IZDVAJAMO RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

CONQUERING LION – „Revolution Time“ (2020)

Written by Nenad Pekez

CONQUERING LION
„Revolution Time“
Independent Digital
2020

Pitanja revolucije stižu u pravo vreme, sa muzikom koja razigrava u gruvi roots ritmu uvek spremnom da se potpuno razleti u najžešće plesne oblike denshola.

Muzika kao jedini izvor bi nekom naivnom i prvom slušaocu benda Conquering Lion zapravo otkrila vrlo malo bazičnih informacija o bendu. Štaviše, poprilično sam siguran da bi retko ko uspeo da pogodi da ovaj sastav dolazi sa juga Balkana – iz Makedonije. Pre svega vrlo konkretan tematski i vokalni Rasta pristup bi mogao navesti slušaoca da pomisli kako se ovde zapravo radi o neki „ljutim“ Rasta sledbenicima sa Jamajke koji samo čekaju prvu priliku da se okupe u Najabingi krug i odsviraju onu svoju. Jednom kada vidite ove momke, shvatićete da to i nije toliko daleko od istine, pogotovo njih par koji čine jezgro ovog 13-ogodišnjeg benda, sa dredovima dugačkim do poda i vrlo jasnim Rasta stilom i stavom. Conquering Lion su u potpunosti zagrizli za ovom kulturom i čini se ne samo da ne popuštaju ka tom putu, već i da će vremenom zaista sve teže biti razaznati ih od nekih jamajkanskih Rasta sastava.

„Revolution Time“ nikada nije delovao realnijim i izvesnijim kao što je u ovoj 2020. godini. Iako je tema revolucije na raznim nivoima neizbežna na albumima ovog sastava, verujem da ćemo se svi mnogo lakše stopiti sa ovim idejama u ovom kriznom periodu kada su na površinu isplivale sve one najgore prljavštine sistema, ili bolje ga nazvati, ne-sistema u kojem živimo. Muzičkim podlogama pak bend ne prilazi ovim temama toliko mračno i dramatično, koliko svoju muzičku oštrinu usmeravaju ka ostavljanju prostora da se svirka „zaprži“ i ponekad i odleti u plesne vode, što je vrlo korisno kad nam opet dođu, pa znate, svirke. Ovaj element je veoma bitan za Conquering Lion, jer ako mene pitate, ovi momci su zapravo najpoznatiji po svojim svirkama koje su bez obzira na stil benda koji se vremenom menja, oduvek ostavljale poseban utisak.

Počevši od nečega što je bilo vrlo slično bendovima kao što su Eyesburn i Bad Brains, Makedonci su svoj stil sve više preusmeravali ka mešavini kasne roots i rane dancehall muzike. Moderni produkcijski pristup je neizbežan u njihovom radu, a upravo se u ovom polju oseti neverovatan skok i napredak koji je dostigao svoj novi vrhunac na „Revolution Time“ albumu. Zvuk nikada do sada nije bio bogatiji, masniji, a ni kompaktniji. Aranžerski su takođe svoje gitarske uplive još smanjili, a prednost ostavili vrlo jednostavnim i konkretnim aranžmanima bez isuviše digresija i improvizacija. U toj jednostavnosti se najviše ističe „Shine“, koja upravo zbog toga i jesta jedna od njihovih najpopularnijih stvari. A njihovo usmeravanje ka new roots zvuku koji donose izvođači kao što su Capleton, Sizzla i Chronixx, postaje sve očiglednije, što su i najavili za naš magazin pre nekoliko godina.

Moraš imati lavlje srce, podsećaju nas Conquering Lion hrabrosti koju je potrebno imati da bi se prepreke prevazišle, ali i pitaju se da li smo konačno postali umorni od nepravde u ovim vremenima Armagedona. Pitanja stižu u pravo vreme, sa muzikom koja razigrava u gruvi roots ritmu uvek spremnom da se potpuno razleti u najžešće plesne oblike denshola. Ovaj uporni makedonski sastav koji je zagazio u 13. godinu rada, na svom aktuelnom izdanju donosi najpitkiji zvuk do sada sa jasnim napretkom u produkciji i aranžmanima, ali i sa ciljem da njihova muzika ide mnogo šire van granica Balkana, u jednom vrlo očitom Rasta stilu, pa je saradnja sa stranim izdavačima razumljiva, kao i inicijativa da uskoro sviraju na najvećim evropskim i svetskim festivalima.

Lista pesama:
01. Shine
02. Hold On
03. Injustice
04. Rootsman Step
05. Badman World ft. Raphael
06. Is It Real
07. Revolution Time
08. One Drop
09. Rise Me Youth

4

Pitanja revolucije stižu u pravo vreme, sa muzikom koja razigrava u gruvi roots ritmu uvek spremnom da se potpuno razleti u najžešće plesne oblike denshola.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.