VESTI ZANIMLJIVOSTI

Hit benda QUEEN „Bohemian Rhapsody“ najslušanija pesma 20. veka

Written by Hardwired Crew

Jedan od najvećih muzičkih hitova ikad – „Bohemian Rhapsody“ benda QUEEN – proglašena je najslušanijom pesmom 20. veka, nakon što je pretekla numeru „Smells Like Teen Spirit“ benda NIRVANA.

„Bohemian Rhapsody“ je, nakon što je 1975. godine dostigla prvo mesto na top listama u Velikoj Britaniji i to ponovila 1991. nakon smrti pevača Freddie-a Mercury-a, sada dostigla broj od 1,6 milijardi preslušavanja putem internet servisa, uključijući YouTube i Spotify.

Pesma je trenutno popularna gotovo kao i u prošlosti usled ogromne popularnosti istoimenog filma, koji je od izlaska u novembru zaradio oko 600 miliona dolara na bioskopskim blagajnama širom sveta. Numera se već istog meseca vratila na britanske liste na broju 45, a 22. novembra je na servisu Spotify bila 11. najslušanija pesma na svetu.

„Reka rock muzike je doživela metamorfozu i prešla na ‘strimovanje’. Presrećan sam što naša muzika i dalje ide do maksimuma“, rekao je gitarista benda Brian May.

Lista najslušanijih pesama 20. veka će vas iznenaditi, jer na njoj nema nekih planetarno popularnih umetnika i bendova kao što su na primer The Beatles ili Michael Jackson. Na drugom mestu je već pomenuta grunge himna „Smells Like Teen Spirit“ benda Nirvana sa preko 1,5 milijardi preslušavanja, za kojom slede dve pesme benda Guns N’ Roses„Sweet Child O’ Mine i „November Rain“, dok listu od top pet zaokružuju A-ha i pesma „Take on Me.

„Bohemian Rhapsody“ je uz ovo „priznanje“ proglašena i za najslušaniju classic rock pesmu svih vremena. Kada je ovaj vek u pitanju, pesma „Shape of You“ iz 2017. godine britanskog muzičara Ed-a Sheeran-a postala je prva pesma ikad koja je prešla dve milijarde preslušavanja na servisu Spotify.