INTERVJUI

ABOP – Gde se žurka završava, after počinje!

abop-live-2016-1
Written by Jadranka Balaš
Koliko često ste imali prilike da vidite i čujete bend koji je frontmena zamenio sa dva bubnjara? Zagrebački After Je Bolji Od Partija ili skraćeno ABOP uradio je upravo to i usudio se da elektronsku muziku svira uživo. Više nego zanimljiva koncepcija i zvuk benda bili su dovoljan razlog da im postavimo nekoliko pitanja na koje nam je odgovorio basista Erol Zejnilović.

Hajde da krenemo od imena. ABOP je akronim za After je Bolji od Partija. Iza ovog imena krije se zanimljiva priča, pa možete li sa našim čitaocima podeliti kako je ime benda nastalo?
Erol: 
Nakon jednog lošeg party-ja nas desetak se uputilo prema jednom podrumu na mali after. Sasvim slučajno se poklopilo da su u tom podrumu bili i neki instrumenti, nas par je počelo svirati, svi drugi su se rasplesali i tako je to krenulo.

Budući da svi svirate u poznatim bendovima žanrovski dosta različitim, svaki od vas je verovatno doneo neku svoju viziju u kom pravcu vaš zajednički bend treba da krene. Kako ste uspeli da uskladite te vizije? Šta je to što je svaki od vas ponaosob doneo u ABOP?
Erol: 
Ono što je svima nama u bendu zajedničko je da smo svi instrumentalisti koji su uvijek voljeli otić i na dobar party, i već ranije smo se upoznali s elektronskom scenom kao fanovi. Ovaj prije spomenuti after je bio samo mjesto rađanja ideje o kombinaciji elektronike i live svirke. U početku smo samo improvizirali na probama dok nismo došli do toga da smo svi zadovoljni s onim što čujemo.

abop-live-2016-1

Svirati elektronsku muziku uživo nije tako česta pojava, ovim činom kao da se inatite modernoj tehnologiji i sve češćoj upotrebi softvera za programiranje zvuka na račun upotrebe organskih instrumenata?! Uspeli ste da spojie elektroniku i rock na vrlo jedinstven način…
Erol:
Mislim da je naša prednost što s jedne strane imamo dva bubnjara i bas koji daju tu sirovu live energiju na koju nakon toga legnu synthevi, sampleovi i sequenceri. Skup toga svega na jednom mjestu je sam od sebe stvorio taj zvuk koji je podjednako blizak ljubiteljima live svirke i ljubiteljima elektronike.

Još jedna zanimljivost vezana je za vas a to su dva bubnjara. Kako ste došli na ideju da centralno mesto zauzimaju bubnjevi a ne tradicionalno pevač? Koliko ovo doprinosi celokupnom zvuku i utisku koji bend ostavlja?
Erol: 
Ideja o dvostrukom bubnju je postojala i prije ABOP-a, smislili su je naši bubnjari John i Levi. Vrlo brzo smo shvatili da je baš to ono što treba gurnuti u prvi plan, ljudi rijetko imaju priliku gledati bubnjeve iz takve blizine. U svakom slučaju, obrnuli smo cijelu filozofiju frontmena naglavačke.

Pre nego što ste izdali prvi zvanični autorski materijal duži vremenski period nastupali ste zajedno i stvorili lepu bazu fanova donoseći im audio-vizuelne spektakle na koje nisu mogli da ostanu ravnodušni. Nastupi uživo odigrali su važnu ulogu u razvoju benda i akcenat je stavljen na njih. Koliko vam je ta usviranost i reakcije publike pomogla pri snimanju materijala i uspostavljanja identiteta benda?
Erol:
Jako nam je bitna reakcija publike i sve procjenjujemo na osnovu toga. Ona je razlog zbog kojeg sve ovo radimo i dobre kritike na naše prve nastupe su nam dale snagu da uložimo trud u ovaj band. U početku smo zamislili ABOP kao isključivo live show, ali službeno izdanje ti ipak daje neki viši status i medijsku pozornost pa smo se odlučili na snimanje EP-ja.

abop-live-2016-2

EP „ABOP“ izašao je nedavno. Možete li nam reći nešto više o procesu njegovog nastanka budući da je vaša muzika mešavina nekoliko žanrovski udaljenih zvuka?
Erol: 
Radili smo sve vlastitim snagama, od usnimavanja do produkcije i miksa. Najveći izazov je bio pronaći zvuk koji bi prenio energiju live svirke, a pritom zadržati konkretnost i neposrednost koju ima elektronska glazba. Sve je to dosta dugo trajalo, ali na kraju mislim da smo pronašli neki svoj zvuk koji ćemo dalje brusiti.

Fanovi su negodovali zbog samo četiri nove pesme. Postoje li planovi za dugosvirajući album u bliskoj budućnosti?
Erol: 
Naše su pjesme dosta duge, pa smo zato odustali od većeg broja pjesama, samo ove četiri traju skoro trideset minuta. Zaključili smo da nam je EP format najbolji za nastupno izdanje, tih tridesetak minuta dobro obuhvaća  prvih pet godina našeg rada.

Miks i produkciju potpisuju rokeri dok je za mastering bio zadužen poznati DJ i producent Petar Dundov. Kako izgleda saradnja sa producentima ovako različitih stilova i spojiti nespojivo u celinu koja funkcioniše?
Erol: 
Mislim da je upravo to bila idealna kombinacija za naš EP, a i odražava cijelu crossover filozofiju našeg benda.

Realnost muzičke industrije su streaming servisi. Postoje oprečna mišljenja o ovakvom načinu distribucije. Kakav je vaš stav prema ovome? Koliko koristi a koliko eventualne štete ovo može doneti mladom bendu u razvoju?
Erol:
Streaming je došao s razvojem tehnologije i to je zadana situacija kojoj se treba prilagoditi, sasvim je nebitno koliko se to nekom sviđa ili ne. Razvio se velik biznis od kojeg muzičari trenutno dobivaju samo mrvice i tu se treba izboriti da dobijemo ono što nam pripada. Ignoriranjem situacije se neće ništa postići. U tome trebaju sudjelovati svi muzičari, oni etabilirani i oni koji tek dolaze.

Planovi benda ABOP za ovo leto?
Erol:
Svirati i samo svirati. Promoviramo novi materijal na koncertima i festivalima, a na jesen se vraćamo u studio, novi materijal je skoro gotov.

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.