IZDVAJAMO SPECIJAL

10 zanimljivih činjenica o albumu „Heaven and Hell“ benda BLACK SABBATH

Written by Marko Ristić

Najveći preokret u karijeri benda Black Sabbath bio je kada je Ozzy Osbourne isteran iz benda od ostatka ekipe i kada su napravili album „Heaven And Hell“, na kome je pevao niko drugi do Ronnie James Dio. Album je izašao 25. aprila 1980. godine, ostalo je istorija. Mi vam donosimo 10 činjenica vezanih za ovaj album koje možda niste znali.

„Heaven and Hell“ je deveti studijski album benda Black Sabbath, ali prvi na kojem nije pevao Ozzy Osbourne.

Ozzy je 1979. godine počeo da snima album sa bendom, ali pošto je prolazio kroz neverovatnu dozu ludila u to vreme, bend ga je izbacio. 

Kada je Ozzy napustio bend, Tony i ostatak ekipe su imali u planu da naprave projekat na kojem će za vokalne deonice biti zadužen Ronnie James Dio, ali je ta ideja bila brzo odbačena. Tek 2006. godine taj projekat je ugledao svetlost dana pod imenom, pogađajte – Heaven & Hell.

Kada je 1979. godine došao u bend, Ronnie James Dio ne samo da je otpevao ovaj album, on je napisao sve tekstove na njemu. Zanimljivo je i to da su se Tony i Dio upoznali zahvaljujući Sharon Arden (kasnije Sharon Osbourne).

Bubnjar Bill Ward je nakon snimljenog albuma „Heaven and Hell“ prvi put napustio grupu zbog neverovatnog problema sa alkoholom. U jednom intervjuu je rekao da je toliko bio zavistan, da se i ne seća snimanja ovog albuma. 

Legendarni omot albuma „Heaven and Hell“, slika “Smoking Angels” delo je američkog umetnika Lynn Curlee-a. Bazirana je na fotografiji iz 1920. godine na kojoj se vidi žena obučena u anđela koja ima sve ljudske nedostatke. 

Fanovi benda Black Sabbath su bili prijatno iznenađeni promenom koja je došla ovim albumom, toliko da je bend stekao more novih fanova. Album je do 1986. godine prodat u dovoljnom broju primeraka da bude proglašen platinastim.

Tokom snimanja albuma „Heaven and Hell“ bilo je i dobrih anegdota. Kada su snimili naslovnu numeru, ceo bend je otišao u lokalni striptiz klub, gde su zamolili DJ-a da pusti pesmu dok su se devojke skidale. Te iste večeri, Iommy se spremio, po ko zna koji put, da „smesti“ Ward-u tako što će ga zapaliti, samo je ovaj put bubnjar završio sa ozbiljnim povredama. Iommy je pokušao da uplaši i novog pevača tako što je vezao mrtvu zmiju za vrata njegovog automobila, znajući da Dio ima ogromni strah od ovih gmizavaca. Sledeće čega se seća je da je tu zmiju pronašao u svojoj WC šolji kada se vratio kući te večeri.

Nakon velikog uspeha albuma, bend je krenuo na turneju, a neki od bendova koji su im svirali kao predgrupe su bili Alice Cooper, Blue Öyster Cult, Sammy Hagar, Journey, Cheap Trick, Billy Squier, Molly Hatchet, Saxon, Nazareth, Humble Pie, Angel Witch, Rose Tattoo, Girlschool i Shakin’ Street.

Parodiju za naslovnu numeru „Heaven and Hell“ uradio je bend Tenacious D. U videu za numeru „Push“ Jack Black i Kyle Gass sviraju numeru na trotoaru, dok je tekst pesme promenjen kao da pevaju o marihuani. Na kraju im prilazi niko drugi do Ronnie James Dio i nudi im novac kako bi izveli neku pesmu od Tenacious D.