INTERVJUI

Buda, ELVIS JACKSON – „Od naše budućnosti i sudbine se pravi partija šaha“

buda-elvis-jackson-interview-hardwired-featured
Written by Hardwired Crew

ELVIS JACKSON ne treba posebno predstavljati regionalnoj publici, a pogotovo čitaocima Nocturne Magazina. Međusobno poznanstvo traje već godinama, na obostrano zadovoljstvo. Punk / metal / hardcore / reggae / ska Slovenci poznati su po svojim haotičnim i odličnim albumima, ali i još boljim i haotičnijim nastupima. Upravo jedan od njih bio je povod za ovaj razgovor – onaj u zagrebačkoj Tvornici Kulture 16.marta.

Pozdrav ekipa! Nakon duže pauze konačno se vraćate u Zagreb. Zašto tolika pauza i šta očekujete ovog puta?
Buda: 
Zdravo! Da tako je. Zbog porodičnih obaveza morali smo na neko vreme da usporimo sa nastupima u inostranstvu, ali smo se zbog toga fokusirali na rad na novom materijalu i nastupe u Sloveniji. Jebi ga, ne postajemo mlađi. (smeh) Od koncerta u Zagrebu kao i uvek očekujemo prijatno druženje i dobru žurku!

buda-elvis-jackson-interview-hardwired-featured

Buda, Elvis Jackson live u Beogradu 2013. godine | photo Marko Ristić

Nastupićete u Tvornici Kluture sa bendovima One Step Away i Fast Response. Da li ste ranije čuli ove bendove i kakvo je vase mišljenje o njima?
Buda: 
Čuo sam za benda One Step Oway, ali nisam znao njihovu muziku. Ali odmah sam se konsultovao sa strika-Googlom. (smeh) Moram da kažem da su obe grupe po mom ukusu. Zvuče super, samouvereni i sveže, i jedva čekam da zasviramo zajedno. Na neki način mi nedostaje dobra stara veza slovenačke i hrvatske scene iz vremena bendova OverflowHladno PivoDebeli PrecjednikScuffy DogsNot The Same. Tada su scene dve zemlje bile mnogo povezanije. Punk rock stav i skejterska scena su mnogo više doprinosili intergraciji, povezujući se oko zajedničkog pljuvanja sistema. To je upravo ono što danas najviše nedostaje mladim bendovima. Ili sam samo postao dinosaurus koji na kraju krajeva nema ni Facebook.

Nedavno ste objavili spot za pesmu “Take Your Time”. Kakva je poruka ovog spota, i koliko je bilo teško okupiti sve te ljude?
Buda: 
Poruka ovog spota je da, bez obzira na različitosti ili društveni status, na kraju smo svi u istim govnima. Neko stalno pravi budale od nas i naših života, od naše budućnosti i sudbine se pravi partija šaha. Možda ne bi bilo loše malo zastati i razmisliti na trenutak, da li je smer u kom nas naši pastiri vode onaj pravi. A nije bilo previše teško okupiti sve te ljude, svi su bili srećni da odvoje malo vremena za nas. Hvala im!

Pesma je sa albuma “Radio Unfriendly” koji je dobio najvišu ocenu u recenziji na našem sajtu. Kako ste vi bili zadovoljni njime, i kako je publika reagovala na njega?
Buda: 
Zadovoljni smo albumom, pre svega zato što se stilski, ali i produkcijski razlikuje od prethodnika. Takođe, unosi novu, svežu energiju u naše nastupe. Svaki album je odraz prostora i trenutka u kom se nalazimo. Prilikom pisanja albuma uvek se trudimo da ostanemo direktni, iskreni i spontani, i mislim da ljudi to osećaju. I album i koncerti su nam veoma važni, dokle god uživamo, upoznajemo dobre ljude i dobro se provodimo.

Na albumu se nalaze samo brze i žestoke pesme, bez sporijih ritmova koji su bili karakteristični za vase neke ranije albume. Da li je to namerno, ili ste se prosto tako osećali?
Buda: 
Tačno tako. Odlučili smo da snimimo čvršći i žanrovski usmereniji album, koji će od početka do kraja biti u našem punk rock / metal stilu. Nikada se nismo previše zamarali cepkanjem i ograničavanjem stilova i žanrova. To što smo kao klinci konzumirali svojim ušima, morali je ovako ili onako da izađe iz nas. Tako je iz četiri glave nastao Elvis Jackson zvuk koji se, naravno, i dalje menja.

Pesma “Window” objavljena je kao najava za album, pa se na njemu ipak nije našla. Kako je došlo do toga?
Buda: 
Greška! Pesma “Window” objavljena je kao prvi sing za istoimeni EP koji je izašao malo pre albuma “Radio Unfriendly”. Na tom EP-u se nalaze pesme koje su malo više “radio friendly”, a nastale su u istom periodu kao i neki delovi albuma. Jednostavno smo ovog puta želeli da razdvojimo svoj rad u dve celine – jednu mirniju, i jednu koja gori do kraja. Dve različite strane Elvis Jackson-a.

buda-elvis-jackson-interview-photo-marko-ristic

Buda, Elvis Jackson live u Beogradu 2013. godine | photo Marko Ristić

Imao sam prilike da gledam vaš nastup na Punk Rock Holiday festival 2015. Godine, kada ste kao jedan od hedlajnera nastupili uz kultne Satanic Surfers. Kakav je bio osećaj i kakve utiske nosite sa tog koncerta?
Buda: 
Po mom mišljenju, Punk Rock Holiday je jedan od najboljih festivala te vrste u Evropi, pa čak i na celom svetu. Magična lokacija, odlična organizacija, atraktivan program i neverovatna energija stvaraju odličnu atmosferu na festivalu koji je svake godine sve bolji. Sviranje na takvom festivalu, i posebno sa takvim bendovima, za nas je velika čast i zadovoljstvo. Kada smo mi bili klinci, o tome smo mogli samo da sanjamo.

Koliko je festival kao što je Punk Rock Holiday važan za Sloveniju, i da li ima uticaja na slovenačku scenu kao celinu?
Buda: 
Naravno, Punk Rock Holiday ima veliki uticaj na slovenački punk rock scenu jer je sada jedini veći festival kod nas koji je preživeo. Okuplja veliki broj ljudi, od kojih većina i nije iz Slovenije, i predstavlja bendove koje nemamo mnogo prilika da vidimo. Mislim da festival lako otvara vrata mnogim mladim bendovima iz ovog dela Evrope, i deluje kao mesto za povezivanje scene iz različitih država. Tako lako sklapaš nova prijateljstva i poslovne kontakte, na jednom mestu je prisutan veliki broj buking agenata, agencija i menadžera, na kraju krajeva i bendova koji su oblikovali svetsku punk rock scenu.

Dugo niste nastupili u Srbiji, da li postoje neki planovi za nastup ovde? Kada ćemo moći da čujemo “Radio Unfriendly” ovde?
Buda: 
U Srbiji se uvek osećamo odlično i koncerti su nešto posebno, tako da ne vidim razlog da se u skorijoj budućnosti ne vratimo kod vas. Dobri ljudi, rakija i sarma… jedva čekamo! (smeh)

Da li imate planove za novi materijal? Kada možemo očekivati nešto novo iz Elvis Jackson radionice?
Buda: 
Da, počeli smo sa radom na novom materijalu. Sad na leto slavimo dvadesetogodišnjicu našeg razvlačenja po svetu, a ni sami ne znamo gde će nas to na kraju odvesti. Na kraju krajeva nema više ni Elvis-a i Jackson-a, tako da ostaje Elvis Jackson.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Share via