RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

BARONESS – „Gold & Grey“ (2019)

Written by Jadranka Balaš

BARONESS
“Gold & Grey“
Alternative/Sludge/Progressive Metal/Rock
Abraxan Hymns (2019)

Možda nikada nisu bili, i neće biti, najveći i najpopularniji bend ali od samog početka Baroness su imali sve. Umeju da budu i brzi i teški, i spori i nežni, i lepi i ružni, zarazni i dovoljno kul da se stave na mapu. Kada oni najave novi album svime što imam ja se kladim na njih. Još uvek nisam izgubila ni ja, ni oni. Bez mrlje u diskografiji, ni peti album nije izuzetak.

Ako postoji neki bend na sceni koji smatram potcenjenim, onda su to BARONESS. Iako su im i fanovi i kritika vrlo naklonjeni i dalje mi se čini da im uvek za dlaku izmakne zaslužena pažnja i jedno od centralnih mesta svetske metal i rock scene. Iskreno se nadam da će album „Gold & Grey“ to promeniti.

Četvorku iz Filadelfije obično volim da stavljam u isti koš sa bendom Mastodon, iako mnogi uz njih dodaju na primer Sleep, Kyuss, Kylesa. Muzički možda i nisu toliko bliski više, ali originalnost, kreativnost i prelepe boje njihove muzike (nemoguće je slušati ih a da vam pred očima ne igraju šarena umetnička dela njihovih omota albuma) čine da na mojoj plej-listi uvek povlače jedni druge i jedne bez drugih retko slušam. Poređenja su nažalost neizbežna ali Baroness je kao i ostale navedene teško strpati u bilo kakav kalup. Moćni. Jedinstveni. Neponovljivi. Baroness su „The Band“. Jedni jedini.

Možda je samo tajming bio loš. Baroness su relativno mlad bend nastao u vremenu kada se sve, pogotovo u metal svetu, što je nastalo nakon devedesetih provlačilo ispod radara i zadržavalo u nekim malim, retkim krugovima istinskih ljubitelja muzike otvorenog uma. Srećom, vremena se menjaju. Možda nikada nisu bili, i neće biti, najveći i najpopularniji bend ali od samog početka Baroness su imali sve. Umeju da budu i brzi i teški, i spori i nežni, i lepi i ružni, zarazni i dovoljno kul da se stave na mapu. Kada oni najave novi album svime što imam ja se kladim na njih. Još uvek nisam izgubila ni ja, ni oni. Bez mrlje u diskografiji, ni peti album nije izuzetak.

„Gold & Grey“ je verovatno najambiciozniji, najraznovrsniji i najličniji album benda do sada. Iako zvuči kao Baroness, ne podseća ni na jednog njegovog prethodnika. Prepun suprotnosti kao i njegov boje i kontadiktornosti koja se krije kad zagrebete ispod njihove površine. One unutrašnje potrage za samim sobom kada shvatite koliko smo svi na svoj način komplikovani. Ne postoji jedan odgovor. Jedan koncept. Jedna pesma. Ali uvek možete da pokušate da objasnite to sa njih 17 i to na tako spektakularan način da niko ni za tri života neće moći da definiše šta se sve dešava na ovom albumu. Ali će beskrajno uživati u svih njegovih 60 i kusur minuta.

Mnogo psihodelije, najdražeg proga, post i predivnih ambijentalnih momenata. Orkestracije, gotovo horskih vokala, velikih pop rifova. I to je samo zlatna strana. Ona siva donosi proganjajuće vokale, akustične balade, složene harmonije, klavirske deonice čak i dosta elektronike. Zvuči previše ali zapravo je toliko pitko i zavodljivo, ukombinovano na maestralan način svojstven njima. Svaka numera je potencijalni hit i potencijalni favorit. Čvrsto stoji za sebe ali se i savršeno uklapa u celinu. Jedan je John Baizley. Ali bez obzira što je ovo njegovo čedo, kao i uvek do sada svaki od članova postave dobio je svoju šansu da u još jedno neverovatno ostvarenje benda utka deo sebe i osigura svoje mesto na stranicama muzičke istorije. Jer ovaj bend tu pripada. „Gold & Grey“ je prelepa šizofrenija od koje se ne leči. Njoj se prepušta.

Lista pesama:

01. Front Toward Enemy
02. I’m Already Gone
03. Seasons
04. Sevens
05. Tourniquet
06. Anchor’s Lament
07. Throw Me an Anchor
08. I’d Do Anything
09. Blankets of Ash
10. Emmett – Radiating Light
11. Cold-Blooded Angels
12. Crooked Mile
13. Broken Halo
14. Can Oscura
15. Borderlines
16. Assault on East Falls
17. Pale Sun

4.5

Možda nikada nisu bili, i neće biti, najveći i najpopularniji bend ali od samog početka Baroness su imali sve. Umeju da budu i brzi i teški, i spori i nežni, i lepi i ružni, zarazni i dovoljno kul da se stave na mapu. Kada oni najave novi album svime što imam ja se kladim na njih. Još uvek nisam izgubila ni ja, ni oni. Bez mrlje u diskografiji, ni peti album nije izuzetak.