INTERVJUI

Anneke van Giersbergen – Entuzijazam kao modus operandi

anneke-van-giersbergen-2013-1
Written by Hardwired Crew
Anneke je blistavi zrak sunca, osoba koja širi entuzijazam i svežinu. Od napuštanja benda The Gathering, ova pevačica je dostigla unutrašnje blaženstvo i primetna je radost u njenom životu jer pored uspešne solo karijere provodi vreme i sa svojom porodicom. Čitajući ovaj intervju, verujem da ćete joj i vi pozavideti na sreći kojom odiše i optimizmu.
 
anneke-van-giersbergen-2013-1

Singl „Drive“ sa predstojećeg albuma se pojavio pre par dana, da li si zadovoljna pesmom?
Anneke
: Izuzetno sam zadovoljna pesmom! Energična je i uvek sam srećna kada pevušim tu pesmu. Naravno, postoje različite emocije na albumu ali pesma „Drive“ definitivno me uvek oraspoloži.

Novi album će izaći 23. septembra ali voleo bih da mi sada kažeš par reči o njemu, da li prati određene ideje ili koncept?
Anneke
: Glavna ideja je bila da snimim album sa energičnim pesmama. Napisala sam ih puno ali sam za potrebe albuma zadržala samo najbolje koje su nastale u procesu pisanja. Zvuk na albumu je više organski nego na predhodnom i jako sam srećna kako je sve ispalo na kraju.

Kada počinješ snimanje albuma da li imas jasnu sliku kako on treba da zvuči ili tokom studijskog rada puštaš da se spontano razvija?
Anneke
: Ne, ja nisam takav tip umetnice da mogu da procenim na samom početku kako će se stvari odvijati. U startu posedujem samo početnu ideju i trazim producenta koji će sa mnom krenuti na to putovanje, a ako se oboje složimo da negde treba promeniti kurs – uradićemo to.

Od tvog napuštanja benda The Gathering 2007. godine do danas, kako procenjuješ svoj muzički razvoj?
Anneke
: Jako je zanimljivo da sam počela sve više i više da pišem pesme sa drugim ljudima od kako sam prošle godine prestala koristiti Agua de Annique kao naziv benda i počela rad pod svojim punim imenom. Volim da se razvijam kao autor i zajednički rad sa drugim ljudima je izvrstan način za to. Morala sam izdati par solo albuma sa sopstvenim idejama od kako sam napustila The Gathering i koliko god da je to čudno – uradila sam to pod imenom Agua de Annique. Očigledno mi je bilo teško na početku solo karijere da budem „kapetan svog broda“, bila sam pomalo stidljiva.

anneke-van-giersbergen-2013-2

Magazini su objavili tvoju izjavu povodom rada na novom albumu da želiš da to uradiš na starinski način, sa muzičarima u studiju, bez razmene fajlova putem interneta. Koliko je hemija između članova benda tebi važna?
Anneke:
Jako je važna i na bini i van nje. Volim da se zabavljam dok radim, tako da sam pažljivo birala grupu muzičara sa kojima ću raditi. Svi su jako pozitivni kao osobe i odlični muzičari. Zaista sam želela da radimo kao grupa. Da se razumemo, album je moj, ja donosim završne odluke ali volim timski rad u studiju.

Nedavno si potpisala za izdavačku kuću InsideOut dok su svi predhodni albumi bili izdati za tvoju izdavačku kuću Agua Recordings, da li misliš da je InsideOut dobar izbor za tebe i da nećeš izgubiti umetničku slobodu odnosno kontrolu nad finansijama i datumima turneje?
Anneke:
Ne, zato što InsideOut i ja imamo partnerski odnos. Pomažu mi oko ppromocije, da pesme dođu do slušalaca ali imam potpunu umetničku slobodu. Album je već bio završen kada smo potpisali ugovor, ali svakako poštujem sve savete koje su mi dali.

Devin Townsend je snimio specijalnu video poruku za tebe, zasluženo te je hvalio i poželeo ti dobrodošlicu u InsideOut porodicu, da li ti njegova podrška puno znači?
Anneke
: O da, Devin je divan prijatelj. Obožavam ga i kao osobu i kao muzičara. Lepo je što smo ponovo u istoj izdavačkoj kući kao sredinom devedesetih.

Nakon izlaska albuma „Drive“ uslediće poduža turneja pa mi reci šta za tebe predstavlja činjenica da si na bini, pred publikom?
Anneke
: Obožavam da sviram uživo. Od svih aspekata života kao muzičara – sviranje uživo najviše volim. Volim da putujem i upoznajem ljude a osećaj nastupa pred publikom je jednostavno predivan.

U današnjem vremenu puno je nelegalnog download-a ali ljudi to pravdaju dostupnošću muzike na piratskim sajtovima, da li misliš da muzičari i izdavačke kuće nesvesno hrabre nelegalan download time što postavljaju besplatne pesme na internet ili kompletan album za besplatan streaming?
Anneke
: Zaista ne znam. Stvar je u tome što moji fanovi vole da me podrže time što će kupiti albume. Naravno, puno se toga promenilo od vremena kada sam počela da se bavim muzikom sredinom devedesetih ali prihvatam to. Često na to pitanje odgovaram sa: „Prihvati stvari koje ne možeš promeniti.“ Puno toga dobrog je digitalna tehnologija donela, samo uočavam razliku. Sviranje uživo je glavni izvor prihoda za muzičare, baš kao nekad. (smeh)

Vrlo si aktivna na socijalnim mrežama, da li misliš da socijalne mreže mogu pomoći nekom nepoznatom bendu ili muzičaru da dobije na popularnosti i da li misliš da su tvoje aktivnosti na socijalnim mrežama uticale i na tvoju popularnost?
Anneke
: Mislim da su moja muzika i moj glas najvažnije stvari, ali si u pravu: volim da komuniciram sa prijateljima i fanovima preko interneta. Sjajno je ono što su socijalne mreže omogućile mnogim nezavisnim bendovima. Za mene takva vrsta komunikacije predstavlja zabavu i mogućnost za upoznavanje drugih ljudi.

Hvala ti na mogucnosti da uradim ovaj intervju i želim ti puno sreće u promociji novog albuma. Sada je trenutak da uputiš par reči fanovima u Srbiji.
Anneke
: Hvala ti, Marko. Nadam se da ću uskoro biti u mogućnosti da nastupim u Srbiji. Želim sve najbolje ljudima u Srbiji i nadam se da ćete uživati u mom novom albumu, ja sam ponosna na njega!

Intervju pripremio Marko Sinadinović
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.