3x3

3×3: Zoran Stefanov – Kiza, ISKAZ

Written by Hardwired Crew

Zoran Stefanov – Kiza je neko ko već 10 i kusur godina stoji glavom i bradom iza sastava Iskaz, a vrlo često ste imali prilike da ga vidite na biti sa sastavom Sunshine, kao i sa Marčelom i njegovom ekipom.

kiza-iskaz-live-slf-2011-photo-marko-ristic

Kiza (Iskaz) uživo na ŠLF-u 2011. godine, photo Marko Ristić

Najpotcenjeniji i najprecenjeniji bend?
Kiza: Zapravo bih u startu mogao da navedem bar tri potcenjena benda, za koje smatram da zaslužuju više pažnje (ili su makar zasluživali u vreme kad su bili najbolji). To bi bili Queensryche, Dog Eat Dog i Hed PE. Queensryche zato što su bili odličan spoj melodičnosti, tvrdoće, sjajnih aranžmana i intelektualnih i često socijalno angažovanih tekstova, uz fenomenalnu vokalnu izvedbu. Dog Eat Dog su jedni od pionira HC/Rap/Reggae zvuka i sigurno su mnogo uticali na fenomen koji će se kasnije nazvati “New Metal”, ali nekako nikad nisu dobili priznanje za to. Jaka, sirova i surova energija je najbolje uočljiva na albumu “All Boro Kings” gde bend odlično barata sa sva tri pomenuta žanra i ukusno ih dozira u svakoj pesmi. Hed PE su nekako uvek bili dve godine ispred svog vremena. Iako su krenuli sa radom drugom polovinom devedesetih, svoj vrhunac doživljavaju ekspanzijom New Metal scene, početkom 2000. Ovi momci su našli idealnu dozu za spajanje hip hopa, roka, metala, panka, regea. Sve to u muzički blender gde proizvod zvuči ukusno. U jednom od intervjua sam pročitao da su početkom dvehiljaditih zapravo odbili nekoliko velikih izdavačkih kuća tvrdeći da ne žele da budu deo “muzičke mašinerije”, tako da verujem da je to delom doprinelo njihovom odlasku u underground.
Najprecenjeniji bend bi mozda bili RHCP i AC/DC. Pre svega da se razumemo, ja volim ove bendove, ali oba već dugo ne nude ništa osvežavajuće. RHCP su praktično menjali zvuk u zavisnosti od toga koje droge konzumiraju i ko im je izvršni producent ploče. Meni je lično njihova funk-rock-punk era najbolja, teško mi je da bend koji je pucao od energije i imao toliko autentičan stil sad doživim u isklučivo mirnom modusu. AC/DC sa druge strane ni ne mogu da zamislim nikako drugačije nego onako kako zvuče i izgledaju poslednjih…..100 godina.  Oni su majstori toga da jedan isti fazon i pesme koje liče jedna na drugu održavaju decenijama u samom vrhu rock’n’rolla.

Koji bend bi voleo da se okupi ponovo?
Kiza: Definitivno Rage Against the Machine. Super je ova mešavina Cypress Hill/Public Enemy/RATM, ali mislim da bi priča bila daleko ozbiljnija da je Zack de la Rocha za mikrofonom i da radi ono što najbolje ume – razvaljuje. RATM je izuzetno bitan bend koji nije uticao samo na razvoj muzičke scene, već i na razvoj svesti i što je možda jos bitnije – stava. Od njih se takav bend više nije pojavio, a reklo bi se da nam je na globalnom nivou očajnicki potreban.

Bend koji bi voleo da čuješ uživo a još nisi imao prilike?
Kiza: Ovde ću opet ići sa RATM jer verujem da je doživljaj svega što sam naveo u prethodnom odgovoru najjači kada si fizički prisutan i upijaš energiju i poruke “iz prve ruke”. Drugi bend bi bio Limp Bizkit. Oni su svojim, tada modernim, pakovanjem Rap/Metal muzike pomerili granice live nastupa i doneli definiciju u haotičnom kombinovanju i traženju novog zvuka i stila. Nisam siguran da je to danas na tom nivou, mada mi je prijatelj Leo iz benda “Goblini” rekao skoro da ih je negde gledao i da to zvuči i izgleda opasno.

kiza-iskaz-live-beograd-2012-photo-marko-ristic-2

Kiza (Iskaz) uživo u Božidarcu 2012. godine, photo Marko Ristić

Tvoj ‘guilty pleasure’? Bend ili album koji voliš a sramota te je da priznaš?
Kiza: Ne znam baš za cele albume, ali ću na globalnom nivou ići sa nekim best of-om George Michael-a i Bon Jovi-a, dok ću na domaćem ternu reći Osvajaci – “Krv i led” i “Sam”. Često volim da pustim neke od pesama u kolima, već neko vreme nije tajna da Osvajače nekad slušamo u putu, dok idemo na sopstvene koncerte…ili to prosto basista i ja maltretiramo ostatak benda.

Koji je bio prvi album koji si kupio?
Kiza: Kupio sam dve kasete odjednom – Beastie Boys “Check your head” i RUN DMC “Raising Hell”. Tada sam provaljivao hip hop i ovo mi je došlo kao odlično štivo za proučavanje. Kasete su kupljene na buvljaku, ali su bile originalna izdanja.
Walkman, kačket i BMX u kombinaciji sa ovim kasetama = najjači sam u gradu! 🙂

Idealan album za opuštanje i nedeljno popodne?
Kiza: Cannibal Corpse – „Eaten Back to Life“! 🙂 Kakvo opuštanje, nedeljom se najviše radi!?
Naravno, šalu na stranu, idealan bi bio Robert Miles i album “Dreamland”. Jako inspirativna i opuštajuća muzika, sa odličnim ambijentom i melodijama. Vrlo lako bih mogao da kažem i “Warren G” sa albumom “Regulate” jer je to najlaganiji hip hop koji sam imao prilike da čujem, ali svakako prednost dajem Robertu.

kiza-iskaz-live-valjevo-2015-photo-marko-ristic

Kiza (Iskaz) uživo u Valjevu 2015. godine, photo Marko Ristić

Najbolji album svih vremena?
Kiza: Ovo je jako teško pitanje za nekoga ko voli puno muzičkih pravaca. Ako bih baš morao da biram, to bi bio “Appetite for destruction” benda “Guns N’ Roses. To je definitivno prvi album koji me je totalno obuzeo i koji sam upijao od prvog do poslednjeg tona. Čak i posle više godina kad se setim i vratim na njega, vidim zašto je ceo album toliko genijalan. Rifovi, solaže, gruv, vokali i najvažnije – STAV! Ono čega današnjoj muzici očajnicki fali (ponavljam se…). Sad kada razmislim, možda sam zato u periodu rane adolescencije i našao utočište u hip hopu…mada je, bojim se, danas i to otišlo u nepovrat.

Najiritantnija muzička zvezda?
Kiza: Iskren da budem, ne mogu ni da se setim nikoga. Istrenirao sam se da kad mi se nešto ne sviđa, jednostavno promenim kanal ili isključim iz svog vidokruga. Siguran sam da me je neko nekada iritirao, ali mi je jako drago što sam to potisnuo u zaborav.  Pritom nisam politički korektan nego im ne pridajem značaja, kad ih već gomila idiota prati i gotivi. Naravno, mogao bih da navedem čitavu plejadu “urbanih narodnjaka” koji za sebe govore da su rokeri ili reperi, ali mi je drago što ne znam kako se zovu. Vidim s vremena na vreme da se negde pojave muzičke starlete i MC-evi i “šaltam” dalje, ne zadržavam se. Gledam da secem u korenu takav vid frustracije. Ono malo što ostane, završi u pesmama i sve je OK. Inače me na globalnom nivou iritira “Despacito”, ko god da ga je napravio i ko god da ga izvodi.

Klinac te pita šta je to metal ili rock, ti mu preporučuješ da sluša?
Kiza: Ovde ću malo prošarati jer ne bi valjalo da se dete ukalupi. Preporučio bih mu i sledeći redosled preslušavanja: Queen, Guns ‘N Roses, Queensryche, Skid Row, Antrax, Dog eat Dog, Biohazard, Rage Against the Machine, Faith no more, Korn, System of a Down, Stone Sour.

Dodaj komentar

  • […] „Pesma je direktan proizvod prijateljstva dva žanrovski potpuno različita benda. Ovo još jedan dokaz da u muzici granice ne postoje i  da se ljudi različitog senzibiliteta i izraza itekako mogu povezati ukoliko postoji dobra volja. Upoznali smo se i zbližili u ‘Party Busu’, u Crnoj Gori, a tačno godinu dana kasnije predstavljamo ljudima zvuk i sliku tog prijateljstva,“ izjavio je Zoran Stefanov, frontmen sastava Iskaz. […]