RECENZIJE ALBUMA

ALICE IN CHAINS – „The Devil Put Dinosaurs Here“ (2013)

Written by Marko Ristić

ALICE IN CHAINS
„The Devil Put Dinosaurs Here“
Grunge, Stoner Rock, 
(Capitol, 2013)

Ovo JESTE najlošiji album u karijeri ovog benda, ali je daleko od lošeg albuma. Prosto nije na podjednak način ubedljiv kao četiri izdanja pre ovog.

Iako je ovo jedan od bendova koji godinama slušam i duboki sam poklonik njihove muzike, recenziju moram da počnem onim gorkim ukusom koji sam imao već posle prvog preslušavanja albuma: ALICE IN CHAINS su snimli najlošiji album do sada. Pokušao sam da ubedim sebe da nisam bio skoncentrisan, da sam preumoran, da nisam dovoljno obratio pažnju. No, ni posle 50. preslušavanja bilo je isto.

Znam da 95% vas sada želi da zatvori ovu stranicu i da nikada više ne otvori nijedan moj tekst, ali budimo objektivni. Evo, da ja vama postavim pitanje: koji album Alice in Chains vam je najlošije legao? Ukoliko niste preslušali kompletnu diskografiju više puta, nemate pravo da dajete odgovor.

Kompletno nasleđe koje su nam ostavili na prva 3 albuma sa Layne-om za mikrofonom nalaze se u analima muzičke istorije. Prethodnim „Black Gives Way To Blue“ su na maestralan način odali počast preminulom pevaču i oduvali sve one koji su bili skeptici da uopšte zamisle AiC bez Layne-a za mikrofonom. Cantrell je konačno došao u prvi plan, a u kombinaciji sa DuVall-om zvuči, usudiću se da kažem, približno moćno kao pre.

Najavnim singlom „Stone“, koji prati fantastičan video, dali su naznaku da će „The Devil Put Dinosaurs Here“ nastaviti istim putem kao prethodnik. I nemate pojma koliko sam se ja radovao tome. Pre spota, „Stone“ „Phantom Limb“ su puštene kako bi nam dočarale sve ono što nas je čekalo tog 28. maja, kada se pored te dve pojavljuje album sa još 10 numera. Avantura može da počne.

Nekako kada se upustim u preslušavanje novih albuma bendova koje volim da slušam u slobodno vreme, u to ulazim sa dosta strepnje. Tako je bilo i ovaj put, s tim da sam taj isti osećaj imao i posle preslušavanja albuma. 

E sad, da razjasnim ono sa početka teksta. „The Devil Put Dinosaurs Here“ JESTE najlošiji album u karijeri ovog benda, ali je daleko od lošeg albuma. Prosto nije na podjednak način ubedljiv kao četiri izdanja pre ovog. 

I na ovom albumu postoje sjajni momenti kao što su pomenuta „Stone“„Phantom Limb“ koja ima nenadjebiv rif, „Breath On A Window“ koja neodoljivo podseća na stari AiC… dok sa ostatka albuma mogu još da izdvojim laganiju „Choke“, potom „Low Celling“ i na neki čudan način zaraznu numeru po kojoj je album dobio ime.

Da, ovo definitivno jeste najlošiji AiC album, ali sam 100% siguran da će svi iskreni fanovi ovog benda vrteti „The Devil Put Dinosaurs Here“ do iznemoglosti, a ostali (ako ih ima), ukoliko žele da se upoznaju sa ovim bendom, savetujem da to urade sa nekim od prethodnih albuma.

Piše Marko Ristić
Ovaj članak je prvo objavljen na Nocturne Magazine sajtu

Lista pesama

01. Voices
02. Low Ceiling
03. Stone
04. The Devil Put Dinosaurs Here
05. Hollow
06. Lab Monkey
07. Hung On A Hook
08. Pretty Done
09. Breath On A Window
10. Choke
11. Phantom Limb
12. Hung On A Hook
13. Choke 

3

Ovo JESTE najlošiji album u karijeri ovog benda, ali je daleko od lošeg albuma. Prosto nije na podjednak način ubedljiv kao četiri izdanja pre ovog.

Dodaj komentar