RECENZIJE ALBUMA

Collector – „Liberation’s Fall“ (2018)

collector-liberations-fall-2018-review
Written by Jovan Ristić

COLLECTOR
„Liberation’s Fall“
Melodic Death Metal
Samizdat (2018)

Malo melodeath-a ovde, malo Megadeth-a tamo i imate ideju kako izgleda temelj na kome Collector grade svoj zvuk.

Sudbina je smešna stvar: kada je mladi bend koji tek radi na svom debi izdanju pozvao legendu kakva je Warrel Dane da gostuje na albumu, verovatno im ni na pamet nije palo da će taj doprinos ujedno biti i njegov poslednji, kako je pevač tragično preminuo nedugo nakon toga. Možda zvuči grubo, ali u modernom dobu gde se uživanje u muzici meša sa konzumerizmom i svako ima bend (pa i njihova keva), luksuz je da svi veliki časopisi odjednom krenu da dele vaše ime (čak iako vam to ostavi gorak ukus u ustima). Pored toga, to je takođe ogroman pritisak za bend COLLECTOR: da li imaju ono što je potrebno da se probiju i izgrade ime za sebe ili će zauvek ostati „onaj bend sa kojim je Warrel Dane pevao pre nego što je preminuo?“.

Njihov debi album „Liberation’s Fall“ je svakako korak u dobrom pravcu. Mešavina raznoraznih uticaja, „Liberation’s Fall“ sadrži dosta prepoznatljivih žanrovskih odlika. Malo melodeath-a ovde, malo Megadeth-a tamo i imate ideju kako izgleda temelj na kome Collector grade svoj zvuk. Ono što toj formuli fali je malo ličnog pečata, ali pošto je ovo tek njihov debi, pred njima je dug put pre nego što razviju stil koji mogu da zovu svojim.

Na albumu se može čudi i par saradnja sa velikim imenima ove scene. Pored Dane-a, čiji prepoznatljivi, jezivo melodični glas krasi tragično ironičnu „End This Life“, na ovoj pesmi gostuje i njegov bivši kolega Chris Broderick (koji se proslavio u bendu Megadeth). Vicky Psarkis iz benda The Agonist se takođe pojavljuje na albumu, a njen melodični glas pravi sjajan kontrast grubim vokalima za koje je zadužen frontmen Sinan u pesmi „Between the Two Demons“.

Srž albuma su agresivni rifovi protkani atmosferičnim klavijaturama koje daju zvuku atmosferu i dubinu. Iako su pesme interesantne a rifovi vašem vratu neće dati mira, vidi se da je bend pokušao da što više ideja nagura u svoje debi izdanje. Zbog toga su neke od pesama bespotrebno duge. Ipak, iako traje tik preko sat vremena, album je i dalje interesantan za preslušavanje od početka do kraja.

Naravno, postoji dosta mesta za poboljšanja na albumu „Liberation’s Fall“, od aranžmana preko dužine pesama i vokala, ali sve u svemu „Liberation’s Fall“ je solidno debi izdanje benda koji tek treba da izgradi karijeru i formira stil koji će zvati svojim.

3.5

Sažetak

Iako ima dosta prostora za unapređenje, debi album benda Collector stavlja nam do znanja da će se o ovom bendu tek čuti.