RECENZIJE ALBUMA

CORROSION OF CONFORMITY – „No Cross No Crown“ (2018)

corrosion-of-conformity-no-cross-no-crown-2018-featured
Written by Jadranka Balaš

COROSSION OF CONFORMITY
„No Cross No Crown“
Stoner / Sludge / Southern Metal
(Nuclear Blast, 2018)

„No Cross No Crown“ nije nadmašio „Deliverance“ i „Wiseblood“, verovatno neće poneti titulu klasika ali bez imalo sumnje jeste verovatno najbolji album koji su od tada napravili.

Ono što sam oduvek volela kod benda CORROSION OF CONFORMITY, zlatne ere benda da naglasim, je osećaj koji mi je svaki njihov album davao od prvog tona. Onaj momenat kad zatvorite oči i tako lako možete da zamislite da ste u prepunom klubu dok bend na bini praši kao da sutra ne postoji. Pitovi su ne neizbežni nego obavezni a razjarena masa do poslednjeg daha i poslednje masnice peva u glas. Možda neko od članova benda i završi u publici. Nikad se ne zna. Da, baš taj osećaj. Ta sirova svirka i sirova produkcija njihovih albuma sa početka karijere uvek me natera da u glavi stvorim sliku žive svirke. Šta više od jednog benda i jednog albuma možete da tražite?!

Možda baš zato novim albumima nisam ni dala šansu. Teško mi je bilo da svarim činjenicu da Pepper Keenan više nije u bendu. Možda sam baš zato ovaj album sa tolikim nestrpljenjem očekivala. Kao i svi očekivala sam mnogo. Kada je bend najavio njegov povratak i novi album očekivanja sa svih strana su postajala sve veća i veća. Da li posle toliko godina bend ima ono što je potrebno da ih ispuni? Da li može da povrati tu moć, duh i zvuk koji su nosili klasici „Deliverance“ i „Wiseblood“?

„No Cross No Crown“ nije nadmašio pomenuta dva albuma, verovatno neće poneti titulu klasika ali bez imalo sumnje jeste verovatno najbolji album koji su od tada napravili. Dvadeset godina kasnije dokazali su da i te kako umeju i mogu. Ovaj album je savršeni nastavak zlatne ere i kada bi nekako mogli da se pravimo da nisu prošle tolike godine ovaj album bi mogao ponosno da stane rame uz rame sa najboljima. Klasična postava, klasičan C.O.C. zvuk. Glavna zvezda je naravno, beskrajno harizmatični Pepper Keenan koji je u top formi i zvuči baš onako kako treba, kako smo navikli i, na kraju krajeva, priželjkivali.

Album otvara instrumental „Novus Deus“ i nastavlja se sa „The Luddite“. Nekoliko instrumentalnih prekida na kojima je bend insistirao tokom celog albuma i ovaj put su nešto što će svaki prosečni slušalac 21. veka da preskoči mada ne bi trebalo jer i te kako imaju svoju svrhu i savršeno see uklapaju u kontekst i povećavaju iščekivanje. A posle svakog vas čeka nova C.O.C. eksplozija. Prvi udarac agresije stiže sa intenzivnim singlom „Cast The First Stone“. Mali instrumentalni predasi za kojima slede furiozne stvari „Wolfe Named Crow“, „Forgive Me“. Drugu polovinu albuma obeležavaju sporije, sludge numere poput „Old Disaster“, „A Quest To Believe“ i naravno, ćudljiva ali nerealno melodična naslovna numera. Iako ima momenata koji se svojom snagom izdvajaju u odnosu na druge, „No Cross No Crown“ je definitivno album koji se sluša od početka do kraja, bez prekida.

Novi album nikako nije pokušaj da ponove odnosno napišu još jedan „Deliverance“ već logičan i savršen nastavak muzičkog pravca koji je bend započeo pre dve decenije. Iako neće ostaviti toliko snažan utisak „No Cross No Crown“ ima jedan ogroman plus a to je da je svaki član benda u njega uneo svo iskustvo stečeno tokom godina a koje se posebno čuje i oseća kada su u pitanju tehničke mogućnosti i sam način pisanja pesama. Album koji će svaki fan klasične postave znati da ceni i maksimalno u njemu uživati.

Piše Jadranka Balaš

Lista pesama:

01. Novus Deus
02. The Luddite
03. Cast the First Stone
04. No Cross
05. Wolf Named Crow
06. Little Man
07. Matre’s Diem
08. Forgive Me
09. Nothing Left to Say
10. Sacred Isolation
11. Old Disaster
12. E.L.M.
13. No Cross No Crown
14. A Quest to Believe (A Call to the Void)
15. Son and Daughter

3

„No Cross No Crown“ nije nadmašio „Deliverance“ i „Wiseblood“, verovatno neće poneti titulu klasika ali bez imalo sumnje jeste verovatno najbolji album koji su od tada napravili.