IZDVAJAMO SPECIJAL

8 manje poznatih omota NEW ORDER izdanja

Written by Nenad Pekez

Da li je uopšte potrebno spominjati koliki značaj omoti imaju u definisanju identiteta određenog albuma ili kompletnog stvaralaštva izvođača? Ako vam se ikada desilo da ste bar jedno izdanje odlučili da poslušate ili kupite samo zato što vam se svideo omot, to je najbolji pokazatelj njihovog značaja. Jedan od bendova koji je oduvek ulagao veliku pažnju naslovnicama i samim tim direktno uticao da omoti zaista postanu umetnost za sebe, jeste legendarni britanski sastav NEW ORDER.

Sa oko stotinu (i više) najrazličitijih izdanja iza sebe, New Order, ili preciznije Peter Saville koji je radio većinu njihovih omota, su imali priliku da svoju vizuelnu kreativnost u potpunosti izraze na neke najneočekivanije načine. Pored kultnih omota izdanja kao što su „Substance“ i „Blue Monday“, postoji čitav konglomerat malo poznatih ili praktično neotkrivenih naslovnica, koje su možda, ali kažem možda, poznate samo onim najtvrdokornijim ljubiteljima benda. U nastavku ćemo predstaviti 8 primera baš tih manje poznatih omota i priča koje se kriju iza njih, uključujući i omote koje nije radio Saville.

New Order – „Republic (The Limited Run)“ (1993)

Nakon što su 1993. godine objavili album „Republic“ sa omotom na kom su bili predstavljeni objekat kako gori na jednoj i momak i devojka koji se na plaži bezbrižno otimaju oko pojasa za spasavanje na drugoj polovini, ubrzo su predstavili i limitirano izdanje sa potpuno drugačijim omotom (i da, naslov ovog izdanja zaista je sadržao „The Limited Run“). Ova naslovnica je napravljena sa namerom da podseća na deo narandžastog pojasa za spasavanje, možda baš onog sa kojim se par na originalnom omotu igra. Omot, baš kao i knjižica albuma napravljeni su od plastičnog vodotpornog materijala.

New Order – „Pumped Full Of Drugs“ (1997)

New Order se nikada nisu stideli svoje upotrebe psihoaktivnih supstanci, ali do 1997. godine nikada to nije bilo toliko direktno, iliti dok nije objavljeno VHS izdanje snimka njihovog koncerta u Japanu pod naslovom „Pumped Full Of Drugs“. Naravno, pun naslov možete pročitati u potpunosti tek kada naslovnicu dovoljno približite tj. uveličate. Gledajući omot ovog izdanja teško da biste uopšte mogli na prvu pomisliti da se radi o nekom muzičkom izdanju.

New Order – „Fine Time“ (Remix, 1988)

Kada smo već kod psihoaktivnih supstanci, 1988. godine su objavili acid house singl „Fine Time“ sa omotom žute pozadine na kom su predstavljene pilule koje se čine kao da padaju sa neba. Međutim, remiks ove trake iz iste godine objavljen je sa praktično identičnim omotom s tim da su boje „invertovane“ tj. izmenjene iz svetlo žutog konteksta u tamno plavi.

New Order – „True Faith“ (Remix, 1987)

Sličan koncept je predstavljen i sa omotom remiksa trake „True Faith“. Originalni omot je imao samo jedan jesenji list predstavljen na plavoj pozadini, dok ovaj znatno manje poznat remiks ima omot sa čitavim dijapazonom opadajućih listova na „oblačnoj“ pozadini.

New Order – „The Perfect Kiss“ (1985)

Izdavačka kuća Factory Records je imala običaj da u zemljama Beneluksa (Holandija, Belgija i Luksemburg) objavljuje neka limitirana izdanja koja se nisu mogla naći u ostatku sveta. Tako su 1985. godine objavili singl „The Perfect Kiss“ benda New Order u dve različite verzije po pitanju omota. Oba omota su urađena u stilu naslovnice albuma „Low-Life“. Na jednoj su predstavljeni Gillian Gilbert i Stephen Morris, a na drugoj Peter Hook i Bernard Sumner.

New Order – „Procession/Everything’s Gone Green“ (1981)

Iako omot ovog izdanja jeste pomalo generičan, zanimljivo je da je objavljeno 9 različitih verzija naslovnica, svaka u drugačijoj boji. „Procession“ nije zapravo bio hit, pa samim tim su ovi omoti krajnje nepoznati.

New Order – „Video 5-8-6“ (1997)

„Video 5-8-6“ nikada nije ni bio snimljen sa ciljem da bude popularan, čak nije bio ni namenjen da bude objavljen! Radi se o 22 minuta neobaveznog instrumentalnog muziciranja koje može biti zanimljivo samo zbog toga što su ti instrumentali postali osnova za neke kasnije popularne New Order pesme. Samim tim je i ovaj omot poprilično potcenjen i manje poznat u New Order katalogu.

New Order – „Run 2“ (1989)

Izdata samo kao promo, ova remiks verzija pesme „Run“ sa albuma „Technique“ veoma brzo je proglašena plagijatom nakon što je John Denver tužio bend da je iskopirao delove njegove pesme „Leaving On a Jet Plane“. Omot albuma je navodno takođe kopija dizajna, za, pa deterdženta za pranje veša.