RECENZIJE ALBUMA

COLDPLAY – „Kaleidoscope“ (EP, 2017)

coldplay-kaleidoscope-2017-featured
Written by Hardwired Crew

COLDPLAY
EP „Kaleidoscope“
Pop Rock/Alternative Rock
(Parlophone,2017)

EP sadrži pet pesama koje su nastale u periodu između 2014. i 2017. godine. U prevodu, one koje nisu bile dovoljno jake da upadnu na album. Moje mišljenje je da su posebno pogrešili sa poslednjom, pesmom „Hypnotised“. U ovu predivnu pesmu sam se zaljubio na prvo slušanje i definitivno mogu da je svrstam među omiljene pesme benda Coldplay.

Muzički žanrovi i ja. Nedavno sam radio recenzije za doom (Electric Wizard) i hardcore (Siberian Meat Grinder), sad radim za COLDPLAY, a sledeći je Primus. Ali dobro, odavno ne delim muziku po žanrovima. Prosto slušam ono što mi odgovara u datom trenutku. Tako i Coldplay. Iako ih, uz povremene izlete u Lejdi Gagu, ili The Hurts, smatram guilty pleasure bendom, sve manje mi je problem da nekome kažem da volim da ih slušam. Jednostavno mi taj lagani pop rok prija povremeno i možete slobodno da me hejtujete zbog toga. „Frankly my dear, I don’t give a damn.“

E sad, o prethodnom albumu „A Head Full Of Dreams“ bih mogao da pričam do prekosutra, jer je pokidao album, ali on nije tema ovde. Tema je, dakle, EP „Kaleidoscope“. Pretpostavljam da znate šta je kaleidoskop. Ona stvarčica koju smo svi obožavali kao klinci, u obliku durbina, pa kad pogledamo kroz nju, vidimo raznobojne komadiće stakla, koji se reflektuju u unutrašnjim ogledalima i formiraju razne geometrijske figure i oblike, koji se menjaju dok okrećemo kaleidoskop. Divno, zar ne?

Da, ponovo lutam. EP. Zbog toga sam ovde. Dakle, „Kaleidoscope“ je došao kao svojevrstan nastavak albuma „A Head Full Of Dreams“. Čak se na njemu i našla jedna prelazna pesma pod imenom „Kaleidoscope“.  EP sadrži pet pesama koje su nastale u periodu između 2014. i 2017. godine. U prevodu, one koje nisu bile dovoljno jake da upadnu na album. Moje mišljenje je da su posebno pogrešili sa poslednjom, pesmom „Hypnotised“. U ovu predivnu pesmu sam se zaljubio na prvo slušanje i definitivno mogu da je svrstam među omiljene pesme benda Coldplay.

„All I Can Think About Is You“ je još jedna lepa pesma i zvuči veoma opijajuće sa svojim zamućenim vokalima, dok mi je za pesmu „A L I E N S“ potpuno jasno zašto se nije našla na albumu. U pesmi „Miracles“ se možda i ponajviše oseća vajb prethodnog albuma. Pesma sa sjajnim ritmom za igru, ali mi je deo koji repuje Big Sean potpuno suvišan. Za kraj ostavljam pesmu „Something Just Like This“. Pesma je nastala u saradnji sa DJ duom CHAINSMOKERS, a na EP-ju se našla live verzija ove pesme, sa nastupa u Tokiju. O ovoj pesmi se mnogo pričalo. Izašla je kao singl i pokupila je veoma šarene ocene. Meni se konkretno sviđa i smatram je nosiocem ovog EP izdanja.

Samo izdanje EP-ja „Kaleidoscope“ mi nije potpuno jasno. Tačnije, jasno mi je, ali ga vidim samo kao marketinški potez. I to mi se baš i ne sviđa. Moja je pretpostavka da se sam bend nije previše pitao oko ovog izdanja. Ali, ostavimo teorije zavere po strani i pogledajmo ovako. Ko god da je odgovoran za ovaj EP, hvala mu za pesmu „Hypnotised“, a da sam mogao da preživim bez live verzije pesme „Something Just Like This“, definitivno sam mogao. U svakom slučaju, pristojna dopuna albuma „A Head Full Of Dreams“ i moja je preporuka da ih slušate zajedno, jer za meni oni predstavljaju jednu celinu.

Piše Uroš Matović

Spisak pesama:
1. All I Can Think About Is You Lyrics
2. Miracles (Someone Special) (Ft. Big Sean)
3. A L I E N S
4. Something Just Like This (Tokyo Remix)
5. Hypnotised

4

EP sadrži pet pesama koje su nastale u periodu između 2014. i 2017. godine. U prevodu, one koje nisu bile dovoljno jake da upadnu na album. Moje mišljenje je da su posebno pogrešili sa poslednjom, pesmom „Hypnotised“. U ovu predivnu pesmu sam se zaljubio na prvo slušanje i definitivno mogu da je svrstam među omiljene pesme benda Coldplay.