliko mnogo klasičnih Bowie momenata da iako na trenutke ne podseća na njegov rad ipak ni na sekund nećete posumnjati da je to on. Pun drame, konfrontacije i frustracije, nije lak album, ali umetnička dela nikada nisu i njihova lepota je baš u tome, u konstantnom otkrivanju. Intrigira na način na koji to Bowie uspešno radi decenijama.

Piše Jadranka Balaš

Lista pesama
01. Blackstar
02. ‘Tis a Pity She Was a Whore
03.  Lazarus
04. Sue (Or In a Season of Crime)
05. Girl Loves Me
06. Dollar Days
07. I Can’t Give Everything Away 

4

Summary

Naravno da je pun neočekivanih obrta. Iznenađenja. Inovacija. Ipak je u pitanju David Bowie. Tačnije, David Bowie 21. veka.

Dodaj komentar