IZDVAJAMO RECENZIJE ALBUMA

AVANTASIA – „Moonglow“ (2019)

avantasia-moonglow-review-2019
Written by Jovan Ristić

AVANTASIA
“Moonglow”
Symphonic Power Metal
Nuclear Blast Records (2019)

„Moonglow“ je čvrst dokaz da je Avantasia prerasla od strastvenog projekta u punopravnu instituciju koja iznova i iznova definiše kako epic metal treba da zvuči.

„Awaiting the night to yell a prayer up to the starlight” Tobias Sammet peva svojim karakteristično visokim glasom, a novi album trešti u mojoj sobi dok se ponovo gubim u magičnom svetu benda Avantasia. Nakon „20 godina, 17 albuma i 10 turneja po svetu“ kako Sammet tvrdi u ovom intervjuu, jedan od najvrednijih kompozitora odlučio je da uspori i odmori od svojih čeda, bendova Avantasia i Edguy. Ali nema odmora za neumorne, pa je tako između turneje sa bendom Edguy i rada na sopstvenom studiju Sammet skuvao još jedan instant klasik projekta Avantasia pod imenom „Moonglow“, osmim studijskim albumom pod tim imenom.

„Pokrenuo sam studio i počeo da radim na muzici. Imao sam toliko vremena i nimalo pritiska, pa je album zbog toga tako doteran i raznovrstan,” Sammet dalje tvrdi, a pesme poput gore citirane „Ghost In The Moon“ ili „The Piper At The Gates Of Dawn“ potkrepljuju ove tvrdnje. Ova prva, ujedno i prva na albumu, snažno vas uvodi u priču.  Pesma kreće iznenada, a od prvog takta jedino što čujete su Sammet-ov glas praćen energičnim klavirom. Ovaj desetominutni omaž bendu Meat Loaf vas vozi od ekstaze do melanholije i nazad u čini se kroz par momenata.

Ni ostatak albuma ne zaostaje za njom, a pesme kao „Book of Shallows“ i „Requiem for a Dream“ bude sećanja na neke od Sammet-ovih legendarnih radova kao što su „The Metal Opera“, „Mandrake“ ili „Hellfire Club“. Za „Book Of Shallows“ Sammet zaslužuje posebne pohvale, kako je na jednom mestu spojio sam krem raznovrsnih pevača: Jorn LandeRonnie Atkins (Pretty Maids), Mille Petrozza (Kreator) i Hansi Kürsch (Blind Guardian). Ovaj petominutni dragulj spaja sve najvoljenije odlike nemačke škole metala u tešku, bombastičnu i melodičnu himnu koja nadsijava neke od Sammet-ovih najboljih radova.

Isto se može reći i za naslovnu „Moonglow“ inspirisanu symphonic metal stilom sa Nighwish pečatom, u kojoj Candice Night iz benda Blackmore’s Night posebno briljira. Jedan od Sammet-ovih često zaboravljenih talenata je to što iz svakog gosta izvuče maksimum. Ako vam treba dokaz, poslušajte samo kako zvuči Geoff Tate. Rame uz rame, „Invincible“ i „Alchemy“ daju nam fenomenalni performans bivšeg frontmena benda Queensrÿche, koji nije zvučao ovako dobro godinama!

tobi-sammet-avantasia-interview-2019-hardwired-jovan

Mogao bih da odem u najsitnije detalje, ali bi ova recenzija bila preduga čak i za one sa izuzetno mnogo strpljenja. Iako mi na albumu nedostaje još deonica koje peva Eric Martin, čiji skromni ali neprocenjivi doprinos možete čuti u pesmi „The Piper…“ i obradi pop hita iz 80-ih, „Maniac“; ostali gosti su dobili dovoljno vremena pod reflektorima i odlično ih iskoristili. Za sam kraj, najstariji članovi klana Avantasia, Bob Catley i Michael Kiske takođe sijaju u pesmama „Lavander“ i „Requiem For A Dream“. Sjajno je čuti pesmu u kojoj peva Bob Catley a koja nije balada ili spora, epska pesma već poletna i zarazna hard rock pesmica „Lavander“. Sa druge strane, Michael Kiske ponovo igra glavnu ulogu u omažu bendu Helloween u power metal pesmi toliko dobro komponovanoj da ćete bar na šest minuta zaboraviti na „Reach Out For The Light“.

Na albumu „Moonglow“ Sammet opet obrađuje temu izgnanika koji ne pripada šljaštavoj realnosti. Ovo je nešto sa čime smo svi jako dobro upoznati kako živimo u eri ispoliranih Instagram selfija i šupljih vrednosti na koje ljudi zaborave dok si rekao #trending. Iako tekstovi oslikavaju Viktorijanski svet, Sammet-ove misli i reči su vanvremenske i mogu se primeniti na bilo koje doba.

„Moonglow“ je čvrst dokaz da je Avantasia prerasla od strastvenog projekta u punopravnu instituciju koja iznova i iznova definiše kako epic metal treba da zvuči. U isto vreme, grandiozne kompozicije kriju intimnu priču otuđenika koji se ne plaši da okrene leđa svemu što sija ali nije zlato koja crpi inspiraciju iz ličnog iskustva ali sa kojom svi možemo da se poistovetimo.

5

Sažetak

Nakon kraće pauze, Tobias Sammet se vraća sa albumom projekta Avantasia koji je ujedno i jedan od najačih u njihovoj diskografiji.