3x3

3×3: Slobodan Boba Đukić, gitarista i producent

Written by Nenad Pekez

Slobodan Boba Đukić je beogradski gitarista, producent, kompozitor i jedna od najraznovrsnijih muzičkih ličnosti na alternativnoj sceni koji radi u nekoliko alternativnih sastava i učestvovao je u nebrojano mnogo drugih projekata i bendova. Trenutno vodi svoje bendove Jimi Triple B’s 666 Blues Band (garage/blues/acid/punk) i In From the Cold (sludge/stoner), dok je istovremeno član roots reggae bendova Soulcraft i FC Apatride UTD. Radio je u bendovima Eyesburn, Hang (hc/punk), Hitman (hc/punk), Drawbacks (fusion/prog/hc/metal) i sarađivao sa mnogim drugima kao gost ili producent (S.U.S, Bombarder, Beogradski Sindikat, Smoke’n’Soul, itd).

Najpotcenjeniji i najprecenjeniji bend?
Boba: Vrlo teško pitanje. Mnogo lakše bih odgovorio na njega da mi je postavljeno pre 15-20god. Danas je mnogo drugačije stanje na sceni, drugačije je muzičko tržište. Neke druge stvari diktiraju trendove, popularnost bendova raste na osnovu internet statistike. Određeni muzički žanrovi više nisu zastupljeni u javnim medijima, oni su rezervisani za neku “limunada instant pop” muziku (pričam u globalu, o svetskoj sceni) na koju se masa navikla, ne opterecuje joj previše mozak, ne zahteva neko pažljivo preslušavanje ili obraćanje pažnje na neku bitnu poruku u tekstu. Tako da kada bih stvarno počeo da navodim koji bendovi danas zaslužuju mnogo više pažnje nego što trenutno dobijaju, lista bi bila ogromna i morao bih da je podelim po žanrovima, a možda i po bendovima koji odavno ne sviraju i onima koji su i dalje aktivni. Pokušaću da odgovorim na ovo pitanje na sledeći način: nikada nisam baš najbolje razumeo neverovatnu popularnost benda Foo Fighters. Mislim da bi na njihovom mestu pre trebali da budu npr. The Hellacopters.

Koji bend bi voleo da se okupi ponovo?
Boba: Definitivno Midnite. Po mom subjektivnom mišljenju, najbolji rege bend od 90ih na ovamo. Doneli su novi zvuk, novi groove, sveži tekstualni i vokalni pristup, sve revolucionarno.

Bend koji bi voleo da čuješ uživo a još nisi imao prilike?
Boba: To je zasigurno Goat. Ludi Švedjani koji sviraju bezobraznu mešavinu afričkog bluza tipa Ali Farka Toure, Boubacar Traore i starog acid rock-a kao Jefferson Airplane, Jethro Tull, Sgt Pepper era Beatles-a, Jimi Hendrix…itd   Vatreni sam fan i pratim ih od početka. A na njih mi je ukazao pažnju čuveni Fenriz, član legendarnog norveškog black metal sastava Darkthrone. Eto zanimljivog podatka koji može da razbije neke predrasude i tabue.

Tvoj „guilty pleasure“? Bend ili album koji voliš a sramota te je da priznaš?   
Boba: Pa to stvarno kod mene ne postoji. Svi koji me poznaju, ili prate moj rad znaju da sam “svaštojed” kada je muzika u pitanju. Pored toga strastveni sam kolekcionar vinila/diskova/kaseta. Evo, nekome će možda biti zanimljivo/smešno/skandalozno što posedujem par izdanja Silvane Armenulić na vinilu. Ili možda to što takođe volim da “zavrtim” par starih Bon Jovi, Van Halen i Motley Crue albuma. Ne znam, kod mene se muzika deli na žanrove loša/dobra, zanimljivo/nezanimljivo… I tako…

Koji je bio prvi album koji si kupio?
Boba: Bio sam prvi razred osnovne škole. Moji stričevi su tada bili ljuti metalci i ja sam bio opčinjen posterima u njihovim sobama i neverovatno bučnom muzikom koju su slušali. Na posterima su bili muškarci sa dugim kosama obučeni u kožne jakne sa nitnama. To sam zapamtio i odveo sam kevu u “Robnu Kuću” da mi kupi kasetu, ubeđujući je da počinjem ozbiljno da slušam muziku i da tačno znam šta želim da mi pazari. Kako smo došli do odeljka sa kasetama, odmah sam snimio jednu na kojoj je bio baja u kožnjaku sa dugom crnom kosom. Keva me je dva puta pitala “Jesi li siguran”, ja sam bio neumoljiv i presrećan što imam svoju prvu metal kasetu! Ukratko, otišli smo gajbi, ja sam pustio album i malo se smorio/zbunio kada sam čuo zvuk koji je dopirao iz zvučnika. Ni približno nije bilo bučno i opasno kao muzika koju su slušali moji rodjaci. Moja prva kaseta je bila Michael Jackson “Bad” i imam je još uvek!

Idealan album za opuštanje i nedeljno popodne?
Boba: Sigurno će to biti neki vinil, a izbor dosta zavisi od društva i raspoloženja. Ako sam sa dragom, u pitanju je neki jazz ili reggae, možda hiphop, ako sam sam ili sa ekipom, tu nema pravila, od jazza-a do grind core-a. A ako me pitate za preporuku za mirno nedeljno popodne, kada ne razmišljate o neplaćenim računima, poskupljenju benzina, pokvarenom bojleru, izležavanju na kauču sa voljenom osobom, dok lagano ispijate flašu vina i grickate lep sir i kalamate…hmmm…Pa možda “The Best of Chet Baker Sings”.

Najbolji album svih vremena?
Boba: To je za mene vrlo lako, rekao sam već mnogo puta. Ponovo, to je samo moje subjektivno mišljenje. Najbolji album ikada je Beasty Boys “Check Your Head”.

Najiritantnija muzička zvezda?
Boba: Stvarno ne bih znao da odgovorim na ovo pitanje. Kada mi se nešto ne sviđa, ne pratim tj. ne obraćam pažnju – „total ignore mode on“.

Klinac te pita šta je to metal ili rock, ti mu preporučuješ da sluša?
Boba: Uf! Najteže za kraj. Evo bez nekog određenog redosleda, prvo što mi pada na pamet (zaboraviću nešto 100%):

ROCK : AC/DC – “Highway To Hell”, Thin Lizzy – “Live & Dangerous”, MC5 –  “Kick Out The Jams”, Chuck Berry –  “Chuck Berry’s Golden Hits”, Eddie Cochran – “The Eddie Cochran Memorial Album”, Little Richard – “His Greatest Hits”, The Cult – “Love”, The Stooges – “Fun House”, Led Zepellin – “II”, The Rolling Stones – “The Beggars Banquet”, The Beatles – “Revolver”, Guns n’ Roses – “Appetite For Destruction“, Motorhead – „No Remorse“, The Hellacopters – „High Visibillity“, Partibrejkers – „III“, Majke – „Razum i Bezumlje“, Fatso Jetson – „Flames For All“, Clutch – „From Beale Street To Oblivion“, Jane’s Addiction – „Nothing’s Shocking“

METAL : Black Sabbath – „Volume 4“, Iron Maiden – „Powerslave“, Metallica – „Ride The Lightning“, Slayer – „Reign in Blood“, Venom – „Black Metal“, Morbid Angel – „Covenant“, Cannibal Corpse – „Bleeding“, Mayhem – „De Misteriis Dom Sathanas“, Entombed – „Clandestine“, Celtic Frost – „To Mega Therion“, Death – „Symbolic“, Emperor – „In The Nightside Eclipse“, In The Woods – „Omnio“, Candlemass – „Nightfall“, Judas Priest – „Killing Machine“, King Diamond – „Them“, Pantera – „Vulgar Display Of Power“, Motorhead – „No Remorse“, Ministry – „Psalm 69“, Queensryche – „Operation Mindcrime“, Sepultura – „Arise“, W.A.S.P. – „WASP“, Voivod – „Killing Technology“

Motorhead – “No Remorse” je namerno na obe liste, jer JESTE obavezan Rock album i JESTE obavezan Metal album!

Hvala na pitanjima, pozdrav svima!

Fotografije Grebo Gray