RECENZIJE RECENZIJE ALBUMA

AMANZAMAN – „Online“ (2019)

Written by Nenad Pekez

AMANZAMAN
„Online“
Reggae/DUB
Hardwired Records 2019

Album „Online“ jeste još jedan bitan korak u tom razvoju, ali pre svega ovo izdanje jasno viče da su AmanZaman i dalje tu, da imaju šta da kažu i šta da sviraju.

Od prvog singla i momentalnog letnjeg hita, čuvenog đuskavca zvanog „Lampica“, bend AMANZAMAN pridobio je pažnju mnogih ljubitelja karipskih i veselih ritmova. Epitet „simpatičnog benda“ se odmah prilepio (samo ime benda nije odmoglo), a posebno nakon još jednog manjeg hita – „P.E.S.“ – ljubavne pesmice o fudbalskoj video igrici. „Samo neka gori“ i „Duvaj ga“ su prizvale poređenja sa bendovima kao što je Dubioza Kolektiv. AmanZaman, pak, na svakom izdanju do sada su pružali mnogo više od puke zabave, iako su te zabavne pesme privlačile šire auditorijume. Moralne vrednosti i društvene poruke vredne razmišljanja često neizbežne uz rege ritmove, su oduvek podjednako prisutne, ako ne i više.

Vremena od tog uspešnog debi albuma prošlo je poprilično – 8 godina – a od poslednjeg EP izdanja, upola manje. Očigledno nešto postoji u tom četvorogodišnjem periodu što bendu godi, ali za razliku od prve pauze, ova druga je bila tiha, da nije mogla biti tiša. Do te mere, da sam u jednom momentu pomislio da je bend prestao sa radom. Međutim, demantovali su me ubrzo, jer drugi album „Online“ je tu da zatvori ovu rege godinu kod nas isto onako uspešno kako su je otvorili FC Apatride UTD i Del Arno Band.

Simpatično i veselo sa albumom „Online“ jeste tu negde u vazduhu, ali nekako, svedeno je na puki minimum. Bend se prihvatio ozbiljnih tema zavisnosti od društvenih mreža, elektronskih uređaja i interneta uopšte i uticaja koji ovaj fenomen ima na svakodnevnu ljudsku interakciju, koja se fakat sve više gubi i izobličava. U fokusu su teme o kojima ne stižemo da razmišljamo dok zaslepljeno „skrolujemo“ po Flejsbuksima. Opet su i ove teme predstavljene kroz muzičku raznovrsnost, još jedan zaštitni znak benda, od klasičnog rasta rege vajba prisutnog pri kraju albuma, preko ska ritma do potpuno novog momenta – dramića u pesmi „Money“, prve numere koja mi je zapala za uho. Dram en bejs u ovom formatu je još jedan kec u rukavu ovog sastava.

Očekivano, njihov stil se menja i razvija, ali se ne plaše da eksperimentišu, kao kad su izdanjem „Noć“ napravili jednu pravu muzičko-produkcijsku digresiju. Album „Online“ jeste još jedan bitan korak u tom razvoju, ali pre svega ovo izdanje jasno viče da su AmanZaman i dalje tu, da imaju šta da kažu i šta da sviraju. Upravo ovo je informacija koja će obradovati sve fanove regea i srodnih žanrova kod nas. Od svega što možete uraditi dok ste onlajn, slušanje ovog izdanja već 1. decembra kada se pojavi na svim platformama, je korisnije nego većina mnogih drugih onlajn aktivnosti.

Piše Nend Pekez

Lista pesama:

1. Nemir, mir i rat
2. Money (feat. Sick Prime, Tommy T, Dudley Slang)
3. Online
4. Marioneta
5. Borba
6. Ogledalo
7. United
8. We Want Freedom
9. Keep on Fightin’
10. Tomorrow

4

Album „Online“ jeste još jedan bitan korak u tom razvoju, ali pre svega ovo izdanje jasno viče da su AmanZaman i dalje tu, da imaju šta da kažu i šta da sviraju.

Dodaj komentar