3x3

3×3: Tihomir Hinić, bubnjar benda SARS

3x3-hiti-sars-featured
Written by Hardwired Crew

Tihomir Hinić je već osam godina za bubnjarskom stolicom u bendu SARS, a pre toga je svirao bubnjeve u bendovima Dead Silence, Discord, Yobo, Eyesburn, Miki Perić, Tir na Nog, NBG, Mushterije, Profesoria

3x3-tihi-sars

Najpotcenjeniji i najprecenjeniji bend?
Tihi: Mislim da je Beck podcenjen na globalnom nivou, tip je sjajan umetnik i pravi odličnu muziku. Istina da je dobio Gremija za prethodni album, ali smatram da se ne sluša u svetu dovoljno 
koliko on i njegova muzika zaslužuju. A najprecenjeniji… pa nemam pojma, svaka muzika ima svoju publiku i sve što dovede publiku na koncert ima odredjeni kvalitet. Ne bih nikoga etiketirao.

Koji bend bi voleo da se okupi ponovo?
Tihi: Voleo bi da se R.E.M. ponovo okupe, čisto da bi snimali još muzike. Gledao sam ih uživo i to je jedan sjajan bend. Mada voleo bi i Oasis da se sastave ali gledajući njihov dokumentarac „Supersonic“, od tog ludila nema ništa, a i nije loše ovako, imamo dva majstora koji svaki za sebe prave odličnu muziku.

Bend koji bi voleo da čuješ uživo a još nisi imao prilike?
Tihi: Voleo bi da čujem Pearl Jam, oni me prate od ranih tinejdžerskih dana i odlični su. Imali su predispozicije da im se desi prokletstvo prvog albuma ali su se izvukli.

tihi-sars-live-exit-2011-photo-marko-ristic

Tihi, SARS uživo na Exit Festivalu 2011. godine, fotograf Marko Ristić

Tvoj „guilty pleasure“? Bend ili album koji voliš a sramota te je da priznaš?
Tihi: Ima jedan solo album Tončija Huljića koji se zove „Panika“ i njega volim da slušam, naročito leti. Sav je u falsetima i dalmatinskom narečju a moji koreni vuku tamo negde podno Velebita pa ja valjda umem to da čujem i da osetim. Nikome ne preporučujem to da sluša jer ne želim da se objašnjavam oko toga „E kao pusti, dobar je album“, dobre su stvari. Ja to sam za sebe tako nekad.

Koji je bio prvi album koji si kupio?
Tihi: Prva kaseta je bio album Bajage i Instruktora – „Prodavnica tajni“ i hvala Bogu da je to tako jer je to jedan genijalan album i dan danas mislim da je to njihov najbolji album, pravo malo remek delo. Mislim da sam imao jedva desetak godina.

Idealan album za opuštanje i nedeljno popodne?
Tihi: Ono što mi sad ovako na prvu pada na pamet je muzika iz filma „Čudesna sudbina Amelije Pulen“. Yann Tiersen je radio muziku za taj sjajan film i prosto miriše i Pariz i Francuska iz tog soundtrack-a. To je takodje jedno remek delo. Žao mi je što onomad nije dobio oskara za tu filmsku muziku ali i ko je šta mogao dobiti te godine od „Gospodara prstenova“… niko ništa.

Tihi, SARS uživo u Metkoviću 2015. godine. godine, fotograf Marko Ristić

Najbolji album svih vremena?
Tihi: To je isto nezahvalno al ajd… po meni je to „Apettite for Destruction“ od Guns n Roses. To je mislim i zvanično najprodavaniji debi album svih vremena. Od prve do poslednje to je albumčina. Kraj priče.

Najiritantnija muzička zvezda?
Tihi: Marilyn Manson. Njega ne mogu da svarim niti sam ikad mogao a i sad se ovih dana provlači opet nešto po netu te ovaj mu smeta, te onaj mu smeta, te sve on nešto karakteriše ko je kakav i ko na šta liči… Mislim se u sebi „jedi govna musavi“. Ruku na srce ima ona jedna stvarčina iz soundtracka za „Spawn“, ona je dobra. A on mi je iritantan. 

Klinac te pita šta je to metal ili rock, ti mu preporučuješ da sluša?
Tihi: Kažem mu: „Klinac, rokenrol je ozbiljna stvar i pre rokenrola nije bilo ništa“. Zatim mu uručujem kompilaciju pesama AC/DC-a i kažem mu: „Kad god naiđem ovo da ti svira, pa ćemo za mesec dana lagano sa Motorhead-om i ako ti to sve legne, onda dalje guglaj sam“.