RECENZIJE ALBUMA

BEHEMOTH – „The Satanist“ (2014)

Written by Hardwired Crew

BEHEMOTH
„The Satanist“
Black / Death metal
(Nuclear Blast / Metal Blade, 2014)

Ljutina i bes kojom žeže svaka od pesama peče na vrlo ugodan način svaki deo psihe izložen ovom umetničkom delu. Behemoth su se nakon neizvesne pauze i budućnosti koja je na trenutke levitirala u bezvremenom prostoru, vratili bolji nego ikada.

Dugoočekivani, deseti, jubilarni album poljskih velemajstora black metal zvuka, benda BEHEMOTH„The Satanist“, konačno je dostupan. Iako prvobitno najavljen za maj 2013. godine, pa pomeren za jesen, izdavanje albuma se dogodilo ove godine. Sama realizacija albuma nije tekla glatko i bez problema, budući da je u  toku samog miksa albuma došlo do smene ljudi za miks pultom. Colin Richardson koji je prvobitno bio zadužen za miks albuma “The Satanist”, napustio je projekat nakon četiri nedelje rada, a bend je zamenu za njega našao u Matt-u Hyde-u, koji je poznat po saradnji sa metal bendovima Slayer, Children of Bodom i Hatebreed.

Snimanje albuma “The Satanist” je završeno juna 2013. godine u studijima Hertz i RG u Poljskoj. Producenti su bili sam bend, čuveni švedski producent Daniel BergstrandWojciech Wiesławski i Sławomir Wiesławski, koji su svi skupa iznedrili fantastično muzičko delo u kojem će sigruno svi ljubitelji brutalnog, ekstremnog metal zvuka moći samo da uživaju dugo vremena.

Impresivan po mnogo čemu, “The Satanist” je zaista nešto specijalno u opusu ovog benda. Omot oslikan uljanim bojama pomešanim Nergal-ovom krvlju, koja se dugo vremena borila sa opakom bolešću, simbolično je utkala neizrecivi značaj samog ostvarenja. Trejleri koji su proklamovali važnost velikog izlaska nagoveštavali su nešto veličanstveno. Budući da je svakom detalju posvećena neizmerna pažnja, očekivalo se da će bend zvučati utegnutno, brutalno nehumano i neprikosnoveno zverski u novom izdanju, naročito sudeći po teškom životnom iskustvu kroz koje je glavni kompozitor, gitarista i frontmen benda, Nergal, prolazio u proteklih nekoliko neizvesnih godina.

„Blow Your Trumpets Gabriel“  bila je protagonista albuma noseći težinu celog ostvarenja i svih devet pesama, vizuelno predstavljena publici u vidu spota krajem prošle godine. Međutim, ljutina i bes kojom žeže svaka od sledećih pesama peče na vrlo ugodan način svaki deo psihe izložen ovom umetničkom delu. Behemoth su se nakon neizvesne pauze i budućnosti koja je na trenutke levitirala u bezvremenom prostoru, vratili bolji nego ikada.

Rifovi koji imaju tendenciju da vas naježe i uplaše, bubnjevi sa jačinom teškog olova, vokalne deonice koje će vas uznemiriti i poljuljati iz ušuškane stvarnosti u mračnije dimenzije, odraz su visoko kvalitetnog stvaranja ekstremne muzike. I pored svoje jasne ekstravagantnosti, pesme poput „Ben Sahar“, „The Satanist“ i „Ora Pro Nobis Lucifer“ zavrteće vas kroz svoje melodije u čarobni krug u kojem ćete biti podvrgnuti agresivnim turbulencijama gorećih „Amen“ i „In the Absence Ov Light“, koja ima tek kratak predah od žestine kroz recitovani deo stihova na poljskom jeziku. Poslednja pesma „O Father O Satan O Sun!“, ujedno najduža na albumu, na svojevrsno veleletan način zatvara vrata vrele promaje svirepog, surovog zvuka koji je nemilosrdno tutnjio snagom olujnih vetrova tokom četrdeset četiri minuta.

Neverovatan album, kojeg je bilo vredno čekati ovih pet godina, držaće pažnju svog slušaoca do samog kraja izazivajući niz isprepletanih osećanja jačinom svog fantastičnog, ekspresivnog muzičkog izraza.

Piše Milica Marić

Spisak pesama:
01. Blow Your Trumpets Gabriel
02. Furor Divinus
03. Messe Noire
04. Ora Pro Nobis Lucifer
05. Amen
06. The Satanist
07. Ben Sahar
08. In the Absence Ov Light
09. O Father O Satan O Sun!

4

Summary

Ljutina i bes kojom žeže svaka od pesama peče na vrlo ugodan način svaki deo psihe izložen ovom umetničkom delu. Behemoth su se nakon neizvesne pauze i budućnosti koja je na trenutke levitirala u bezvremenom prostoru, vratili bolji nego ikada.

Dodaj komentar