INTERVJUI

APOCALYPTICA: „Konačno se osećamo kao pravi bend“

apocalyptica-band-photo-2015
Written by Jadranka Balaš

Kada su se pre dve decenije pojavili na metal sceni sa svojim velikim instrumentima koji nikako nisu pripadali žanru koji su na njima svirali, smatrali su ih, u najmanju ruku čudacima. Počeli si kao tribute bend, a danas iza sebe imaju osam studijskih albuma, nebrojeno nastupa širom sveta, i važe za jedan od najvećih metal bendova koji dolaze sa Finskog tla. Ova četiri Finca i jedan Amerikanac stižu ponovo u Srbiju u petak, 16. oktobra u Dom sindikata u Beogradu, i dan ranije u Tvornicu Kulture u Zagrebu, a Perttu Kivilaakso vam obećava nezaboravan APOCALYPTICA šou koji ne želite da propustite.

Započeli ste veliku Evropsku turneju pre nekoliko dana, i jedne od stanica su vam Beograd i Zagreb. Već ste bili u Srbiji, i znate šta možete da očekujete od naših fanova. Kakav utisak su ostavili na vas?
Perttu: 
Obožavam činjenicu da imamo mogućnost da našu muziku sviramo na toliko mesta i u toliko zemalja. Veliko je zadovoljstvo znati da širom sveta toliko ljudi voli muziku i deli tu istu strast sa nama. Srpska i Balkanska publika su veoma iskrene, pravi su ljubitelji muzike, i čast mi je što ćemo ponovo doći tu, biće nezaboravno!

U okviru ove turneje, promovišete novi album „Shadowmaker“ i pretpostavljam da će set lista biti uglavnom sastavljena od novih pesama. Da li možemo da očekujemo da čujemo i neke starije stvari, sa debi albuma na primer?
Perttu: 
Zapravo, set lista se sastoji od pesama sa svih naših albuma. Naravno da predstavljamo „Shadowmaker“ ali takođe je i put kroz vreme i celu našu karijeru, na kojoj će se naći i neki naši stari rariteti.

Da li je cover album opcija za bend Apocalyptica u budućnosti?
Perttu: 
Nismo još počeli da razmišljamo o sledećem albumu jer je novi tek pola godine star i u sred smo velike turneje koja će verovatno trajati do kraja sledeće godine. Nemoguće je reći, za sada, kakve će biti naše buduće muzičke inovacije. Ono što mogu da kažem je da sam prilično siguran da ćemo smisliti nešto mnogo kul da proslavimo dvadesetogodišnjicu našeg debi albuma 2016. godine!

Apocalyptica je prešla dug put od osnivanja do danas. Počeli ste kao tribute bend, tek četvrti album je bio prvi koji se sastojao samo od originalnih pesama a poslednji je prvi na kojem imate samo jednog pevača. To je mnogo promena. Kako ti vidiš evoluciju benda tokom svih ovih godina? Gde misliš da će budućnost odvesti bend Apocalyptica?
Perttu: 
Naš bend je oduvek bio eksperimentalno igralište za nas. Uvek tražimo nove načine da se izrazimo violončelima. Moramo neprekidno da se obnavljamo kako bi osetili progresiju. Apocalyptica se dosta promenila ali i dalje osećam da naša muzika ima istu onu dušu koju je imala od prve originalne kompozicije.

Franky Perez zvuči sjajno na novom albumu. Izgleda da se savršeno uklopio u bend. Da li je bilo čudno po prvi put raditi sa samo jednim pevačem? Kako ste se odlučili na ovaj korak?
Perttu: 
Zapravo, bilo je mnogo jednostavnije raditi sa samo jednim pevačem, koncept albuma je bio očigledan, pesme su bile povezane jedna sa drugom i konačno smo se osetili kao pravi bend, ne kao neki čudni projekat gde svi svraćaju u goste da otpevaju jednu pesmu. U budućnosti, siguran sam da ćemo evoluirati dalje, ali ne znam još u kom pravcu.

apocalyptica-band-photo-2015

Kad već pričamo o Franky-ju, da li ste razmišljali o tome da ga zadržite za sledeći album, ili čak kao stalnog člana benda?
Perttu: 
Napravili smo dogovor sa Franky-jem na dve godine, album plus „Shadowmaker“ turneja. Trenutno ne znam kako ćemo i da li ćemo nastaviti saradnju, ali Franky je sjajan momak i izvođač, tako da mi ne bi smetalo da ostane sa nama i duže.

Po mom mišljenju, „Shadowmaker“ je vaš najstabilniji album do sada, čini se kao prava ploča benda. Kako se tebi čini nakon nekoliko meseci od izlaska?
Perttu: 
Upravo taj osećaj benda je razlog zašto smo odlučili da krenemo ovim putem, da budemo fokusirani na Apocalyptica-u, na našu muziku, da obezbedimo muziku koju možemo našim fanovima uživo da predstavimo baš onakvom kakva je snimljena. Jedan od najvećih razloga što smo želeli jednog pevača je taj da može da ide sa nama na turneje. Nove pesme koje sviramo uživo odlično su prihvaćene od strane publike i čak najsumnjiviji okoreli fanovi su se zaljubili u Franky-ja kada su shvatili da je neverovatan pevač.

S’ obziorm na to da je „Shadowmaker“ konceptualni album, da li ste ikada došli u iskušenje da ga svirate uživo u celosti?
Perttu: 
Možda jednog dana. Sada sviramo „samo“ 7-8 pesama.

Nick Raskulinecz koji je radio produkciju vašeg novog albuma, sarađivao je sa bendovima kao što su Alice In Chains, Rush, Mastodon, Foo Fighters. Mora da je bilo veliko iskustvo raditi sa producentom koji je vlasnik Grammy nagrade. Možeš li da ga opišeš?
Perttu: Nick 
je neverovatan, veoma inspirativan i ima veliko srce. Proveli smo sedam prelepih nedelja sa njim snimajući u Nišvilu i naravno da smo mnogo naučili od producenta sa tolikim iskustvom. Imali smo tu privilegiju da radimo sa timom iz snova, jer je miks radio Greg Fidelman, i deluje neprirodno kada razmišljam o tome da sviramo na klasičnim instrumentima, dolazimo iz Finske, sviramo veoma čudnu muziku i imamo prilku da radimo sa najboljim profesionalcima na svetu!

U današnje vreme možemo da čujemo razne klasične instrumente u rock i metal muzici, kao što su violine, vi ste doneli violončela u metal. Da li je teško uklopiti ove instrumente u metal žanr? Kako proces pisanja muzike na violončelima izgleda?
Perttu: 
Danas se takve stvari mnogo lakše prihvataju nego kada smo mi počinjali pre 20 godina. Mora da smo izgledali kao pravi čudaci. Vilončelo je sjajan instrument u tom smislu da može da se adaptira da iznese mnogo različitih nijansi, uklapa se u mnogobrojne muzičke žanrove i zaista je đavolski dobar alat za heavy metal. Ja uglavnom pišem na klaviru ili gitari, i tek onda počinjemo da aranžiramo muziku tako da zvuči kao Apocalyptica.

Vas trojica ste diplomirali klasičnu muziku na Sibelius akademiji u Helsinkiju. Da li si ikada zažalio što si izabrao metal umesto klasične muzike?
Perttu: 
Često i nikad (smeh). Razlog je taj što nikada nisam odustao od klasične muzike. Čak i sada nastojim da zadovoljim svoju potrebu za oba sveta.

Kada slušam Apocalyptica-u, volim da pustim snimke vaših akustičnih nastupa. Da li ste ikada razmišljali o tome da snimite akustični album?
Perttu: 
Apsolutno, akustični deo Apocalyptica-e je veoma moćna i jedinstvena strana naše muzike. Ne znam da li je ceo akustični album dobar izbor ali će kao veoma važan element ostati deo naše muzike zauvek.

Kakvi su planovi benda nakon „Shadowmaker“ turneje? Da li postoji mogućnost da izdate live DVD?
Perttu: 
Produkcija za „Shadowmaker“ turneju je toliko vizuelno lepa i kul da definitivno planiramo da je snimimo u nekoj formi. Ali prvenstveno, na turneji smo do novembra 2016. godine gde se nadam da ćemo napisati gomilu pesama i spremiti ih za sledeći album 2017.!

I za kraj, imaš li neku poruku za fanove koji vas čekaju u Beogradu 16. oktobra?
Perttu: 
Ja sam uzbuđen, bolje bi vam bilo da ste i vi! Dolazimo u Beograd sa kompletnom produkcijom, sa našim najvećim šouom do sada i više smo nego srećni što ćemo svirati muziku zajedno i iskusiti ove nezaboravne večeri sa našom publikom! Ne mogu da dočekam da podelim ovaj san sa divnim Srbima!

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.