RECENZIJE ALBUMA

BETWEEN THE PLANETS – „Of Inner Sight“ (2017)

Written by Jadranka Balaš

BETWEEN THE PLANETS
„Of Inner Sight“
Progressive Metal
(Samostalno, 2017)

Between The Planets su pokazali kako instrumentalna muzika može da vas odvede na i te kako živopisno putovanje.

Retko šta može da se meri sa onim osećajem sreće kada otkrijete novi bend, muziku koja vas oduševi i otvori vam neke nove horizonte ili makar ulepša jedan jedini dan. Da li ste nabasali na nju slučajno, neko vam je preporučio ili je u pitanju nešto treće manje je važno, ono što se računa je osećaj zahvalnost jer ste bogatiji za još jednu stvar u životu koja vam mami osmeh na lice. Malo je toga na modernoj prog sceni što je uspelo da mi promakne ali BETWEEN THE PLANETS su na žalost nekako uspeli da se provuku ispod radara. Do sada.

Martin „Spacosh“ Perina započeo je ovo putovanje kao one-man projekat i objavio debi „Immersion Into The Unknown“. Nakon četiri godine studijske pauze vraća se sa drugim albumom „Of Inner Sight“ kao tročlani bend u kome su mu se pridružili Filip Kittnar na bubnjevima i Adam Palma na basu, koji su Martin-ovoj viziji doneli novu, „organsku“ dimenziju i topliji, emotivniji zvuk.

Prva misao nakon prslušavanja bila mi je da bi ovako zvučalo kada bi se spojili Tesseract bez vokala i Russian Circles. Tehnička savršenost i bogat zvuk progressive-a nasuprot mračnoj melanholiji post-a uz dodatak uticaja elektronike stvaraju psihodelični ambijent i tamnu atmosferu kojoj je jako teško odoleti. Od prve do poslednje numere album daje osećaj buđenja uspavanog diva, iz pesme u pesmu od hladniog i suptilniog uvoda ulazi sve dublje i dublje i sve je kompleksniji dok ne kulminira na samom kraju i istera vam sav vazduh iz pluća svojom jačinom.

Na uvodnoj „Inner Voice“ gostuje Barbora Mochowa koja svojim vokalom, kao zov sirene na savršen način poziva da nastavite sa slušanjem a na nju se nadograđuje ambijentalni instrumental „The Avalanches“ na kom gostuje violončelista Karel Žďárský. Svoj doprinos na saksofonu na numerama „Inside“ i ličnom favoritu „Along The Horizon“ dao je Jørgen Munkeby iz benda Shining. Ova raznovrsna gostovanja na pravi način upotpunila su i dodala nove slojeve već bogatom zvuku benda i definitivno podigla ovo prog iskustvo na viši nivo. Between The Planets su pokazali kako instrumentalna muzika može da vas odvede na i te kako živopisno putovanje, apsolutna preporuka za sve ljubitelje ovakvog zvuka.

Lista pesama:

01. Inner Voice
02. The Avalanches
03. Engrams
04. Through The Canyon
05. Timelessness
06. Inside
07. Along The Horizon
08. Gravitational Collapse
09. Energy Of Wishes

3

Between The Planets su pokazali kako instrumentalna muzika može da vas odvede na i te kako živopisno putovanje.