RECENZIJE ALBUMA

Beast in Black – „From Hell With Love“ (2019)

beast-in-black-from-hell-love-2019
Written by Jovan Ristić

BEAST IN BLACK
“From Hell With Love”
Heavy / Power Metal
Nuclear Blast Records (2019)

Ovaj album se ne stidi čak ni onih škakljivih uticaja 80-ih što je jasno već u prvim taktovima uvodne „Cry Out for a Hero“ koja na najbolji mogući način spaja energiju Priesta i senzibilitet Bonnie Tyler.

Kako da vam najbolje i najbrže dočaram zvuk albuma „From Hell With Love“? Zamislite „Turbo“ benda Judas Priest koji se ne stidi toga što jeste. Da li postoji Disco Metal? Ako ne, BEAST IN BLACK su ga upravo izmislili. Za razliku od pomenutog albuma heavy metal legendi od kojih su mladi Beast in Black pokupili par fora, „From Hell With Love“ se ne stidi čak ni onih škakljivih uticaja 80-ih što je jasno već u prvim taktovima uvodne „Cry Out for a Hero“ koja na najbolji mogući način spaja energiju Priesta i senzibilitet Bonnie Tyler.

U istom maniru nastavljaju i naslovna „From Hell With Love“ i „Sweet True Lies“, obe sa izuzetno pamtljivim refrenima iz Desmond Child/Max Martin škole. Iz iste škole potiču i „True Believer“ i „Die By The Blade“ koja stilski najviše podseća na materijal sa debi izdanja. Iako su sve pesme izuzetno kvalitetne i zarazne, numere sa početka albuma se definitivno ističu kao favoriti.

Drugi deo spektra na albumu čine mid-tempo pesme koje će vas naterati da pumpate pesnice u vazduh i koje neodoljivo podsećaju na novi talas power metala koji predvodi bend Sabaton. Tu se svakako izdvajaju „Repentless“, „Unlimited Sin“ i „This Is War“. Sve pesme krasi daleko više klavijatura i efekata nego što je to bio slučaj na prethodniku, mada moram da primetim da to nije na uštrb gitara koje i dalje zvuče kao naoštreni žileti.

beast-in-black-band-promo-2019

Beast In Black | Photo: Toni Kilpinen

Ono što mi na ovom albumu svakako nedostaje su brze i bombastične power metal pesme poput „Zodd The Immortal“ ili „Beast in Black“ sa debi albuma. Očigledno je da je na ovom albumu bend hteo da predstavi sebe u drugačijem ruhu i okrene se drugačijem zvuku, što nije nužno loše ali je svakako razočarenje za one koji su se u bend zaljubili upravo zbog takvih pesama. Gitarista, osnivač i glavni kompozitor Anton Kabanen u intervjuu za Hardwired otkrio je da album čine uglavnom pesme nastale ranije: „Dosta pesama je već bilo manje ili više gotovo pre par godina. Neke su nastale spontano kao ‘Oceandeep’ i naslovna pesma ‘From Hell With Love’. To su najnovije pesme, ali ostale su bile manje ili više kompletne pesme ili jasno razrađene ideje od ranije.“

Meni lično nedostaje taj zdrav balans žanrova koji je prvi album imao. Bilo je tu brzih i bombastičnih, sporih i emotivnih, srednjih i marširajućih ali i omaž 80-im u vidu „Crazy Mad Insane“. Upravo taj nesumnjivi uticaj benda Sabaton odvratio me je od ovog benda kada su prvi put objavili debi album, sve dok ih nisam video uživo kada sam odlučio da im dam drugu šansu! I nisam se pokajao – od tada su mi postali jedan od, ako ne i omiljeni mladi sastav. Međutim, da je „From Hell With Love“ bio prvi album koji sam čuo, nisam siguran da bi to i dalje bio slučaj.

Ipak, nije sve tako crno. Ako ste već zavoleli ovaj simpatičan bend nema sumnje da ćete uživati u njihovom novom albumu. Ima tu svega za svakoga: pevljivih melodija pravo iz crtanih filmova, sjajne produkcije i fenomenalne retro atmosfere. Iako je zahtevno spojiti moderno i staromodno, produkcija ovog albuma je upravo u tome uspela pa album zvuči izuzetno toplo i organski, ali u isto vreme ima „bum“ od kog moderne produkcije zavise. Ovaj balans, po meni, gorepomenuti Sabaton odavno juri ali nikako ne uspeva u tome.

Sve u svemu, ukoliko ste željno očekivali da čujete kako će Beast In Black nastaviti nakon fenomenalnog debija ili ste željni malo „guilty pleasure“ muzike, od srca vam preporučujem „From Hell With Love“. Fenomenalne kompozicije, sjajni muzičari i vrsna produkcija su dovoljan razlog da se otisnete na neonom-osvetljen put u retrofuturistični svet ovog albuma.

4

Sažetak

Da li postoji Disco Metal? Ako ne, Beast In Black su ga upravo izmislili.

Dodaj komentar