KONCERTI VESTI

U toku prijave za prvi kantautorski festival Autorama

Written by Hardwired Crew

Prvi po redu kantautorski festival Autorama održaće se u nedelju 2. juna u beogradskom klubu Bluz i Pivo (Cetinjska 15), a konkurs za prijavljivanje autora traje do 26. maja. Festival je takmičarskog tipa. Žiri i publika će odlučivati o nagradi za prvo i drugo mesto. Nagradni fond je formiran od strane ljubitelja autorske muzike, i nastao je kao akt društvenog mecenisanja pokrenut od strane inicijatora festivala.

Prijave za učešće svi zainteresovani mogu poslati na mail kulturabluzipivo@gmail.com Prijava treba da sadrži kratku biografiju autora, fotografiju u boljoj rezoluciji, kao i tri mp3 snimka. Snimci ne moraju da budu u studijskom kvalitetu, bitno je da su slušljivi, odnosno da se tekst može razumeti i da se instrument čuje prirodno. Ambijentalni šum je sasvim prihvatljiv. Autori mogu biti solo ili duo, odnosno jedna osoba sa instrumentom ili pevač kog prati muzičar sa svojim instrumentom. Nagrada će biti dodeljena za jednu kategoriju a to je PESMA, odnosno koherentni muzičkio-tekstualni izraz u jednoj kompoziciji. Za nastup je potrebno pripremiti tri kompozicije. Na konkurs se mogu poslati snimci dve ili tri pesme.

Festival Autorama je nastao kao inicijativa da se novim autorima obezbedi medijski prostor, kao i da se mapira trenutna kantautorska regionalna scena sa svim vrlinama i potencijalima. Upravo to je bio povod da se otvori donatorski konkurs za prikupljanje sredstava za prvu nagradu Autorama festivala. Festival će se održati u trajanju od jednog dana. Donatori i organizatori su obezbedili fond za prvu i drugu nagradu za takmičare, četvoročlani žiri i glasovi publike će odlučivati o tome u čije ruke će nagrade otići.

Kantautori spadaju u posebnu vrsta umetnika koja pišu muziku i tekstove pesama koje sami izvode. U svoje pesme oni obično unose socijalne, političke i filozofske teme. Svojevremeno je ova vrsta muzike bila vezana za pesme u kojima se obavezno izražavao protest. Danas ovaj termin više nije vezan za bavljenje političkom kritikom kao nekada ranije i teme mogu biti razne. Kantautorska pesma ima široku i dugu tradiciju u mediteranskim zemljama Evrope.

S obzirom da se Autorama kantautorski festival smatra društvenom aktivnošću, organizatori su dali priliku svima onima koji vrednuju autorski rad da simboličnom donacijom i aktom društvenog mecenisanja ukažu pažnju i daju direktnu podršku autorima.

Uz pomoć donatora, prikupljen je fond za nagradu ovogodišnjeg Autorama festivala u sveukupnom iznosu od 18.000 dinara, dok postoji mogućnost da se taj fond uveća, a konačni fond za nagradu će biti poznat neposredno pred održavanje festivala. Mnogi donatori festivala su zapravo kantautori i ostvareni umetnici, pa je na taj način postignut i poseban vid podrške među kolegama koji žele da se autorska scena u Srbiji i regionu što uspešnije razvija.

Publika će imati priliku da glasa za omiljene autore i pesme čime će festivalska interakcija biti podignuta na viši nivo. Cilj festivala je da kantautore dovede u što direktniju vezu sa publikom i pruži im podstrek da stvaraju dalje.

Ulaz na Autorama festival je potpuno besplatan.