RECENZIJE ALBUMA

ALGIERS – „The Underside of Power“ (2017)

algiers-the-underside-of-power-featured-2017
Written by Hardwired Crew

ALGIERS
„The Underside of Power“
Psychodelic Soul/Experimental Noise
(Matador Records,2017)

Dok ne pronađem nekog boljeg, Algiers će usamljeno stajati na vrhu ovog mog izleta u ovu vrstu muzike. Ne znam koliko ću se tu zadržati, ali Algiers kod mene definitivno hoće. Bar kao jedini bend koji svira nešto na ovu foru. I jedva čekam da vidim kako napreduju, jer mislim da im je uspeh zagarantovan. Ovo je bend koji može još mnogo da raste i njihovo vreme tek dolazi. Očekujte velike stvari od njih. Ako vam „The Underside of Power“ nije dovoljno velika. 

ALGIERS su mi definitivno prvo otkriće u ovoj 2018. godini. Iako malo kasnim, ovaj album „The Underside of Power“ je izašao letos, a to je već njihov drugi album, svakako sam presrećan što sam uopšte došao do njih. Jer su zasigurno nešto drugačije od onoga na šta ste navikli. Da, možda podsećaju na gomilu nekih poznatih bendova, ali su uspeli da stvore neki svoj unikatni zvuk koji ih izdvaja od svih njihovih mogućih uzora. Svašta se piše o njima, ali sumirano to dođe nešto kao eksperimentalni noise pop, psihodelični soul. Ma svašta nešto. Nedavno smo imali priliku da popričamo sa Lee-jem, gitaristom benda, pa taj intervju možete pročitati ovde.

Jedan moj ortak, koji me je i navukao na ovaj bend, je za pevača Franklin-a rekao da ima glas koji predstavlja mešavinu Jamiroquai-ja, Seal-a i James Brown-a (© Miloš, AD 2018). I sa tom konstatacijom mogu samo da se složim. I u njegovom moćnom, prodornom glasu možete čuti još bezbroj drugih uticaja. Ako ste skeptični po pitanju ovog benda, moj savet vam je da prvo poslušate pesmu „Cleveland“, sa ovog albuma, ili pesmu „Blood“ sa njihovog prvog albuma. Mislim da će vam one stvoriti jasnu sliku o muzici ovog benda.

Meni veoma zanimljiva činjenica za ovaj bend je ta da su pevač Franklin, gitarista Lee i basista Ryan odrasli zajedno. Iz intervjua sa Lee-jem sam saznao da je Franklin bio jedan od najvećih fanova benda koji su imali ostla dvojica, da bi Algiers nastao tek kasnije. Bubnjar Matt Tong, koji je do 2013. godine svirao u indie rock sastavu Bloc Party, priključio se bendu pred snimanje albuma „The Underside of Power“. I svi su multi-instrumentalisti i svi se povremeno dohvate mikrofona.

I svaka pesma na ovom albumu se muzički razlikuje od ostalih. Potpuno su različite. A u isto vreme su toliko slične. Svaka obiluje sirovim besom, koji je podstaknut svakodnevnom nepravdom koja nas okružuje. U snažnom glasu pevača Franklin-a, koji je uvek na granici pucanja od silnog urlanja, oseća se i bes i tuga i direktno upiranje prstom u meni nepoznate „krivce“, koji sve to bude u njemu. I buka. Mnogo buke. Veoma bučna muzika, koja ni u jednom trenutku ne smeta.  Evo na primer, par pesama u nizu su „Cleavlend“, možda i najveći hit ovog albuma, koju najbolje opisuje  gorepomenuti psihodelični soul, pa pesma „Animals“, u kojoj sve prosto eksplodira od neke punk energije, dok je već sledeća „Plague Years“ mirniji instrumental, a nakon nje „Hymn for an Average Man“, lagana himna prosečnom čoveku, koja potpuno smiruje atmosferu koju su stvorile prethodne pesme . Kao što sam već pomenuo, sve je toliko različito, ali opet, sve je to jedna priča. Sve je to spakovano u taj besni paket zvani Algiers.

Ovaj album je zaista nešto drugačije od onoga na šta sam ja navikao. Siguran sam da postoje bendovi koji su možda i bolji u stvaranju ovakve vrste muzike, ali ja za njih još uvek nisam čuo. Dok ne pronađem nekog boljeg, Algiers će usamljeno stajati na vrhu ovog mog izleta u ovu vrstu muzike. Ne znam koliko ću se tu zadržati, ali Algiers kod mene definitivno hoće. Bar kao jedini bend koji svira nešto na ovu foru. I jedva čekam da vidim kako napreduju, jer mislim da im je uspeh zagarantovan. Ovo je bend koji može još mnogo da raste i njihovo vreme tek dolazi. Očekujte velike stvari od njih. Ako vam „The Underside of Power“ nije dovoljno velika. Uostalom, prvog februara su u Domu omladine, pa vi kako hoćete.

Piše: Uroš Matović

Lista pesama:

01. Walk Like a Panther
02. Cry of the Martyrs
03. The Underside of Power
04. Death March
05. A Murmur. A Sign.
06. Mme Rieux
07. Cleveland
08. Animals
09. Plague Years
10. A Hymn for an Average Man
11. Bury Me Standing
12. The Cycle/The Spiral: Time to Go Down Slowly

4

Dok ne pronađem nekog boljeg, Algiers će usamljeno stajati na vrhu ovog mog izleta u ovu vrstu muzike. Ne znam koliko ću se tu zadržati, ali Algiers kod mene definitivno hoće. Bar kao jedini bend koji svira nešto na ovu foru. I jedva čekam da vidim kako napreduju, jer mislim da im je uspeh zagarantovan. Ovo je bend koji može još mnogo da raste i njihovo vreme tek dolazi. Očekujte velike stvari od njih. Ako vam „The Underside of Power“ nije dovoljno velika.

Dodaj komentar

  • […] Posle fantastične serije koncerata širom sveta, američko-engleski bend ALGIERS vraća se u Srbiju, a u ponedeljak 11. februara 2019. nastupiće u beogradskom klubu Elektropionir. Karte za ovaj koncert mogu se kupiti putem portala Tickets.rs po ceni od 600 dinara. Podsećamo, Algiers su prošle godine nastupili u Domu omladine Beograda, a naš izveštaj sa tog koncerta možete pročitati ovde. Bend će promovisati svoj aktuelni album „The Underside of Power“, čija se recenzija našla na našim stranama. […]