RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

BULLET FOR MY VALENTINE – „Venom“ (2015)

Written by Jadranka Balaš

BULLET FOR MY VALENTINE
„Venom“
Metalcore
(RCA, 2015)

BFMV obuli su stare, razgažene cipele u kojima se osećaju komotno ali nisam sigurna koliko im nakon deset godina zaista pristaju.

BULLET FOR MY VALENTINE imali su fenomenalan početak sa malo je reći sjajnim albumom „The Poison“. Izabrali su pravo vreme i mesto, kada je metalcore bio na vrhuncu popularnosti a oni se polako ovim albumom popeli na sam vrh žanra. Onda je sve krenulo nizbrdo. Potera za komercijalnim uspehom učinila je svoje. Udaljivši se od svojih korena i žestokog starta koji obećava, sve nakon otrova kojim su nas sve zatrovali, dok smo mi želeli još BFMV su nam služili mlake doze onoga na šta smo se navukli. Prethodni album „Temper Temper“ čak je i sam Matt Tuck nazvao patetičnim. Dalje objašnjenje nije potrebno. Popularnost je opadala, baza fanova se smanjivala, „tezgi“ je bilo sve manje. Nešto je moralo da se uradi.

Petim albumom su obećavali mnogo. Čak i sam njegov naziv „Venom“ je obećavao. Ne možete, bar ja nikako nisam mogla, da ne povučem paralelu između ovog i „The Poison“ i da se ne nadam da će bar delimično da zvuči kao taj album. Ako ste pomislili isto, niste pogrešili. „Venom“ sam doživela kao mlađeg brata blizanca debi albuma, neke pesme deluju kao da su došle pravo iz 2005. godine i izazivaju nostalgiju u najmanju ruku. Sve što je krasilo starijeg brata, mlađi je iskopirao, da to tako nazovem, snažni riffovi, breakdown-i, agresivni vs. čisti vokali, uz dodatnu dozu brutalnosti i tekstove pune besa i nezadovoljstva. Dakle, sve je tu.

Od prvog singla „No Way Out“ koji sam pevala nedeljama ne mogavši da izbacim pesmu iz glave i njenu žestinu zbog koje sam i zavolela ovaj bend, preko „You Want A Battle (Here’s A War)“ svadljive i agresivne, „Army Of Noise“ koja će sigurna sam postati miljenica fanovima i pevaće se u glas na rasprodatim koncertima. Album odiše neverovatnom energijom, nekim zaista sjajnim gitarskim soloima, uz ponegde nešto nežniji bas koji je Jamie Mathias doneo sa svojim dolaskom u bend. Odnos bržih i laganijih pesama je sjajno izbalansiran. Jednostavno rečeno metalcore, bez mnogo filozofije.

Kvalitet albuma se ne dovodi u pitanje, ali ono što mene muči je ona nostalgija koju sam pomenula. BFMV obuli su stare, razgažene cipele u kojima se osećaju komotno ali nisam sigurna koliko im nakon deset godina zaista pristaju. Da li je „Venom“ napravljen iz ljubavi prema zvuku koji ih je proslavio ili samo iz želje da povrate stari tron i sve ono što njegove pogodnosti donose?! „The Poison“ nije nadmašen, i počela sam da sumnjam da će se to ikada i desiti, iako je „Venom“ jako blizu ostvarenja tog cilja. Samo, bojim se, iz pogrešnih razloga.

Piše Jadranka Balaš

Lista pesama:

01. V
02. No Way Out
03. Army of Noise
04. Worthless
05. You Want A Battle? (Here’s A War)
06. Broken
07. Venom
08. Harder the Heart
09. Skin
10. Hell or High Water
11. Pariah

3

BFMV obuli su stare, razgažene cipele u kojima se osećaju komotno ali nisam sigurna koliko im nakon deset godina zaista pristaju.

Dodaj komentar