IZVEŠTAJI SA FESTIVALA

Belgrade Metal Meeting – Ujedinjeni pod zastavom mržnje

Written by Jovan Ristić

Kreator i ja smo kao stari prijatelji koji su se u jednom periodu života do jaja družili. Išli zajedno na svaku pijanku, svaku šetnju i koncert. Bili smo praktično nerazdvojni. Ali kako to ponekad biva, putevi su nam se rastali, svako je otišao na svoju stranu da juri svoje interese. Ali nismo se potpuno udaljili! Čujemo se tako ponekad kada nam se nešto važno desi u životu: novi posao, novi stan, novi album, nova turneja. Nekada se čujemo prosto kada se uželimo starih dana, kada se osetimo prestaro pa nam je nostalgija jedino sidro koje nas drži za kopno zvano mladost.

Zamislite moje oduševljenje kada se javio da ponovo dolazi u grad.

Jako mi je drago što sam upravo koncertom benda Kreator otpočeo novu koncertnu sezonu za 2018. godinu. Rado viđeni gosti u Srbiji, Kreator su kod nas treći put, odnosno drugi u Beogradu. Njihov prvi  koncert sada već davne 2007. godine je jedan od definitivno jačih koncerata koji smo u to vreme dobili, sa punom scenskom postavom, sjajnom listom i razjarenom, mnogobrojnom publikom. Iako sam od tada gledao mnogo koncerata, taj i dalje stoji visoko na lestvici standarda.

No, valja pomenuti i da je sam povod ovog izveštaja to što je bendu Kreator pripala čast da bude zvezda prvog izdanja festivala Belgrade Metal Meeting, pod čijom zastavom su nastupili i Vader, Dagoba i Noctiferia, te domaća podrška u vidu sastava Bombarder i Infest.

infest-bmm-beograd-2017-jovan-ristic-05

Infest @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Jovan Ristić

*** kliknite na fotografiju da otvorite galeriju ***

Upravo ovi poslednji su imali čast da otvore koncert. Jedan od naših najboljih izvoznih proizvoda kada je ovaj stil u pitanju, Infest su apsolutno zaslužili da na ovom festivalu nose zastavu srpskog metala i to svakako opravdali. Bend je ovom prilikom promovisao svoj aktuelni album „Addicted to Flesh“, ali nije zapostavio ni ranija izdanja. Muzički, scenski i u svakom drugom smislu upečatljiv bend koji je naišao na jednu nesrećnu okolnost.

Iako nas je Vandal uveravao kako mu nije bitno pred koliko ljudi svira, publike koja je došla da podrži festival od samog početka nije bilo puno, a taj kontrast se još jasnije primećivao kako je prostor bio podeljen na parter i fan pit. Opet, nije potpuno neopravdano s obzirom da mnogi nisu imali luksuza da radnim danom već u pola pet budu na koncertu. I sam sam morao da napravim kompromis na poslu kako bih dešavanje ispratio od početka.

bombarder-bmm-beograd-2017-jovan-ristic-04

Bombarder @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Jovan Ristić

Isti trend se nastavio i tokom nastupa benda Bombarder. Jedan od bendova sa najdužom tradicijom na ovim prostorima, Bombarder svežim održava mlada krv u bendu. Tako je gitarista Luka Matković na sebe preuzeo animiranje publike, dok je upečatljivi frontmen Nešo publiku zabavljao opuštenim pošalicama. Krenule su tu i prve šutke, a retko ko među okupljenima je ostao ravnodušan kada je bend zasvirao „Speed Metal Manijak“ i time se oprostio od nas.

dagoba-bmm-beograd-2017-jovan-ristic-03

Dagoba @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Jovan Ristić

Red je stigao da i prvi inostrani bend zauzme scenu, a ta čast pripala je Francuzima iz sastava Dagoba, koji su trenutno na turneji sa bendom Kreator. Bend je takođe označio i blagi zaokret na moderni zvuk, te nam kroz svoj set predstavio svoju fuziju teških groove rifova i modernih elemenata. Publike se na žalost skupilo tek nešto više u odnosu na početak festivala dok izgovora polako ponestaje. Bend obraća dosta pažnje na vizuelni element koji je dodatno pojačan svetlosnim akcentima u ključnim trenucima.

noctiferia-bmm-2018-marko-ristic-izvestaj

Noctiferia @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Marko Ristić

Nastavljajući u modernijem maniru, na scenu se penje slovenačka Noctiferia. Bend je prešao dug put od underground korena do jednog od najaktuelnijih sastava sa ovih prostora. Frontmen Gianni Poposki se između pesama publici obraćao na srpskom, pokušavajući da okupljene ubedi da priđu bliže bini. No čini se da je većini bilo prijatno tamo gde su. Na samom kraju koncerta publika je konačno pustila glas kada je Poposki zamolio okupljene da mu na njegovo „Gaga People“ odgovore sa „jedi govna“. Otkrio je našu slabu tačku, volimo da psujemo.

vader-bmm-2018-marko-ristic-izvestaj

Vader @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Marko Ristić

Sudeći po izrazima lica i odsustvu preteranog entuzijazma koji je vladao u publici, pretpostaviću da većini okupljenih moderni fazon nije preterano legao iako su bendovi dali sve od sebe da ostave što bolji utisak. Srećom po njih, na scenu su zakoračili poljski death metal titani Vader. Kao što već znate, Vader su na ovu turneju uleteli nakon što su Decapitated morali da otkažu prisustvo zbog suđenja za silovanje sa kojim su se nedavno suočili.

vader-bmm-2018-marko-ristic-izvestaj

Vader @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Marko Ristić

Posebna poslastica za old-school fanove bilo je to što je bend slavio jubilej svog debi albuma „The Ultimate Incantation“, te su ga ovom prilikom predstavili u celosti. Vader su promenili ritam, a njihovi teški rifovi drobili su bubne opne. Album je definitivno izdržao test vremena, te i dalje zvuči sveže po svim death metal standardima. Bend je zvuk dodatno pojačao vizuelnim elementom, a ono što mi je posebno zapalo za oko je harizmatični frontmen Piotr Wiwczarek, koji mi je od trenutka kada je zakoračio na dimom obavijenu, slabo osvetljenu binu neodoljivo ličio na Geralta, junaka serijala knjiga i video igara „The Witcher“, koji su Vader i opevali.

kreator-bmm-2018-marko-ristic-izvestaj-1

Kreator @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Marko Ristić

Iako su svi bendovi pružili sjajne nastupe, videlo se da je većina okupljenih prvenstveno tu zbog zvezde večeri. Nakon nešto duže pauze za nameštanje bine, uz uvodnu numeru „Mars Mantra“, legendarni Nemci se penju na zadimljenu binu. Nastaje muk, a za njim opšta ludnica koja je koncert pratila do kraja. Od prve do poslednje pesme, publika je verno ispratila presek karijere koji je Kreator oprašio. Iako su se uglavnom fokusirali na poslednja dva albuma „Phantom Antichrist“ i „Gods of Violence“, nisu zapostavili ni starija izdanja, i sa po jednom pesmom pokušali da predstave što više iz svoje bogate karijere.

kreator-bmm-2018-marko-ristic-izvestaj-2

Kreator @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Marko Ristić

Kreator su jedan od najtraženijih festivalskih bendova u Evropi, a ovim nastupom su pokazali i zašto. Bend obraća pažnju na svaki detalj, od zvuka preko osvetljenja do scenskih rekvizita. Jedino polje na kome su malo zakazali je kada je Mille izneo Rumunsku umesto naše zastave, i sam pomalo posramljen propustom. No čini se da niko preterano nije zamerio ovaj kiks. Od publike su se oprostili uz legendarnu „Pleasure to Kill“ koja je pokrenula ogromnu šutku za kraj.

Pomalo gorak utisak ostavio je slabiji odnos posećenosti i kvaliteta, te manjak volje publike da isprati sjajne bendove koji su sinoć nastupili. Da li je razlog tome nemaština, neinformisanost, nezainteresovanost ili šta drugo ne znam, ali se nadam da to neće uticati na to da Beograd konačno dobije tradicionalni metal festival. Uz malo raznovrsniju žanrovsku ponudu bendova siguran sam da ovakav događaj ima perspektive, uz nadu da ima dovoljno onih koji bi to ispratili.

kreator-bmm-2018-marko-ristic-izvestaj-3

Kreator @ Belgrade Metal Meeting | Foto: Marko Ristić

Dodaj komentar