IZVEŠTAJI SA KONCERATA

Anathema i Alcest u Beogradu – Engleske kiše i svetla Francuske

anathema-live-belgrade-2017-featured-photo-marko-ristic
Written by Jadranka Balaš

Iako smo pre nekoliko godina imali prilike da čujemo sastav ANATHEMA u akustičnoj verziji, verujem da delite moje mišljenje da niste čuli bend dok ga ne čujete u punom sastavu. Šestorka iz Liverpula je živi dokaz toga. Ono što prošli put takođe nismo imali, a mnoge je obradovalo i više od gostovanja kultnog engleskog sastava, jeste podrška iz Francuske, fantastični ALCEST. Samo nekoliko od mnoštva razloga da se 23. oktobar u kalendaru obeleži crveno.

Tvorevina jednog čoveka, jednog kreativnog uma, od black metal solo projekta do jedne od vodećih sila shoegaze žanra Neige je prešao dug put. Njegov Alcest sada ima zaostavštinu od pet studijskih albuma, nekoliko EP i split izdanja i od strane mnogih obeležen je kao pionir blackgaze/post-black metal žanra, ako već volite da etiketirate umetnička dela, jer sve što su nam do sada predstavili upravo to jeste.

alcest-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Alcest uživo u Domu omladine Beograda, fotograf Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA ALCEST ***

U duhu aktuelnog albuma „Kodama“ koji je izašao prošle godine, upravo su tako i započeli set, naslovnom numerom. Sala se iz minuta u minut sve više punila, delom su ljudi ulazili unutra privučeni zvucima koji dopiru sa bine, delom su fanovi benda kasnili budući da je koncert  počeo nešto ranije nego što smo navikli. Atmosfera je bila bajkovito ušuškana, zamućena dimom i mističnom rasvetom koja je oslikava četiri figure na bini. Svakako, Neige nije mogao da sakrije svoje iznenađenje i oduševljenje time koliko je zapravo fanova benda u publici. Koliko njih je pevalo, te glasnim uzvicima i aplauzima ispratilo ono što čuje.

Spontano stidljivi, savršeno intimni i maglovito mistični Alcest su se fantastično uklopili u trenutak, publiku i salu beogradskog Doma omladine. Tmurni tonovi i tužni glas Neige-a, okupirali su prostor i uhvatili publiku u zagrljaj iz kojeg je zaista teško izaći, a i zašto bi neko uopšte želeo tako nešto? Duge i sanjive instrumentalne deonice, koje su padale po publici kao lepršavi sneg, presecali su zastrašujućim vokalnim vriscima iz samih dubina mraka.

alcest-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Alcest uživo u Domu omladine Beograda, fotograf Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA ALCEST ***

Nakon „Là où naissent les couleurs nouvelles“ sa albuma „Les Voyages de l’Âme“ iz 2012. godine akcenat je ponovo vraćen na najnovije izdanje. Prvo su nas oduvali moćnom „Oiseaux de proie“ u kojoj smo prvi put ove večeri čuli Neige-ove black metal vapaje a zatim i „Eclosion“ koja se sjajno nastavila na nju. U nešto manje od sat vremena nastupa neverovatno je koliko topline su Alcest slali sa bine a koja je u suprotnosti sa muzikom koju sviraju. Koliko iskrene ljubavi i uživanja u onome što rade emituju a što smo mogli da osetimo dok su nas proveli kroz svoju diskografiju i magični svet koji svojom muzikom stvaraju. Predivna izvedba francuskih post-metal i shoegaze sanjara, ovako se ostavlja dobar prvi utisak kada prvi put svirate u nekoj zemlji.

anathema-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Anathema uživo u Domu omladine Beograda, fotograf Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA ANATHEMA ***

Nakon pola sata pauze i pripreme bine i efekata podređenih putovanju koje je započeto sa „A Fine Day To Exist“ a dobilo svoje završno poglavlje na albumu „The Optimist“ čiji je izlazak i povod cele turneje, članovi benda Anathema počeli su jedan po jedan da izlaze na binu. Mešanje uvodne teme numere „San Francisco“ i ovacija pune sale Doma omladine označilo je početak dugo očekivanog nastupa.

Iskusno, kako oni najveći i rade, Anathema su odmah nakon toga izvukli keca iz rukava i zagrejali publiku spektakularnim izvođenjem „Untouchable, Part 1“ i „Untouchable, Part 2“ na opšte oduševljenje svih prisutnih. Prvi sudar fantastičnih vokala zbog kojih emotivna strana ovog benda biva još više naglašena. Usledila je blok pesama sa novog albuma, „Can’t Let Go“, naslovna i ljubavna, kako su sami naglasili, „Endless Ways“ čijim izvođenjem nas je Lee Douglas sve očarala.

anathema-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Anathema uživo u Domu omladine Beograda, fotograf Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA ANATHEMA ***

Iako su se stariji fanovi potajno nadali da će na ovom nastupu čuti i po koju numeru sa samih početaka benda, Anathema su ipak svoju setlistu i celokupan nastup prilagodili novijim radovima i zvuku kojim su se udaljili od korena kada su po mnogima izdali i svoje najbolje albume. Ipak to nije nikoga sprečilo da uživa u odabranim pesmama poput „The Lost Song, Part 3“, „Pressure“, „Dreaming Light“.

Kraj nastupa je bio rezervisan za još jedan osvrt na „The Optimist“ i pesme „Springfield“ i „Back To The Start“, dok „Distant Satellites“ nije označila definitivan kraj. Usvirano i uigrano, isplanirano od prve do poslednje note i slike na video bimu, Anathema su nas proveli kroz noviju eru benda možda za nijansu hladnije nego što smo to očekivali, ali ipak u skladu sa njihovom postojbinom. Jedan gotovo savršen kišni ponedeljak u Beogradu.

Piše Jadranka Balaš

anathema-live-belgrade-2017-photo-marko-ristic

Anathema uživo u Domu omladine Beograda, fotograf Marko Ristić

*** POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA NASTUPA BENDA ANATHEMA ***