RECENZIJE ALBUMA

BRIGAND – „Daleko je Vavilon“ (2017)

Written by Jadranka Balaš

BRIGAND
„Daleko je Vavilon“
Alternative Rock
Black Planet Records (2017)

Ako ste voleli sirovu snagu, surovu emociju i prljave tonove albuma prvenca, „Daleko Je Vavilon“ ćete obožavati.

Alternativna scena u Srbiji i te kako ima šta da ponudi, ali nažalost retko kada nešto novo, drugačije. Retko kad se pojavi neko ko će iskoračiti iz konfortne zone, ustaljenih obrazaca i definisanih okvira alternativne muzike uopšte. Na sreću ima, neuopredivo manje ali ipak više nego dovoljno, i onih koji su spremni na rizik. Onih koji nisu tu da ispune očekivanja širokih narodnih masa već svoja sopstvena. Onih koji postavljaju svoje sopstvene ciljeve i menjaju pravila igre onako kako oni žele. Bez kompromisa. Bez straha. Sa mnogo kreativnosti i talenta. Što nas dovodi do pančevačkog sastava BRIGAND.

Brigand se ni na prvom albumu „Zaplešimo Grešnici“ nisu poklonili aktuelnim trendovima već su postavili osnov za građenje svojeg JA. Onog „ja“ na koje često zaboravljamo a koje je na kraju dana najbitnije u celoj priči. Ako možemo da živimo sami sa sobom, u ovom slučaju sa svojom muzikom, onda će i ceo svet moći da živi sa nama. To je upravo ono što našoj sceni najviše i nedostaje. Identitet. 

Ako ste voleli sirovu snagu, surovu emociju i prljave tonove albuma prvenca, „Daleko Je Vavilon“ ćete obožavati. Beskompromisna svirka, direktnost tekstova, kao i uvek, bez cenzure, mračna poezija i teška sonična magla koja se uvlači u vas kroz sve pore definitivno nisu za svakoga. Iako svakome preporučujem da se u ovo neverovatno putovanje upusti. Samo je pitanje da li ste spremni da čujete istinu. Surovu istinu o sebi, o ljudima koji vas okružuju, o vremenu u kome živimo, o životu sa kojim se svakodnevno rvemo. Daleko je Vavilon ali istina je tu odmah iza ugla. Suočite se sa njom.

Iako album započinje sa dve nešto emotivno lakše pesme, „Most Je Prešao Reku“, koja je predstavljena kao prvi singl i ujedno je i najpripustupačnija na albumu, „Pravo Pa Desno“, nemojte da vas zavara „lakoća“ i prividna veselost melodija. Ovo je samo uvod. Razrada počinje sa naslovnmo, nosiocem albuma. Potpun prikaz fenomenalnog kontrasta, slojevitosti melodija, balansa između teških nota i reči ali nemogućnosti da se suzdržite i zapevate u glas sa Veliborom i pokušate da ispratite vapaje i ispucale vriske koji bole. Bole na savršen i istinit način. Ne kažu bez razloga da istina boli. Da, „Daleko Je Vavilon“.

Kako album odmiče tako se i tama spušta, ali počinjete da uživate u svoj toj nemoći i ogorčenosti. Želite još. Tada nailaze i najveći biseri albuma u obliku pesama „Kardio“ „Bogomoljka“. Pesme koje se savršeno naslanjaju na naslovnu i pričaju priču hipnotišući vas melodijom i istovremeno ubacuju slike u vaš um. Slike realnosti od koje ne može da se pobegne. Ipak, ona najskuplja je ostavljena za kraj. „Centurion“ ne vidim samo kao instant klasik ovog benda, nego i jednu od najmoćnijih pesama koje je domaća scena iznedrila u poslednjih mnogo, mnogo godina. Apsolutno remek delo.

Kada naviknete oči na mrak i naučite da gledate u tami na neki način sve postaje jasnije. Svetla tačka se nazire. Svetla tačka u ovom slučaju je ovaj bend i ovaj album koji su stvorili nešto više nego vredno pažnje i dali domaćoj sceni nešto drugačije od onoga na šta smo navikli. Nešto što smo dugo čekali i što nam je potrebno. Otvorili su nam vrata sveta, možda ne baš Vavilona, ali nekog sa kojim možemo da se poistovetimo. Sveta kome pripadamo. Sveta u kome nismo sami. Sveta u kome delimo i dobro i loše. 

Piše Jadranka Balaš
Ovaj članak prvo je objavljen na Nocturne Magazine sajtu.

Lista pesama:
01. Most Je Prešao Reku
02. Pravo Pa Desno
03. Daleko Je Vavilon
04. Sloboda U Tvojim Očima
05. Kardio
06. Sunce Od Krvi
07. Vašingtonova Ulica
08. Duhovi
09. Bogomoljka
10. Nerečeno
11. Centurion

4

Ako ste voleli sirovu snagu, surovu emociju i prljave tonove albuma prvenca, „Daleko Je Vavilon“ ćete obožavati.