IZDVAJAMO IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Bullet For My Valentine u Beogradu – U inat gravitaciji

bullet-for-my-valentine-beograd-izvestaj-2019
Written by Jovan Ristić

Na delu turneje kojom promovišu svoj aktuelni album „Gravity“ velški velikani BULLET FOR MY VALENTINE su prošetali po našem malom poluostrvu i nakon Slovenije i Hrvatske protegli noge do Beograda. Najavljeni kao intimni nastupi u skučenim klubovima, ovi koncerti su predstavili priliku mnogima da po prvi put vide ovaj sastav, a da to nije u okviru nekog većeg regionalnog festivala.

Među tim „mnogima“ nesumnjivo najglasniji i najentuzijastičniji bili su mlađi fanovi, a mnogima od njih je ovo verovatno bio prvi koncert. To se lako moglo zapaziti po tome što su neki od manje iskusnih izvukli deblji kraj šutke, dok su drugi dehidrirani i sa vrtoglavicom napuštali prve redove potpuno popunjenog i zagušljivog Doma omladine. Ako čitaš ovo klinac, ne brini – imaš vremena da naučiš.

bfmv-beograd-jovan-2

Bullet For My Valentine u Beogradu | Foto: Jovan Ristić | Pogledajte galeriju ovde!

Koncert je počeo naglo nakon kraćeg introa, bez ikakvog „ajmo ruke gore“ ili „dobro veče Beograde“ već uz bombastične tonove uvodne „Don’t Need You“ na koju se nadovezala „Over It“. Obe pesme našle su se upravo na pomenutnom novom albumu, koji je u najmanju ruku izazvao podeljena mišljenja.

Koliko su ta mišljenja podeljena pokazala je i treća pesma „Your Betrayal“ koja je pokrenula i one koji su prve dve pesme još uvek čačkali telefone. U inat gravitaciji, cela sala se bukvalno tresla pod naletom skakanja, osećaj koji sam lično osetio samo na par koncerata (a video sam ih mnogo u ovom prostoru).

Bend nas je tokom koncerta proveo kroz celu diskografiju, a po reakciji publike bilo je jasno da je entuzijazam za novi materijal progresivno opadao sa svakim novim izdanjem. Tome je verovatno i doprinela činjenica da je dobar deo publike ipak činila masa koja je BFMV slušala u mlađim danima. Tinejdžerski bes jedan je od glavnih sastojaka muzike ovog benda, a sa izostankom istog na obe strane bine nije ni čudo što su pesme sa izdanja „Venom“ ili „Gravity“ primljene uz daleko manje buke nego „4 Words (To Choke Upon)“ ili „Scream Aim Fire“.

bfmv-beograd-jovan-25

Bullet For My Valentine u Beogradu | Foto: Jovan Ristić | Pogledajte galeriju ovde!

U muzičkom smislu, bend je predstavio besprekornu, profesionalnu svirku uvežbanu do savršenstva. I sam scenski nastup je bio izuzetno uvežban, do te mere da je bend delovao pomalo izveštačeno.

Gitarista Michael Paget i basista Jamie Mathias su se i potrudili da izmame neke reakcije publike, dok je frontmen Matt Tuck delovao krajnje nezainteresovano i odsutno, kao da ne zna gde je ili ga nije briga. Ovo mi je ujedno i jedna od većih zamerki na koncert, kome se sa tehničke strane stvarno ne može prigovoriti. Ali, što kaže jedan popularan hrvatski sastav: „jebala vas tehnika ako nema duše“.

bfmv-beograd-jovan-9

Bullet For My Valentine u Beogradu | Foto: Jovan Ristić | Pogledajte galeriju ovde!

Druga velika zamerka upućena je samom trajanju koncerta. Po meni, sat i kusur vremena za bend u svojoj drugoj deceniji na samostalnom koncertu je nedopustivo i pomalo drsko. Za mene koji sam razmišljao o tome kako ću ujutru ustati i nekome ko je usputni fan benda, sat vremena je sasvim dovoljno. Za nekoga ko je dugogodišnjji fan benda i ko je na ovaj koncert čekao godinama siguran sam da nije. Međutim, s obzirom na to da su cene karata na ovom delu turneje manje od proseka koji ovaj bend traži u zapadnim zemljama, možda se radi o nekoj budget varijanti nastupa. No uprkos tome, siguran sam da nisam jedini koji je pomalo razočaran ovakvim potezom.

nemesis-bfmv-jovan-1

Nemesis u Beogradu | Foto: Jovan Ristić

Da nije bilo lokalne podrške u vidu benda NEMESIS, moj put do i od koncerta bi trajao duže nego sam koncert. Srećom, devojke su sasvim solidno zagrejale masu pred nastup velikana, i na moje veliko iznenđenje ta „masa“ nije bila samo standardnih 20 ljudi na predgrupi. Iako sam lično prezasićen muzičkim izrazom koji devojke neguju, ne mogu a da ne primetim da je svaki njihov sledeći nastup koji gledam daleko bolji od prethodnog. Vidi se da se radi o ozbiljnom bendu koji ima sve preduslove da se probije van naših granica, i to kažem potpuno iskreno – ne samo da popunim broj karaktera u izveštaju.

Ono što takođe moram da primetim je da su zvuk i osvetljenje tokom njihovog nastupa bili besprekorni, ništa gori nego za nastup zvezde večeri, što je izuzetno retko i za svaku pohvalu. Upravo ovaj aspekt učinio je da bend zvuči i izgleda svetski.

bfmv-beograd-jovan-22

Bullet For My Valentine u Beogradu | Foto: Jovan Ristić | Pogledajte galeriju ovde!

I pored svih zamerki, ne mogu a da ne kažem da sam sa koncerta otišao izuzetno zadovoljan. Na trenutak sam se vratio u bezbrižne fakultetske dane kada su se njihovi spotovi neprestano vrteli na kanalu Scuzz, a njihovo ime izdvajalo u moru tada rastućeg broja šablonskih modernih metal sastava. Uz note čuvenih „Tears Don’t Fall“ i „Waking The Demon“ bend se oprašta od publike i bez naklona ili dugih opraštanja silazi sa bine, ostavljajući gomilu da uzalud skandira „hoćemo još“. Koliko god kratak, njihov set vidno je ostavio jak utisak na prisutne svih generacija – one koji su uz njih preboljevali prvi raskid, i one koje to tek čeka.

bfmv-beograd-jovan-30

Bullet For My Valentine u Beogradu | Foto: Jovan Ristić | Pogledajte galeriju ovde!