RECENZIJE ALBUMA

AT THE GATES – „To Drink from the Night Itself“ (2018)

Written by Hardwired Crew

AT THE GATES
„To Drink from the Night Itself“
Melodic Death Metal
Century Media Records, 2018

Album u potpunosti odiše horor atmosferom koja vam konstantno šalje zastrašujuće žmarce kroz telo, a iako ne sadrži neki vanvremenski hit koji bi na svojim melodijama i rifovima nosio novu generaciju melodičnog death metala ovo je i dalje ploča vredna preslušavanja.

Uz maksimalnu dozu neverice da je prošlo već četiri godine od povratničkog albuma legendarnog benda AT THE GATES, posle nestvarno duge pauze, pristupam preslušavanju novog ostvarenja „To Drink from the Night Itself“ sa izrazom lica nalik Munkovom „Vrisku“ uz vilicu oklembešenu do stola jer – „Čekaj, zar nisam bukvalno juče pisao recenziju za At War With Reality i pričao sa Tomasom Lindbergom o ovom albumu?“

U stvarnost me, uz preslušavanje novog albuma, vraća i činjenica da sam u toj prethodnoj recenziji pogodio čist zicer da će se povesti debate epskih razmera oko tog albuma. Neki prepoznati recenzenti u svetu muzike nisu želeli ni da urade recenziju albuma zbog toliko drastične promene u muzici benda, koja je pritom posle skoro 20 godina diskografske pauze ostala verna izvornom ATG zvuku koliko god je to moguće posle tolike pauze.

Pri prvom susretu sa novim albumom može se zaključiti da je on dosledan nastavak prethodnog izdanja, a iako je „At War With Reality“ zvučao poprilično mračno i mistično, „To Drink from the Night Itself“ donekle ipak zalazi u još mračniju atmosferu. Ovo primećujete odmah, jer vas jeza hvata već u uvodnom instrumentalu „Der Widerstand“ i naslovnoj pesmi, dok njene hladne ruke neće popustiti stisak sve do kraja albuma, a budite sigurni u to da ćete strah u kostima osetiti i dugo posle preslušavanja ovih pesama. Album u potpunosti odiše horor atmosferom koja vam konstantno šalje sitne i zastrašujuće žmarce kroz telo, kao da je svaka pesma dodatno provučena kroz blatnjave i muljevite podzemne tunele kroz koje je upravo prošlo gnusno crvoliko čudovište kakvo na primer samo Dan Simmons može da osmisli.


Intervju: AT THE GATES – Kako se legende bore sa stvarnošću?
Recenzija:
AT THE GATES – „At War With Reality“ (2014)


Energija kompletnog albuma je zastrašujuća i furiozna, međutim kao što je to bio slučaj i sa prošlim albumom, i ovde su ostali dosledni svom prepoznatljivom ATG zvuku koji im je i doneo kultni status, bez makar i malo istraživanja, eksperimentisanja, otkrivanja nekih novih mogućnosti. Da se razumemo, ne bi ovo bio neki monumentalan album da su sad ATG iskoristili ovu mračnu atmosferu svojih pesama i uplovili u black metal ili sludge vode, nego bi prosto fanovima bilo osvežavajuće da vide kako napredujete i rastete kao bend kroz neke sitne detalje kojima ste učinili svoj album još snažnijim. I ovako je album dobar i postojan, ali dok ga slušate pomislite da ste zaista sve to već toliko puta čuli i da samo malo mračnija atmosfera ipak nije dovoljna da učini ovaj album maestralnim.

Tekstovi su i dalje jedan od glavnih aduta i Lindberg se ponovo upustio u razmatranje jednog od osnovnih životnih i filozofskih pitanja – o životu i smrti (u njegovom slučaju pretežno smrti) i tome kako je prisustvo smrti konstantno i svakodnevno nam visi nad glavama. Doduše, sada se mnogo njegovih metafora može protumačiti i kao osvrt na dobro nam znane društvene podele koje nam kroz umove, reči i dela ljudi punih mržnje razdiru društva na najsitnije deliće.

Kao pesme koje se ističu možemo navesti „Seas of Starvation“, „The Colours of the Beast“, „A Labyrinth of Tombs“, mada na ovom albumu nema nekog vanvremenskog hita koji bi na svojim melodijama i rifovima nosio novu generaciju melodičnog death metala.

Svakako se upustite u preslušavanje „To Drink from the Night Itself“ i uživajte u svakom tonu ovog kultnog benda, pa iako možda neće doživeti status kao neki od njihovih starih albuma ovo je i dalje ploča vredna preslušavanja.

Piše Boris Džinić

Lista pesama:

01. Der Widerstand
02. To Drink From The Night Itself
03. A Stare Bound In Stone
04. Palace Of Lepers
05. Daggers Of Black Haze
06. The Chasm
07. In Nameless Sleep
08. The Colours Of The Beast
09. A Labyrinth Of Tombs
10. Seas Of Starvation
11. In Death They Shall Burn
12. The Mirror Black

3

Album u potpunosti odiše horor atmosferom koja vam konstantno šalje zastrašujuće žmarce kroz telo, a iako ne sadrži neki vanvremenski hit koji bi na svojim melodijama i rifovima nosio novu generaciju melodičnog death metala ovo je i dalje ploča vredna preslušavanja.

Dodaj komentar