3x3

3×3: Borko Basarić (Azil 5, Dechak)

borko-azil-5-live-2013-novi-sad-photo-marko-ristic
Written by Hardwired Crew

Borko Basarić je najpoznatiji na muzičkoj sceni kao basista benda Azil 5, a od nedavno je pokrenuo i projekat Dechak o kojem ćemo sigurno pisti u budučnosti.

adechak-studio-session-2017-photo-marko-ristic

Borko Basarić (Dechak) u studiju u Novom Sadu 2017. godine, photo Marko Ristić

Najpotcenjeniji i najprecenjeniji bend?
Borko: Najpotcenjeniji su u proseku 99 od 100 autora muzike u Srbiji. Oni koji se time bave – njima ne treba nikakvo posebno objašnjenje zašto je to tako. Za one koji se time ne bave, odgovor je kratak. Pogledajte 3 uzastopna dana Dnevnik 2 na RTS-u… 
Najprecenjeniji su, po mom skromnom mišljenju, tih 1% bendova(autora) koji pukom statističkom greškom ispadaju iz gore-napomenutog pravila, a koji su nekako uspeli da se izmigolje u srpski mejnstrim, pogotovo posle 2000. U oba ova slučaja izlišno je pisati imena bendova.Precenjenost i potcenjenost u srpskom slučaju smatram da dolazi prvo od strane publike, ali pogotovo od strane medija i “muzičkog” establišmenta. Kažem “publike”, jer oni koji dolaze na koncerte redovnije su zapravo “ČASNI IZUZECI”.
Na svetskoj (čitaj britanskoj) muzičkoj sceni mislim da bi najpotcenjeniji bio Porcupine Tree, kako su skoro rekli na BBC-u za Stevena Wilsona – “najpoznatiji autor za koga niste čuli”. Mislim da je većina pevača koji izađu iz tih svetskih šou programa zapravo precenjena, jer za početak skoro niko tu nije autor muzike, a to se jako vidi kasnije kad ih “gurnu” u vruću pećku šou-biznisa. Kome nije jasno šta mislim pod “autor muzike” VS “izvođač” – nek pogleda dokumentarac “20 feet from stardom”…

Koji bend bi voleo da se okupi ponovo?
Borko: Svi oni koji nisu na ovome svetu, a uz koje smo odrastali… Realnije, definitivno Porcupine Tree.., voleo bih da vidim i prvu postavu benda A Perfect Circle sa Josh Freesom za bubnjevima i Paz Lenchantin na basu. Takođe, voleo bih da vidim reunion Depeche Mode-a i Alana Wildera. Sad sam se setio, pa voleo bih da vidim Azru, Džoni je valjda živ tamo negde gore u svom svetu…

Bend koji bi voleo da čuješ uživo a još nisi imao prilike?
Borko: Mnogo godina čekam da čujem uživo A perfect Circle, Radiohead, Portishead… Voleo bih još da čujem RY X, London Grammar, The National, Daughter, LP, Hans Zimmer ansambl koji izvodi filsmku muziku, Puscifer, David Maxim Micic, Eric Truffaz, Ennio Morricone, John Williams, Eyot, Florence+the machine i verovatno mnogo drugih.

borko-azil-5-live-2013-novi-sad-photo-marko-ristic

Borko Basarić (Azil 5) uživo u Novom Sadu 2013. godine, photo Marko Ristić

Tvoj ‘guilty pleasure’? Bend ili album koji voliš a sramota te je da priznaš?
Borko: Trenutno IrieFM, ali i nije nešto previše guilty.. Pre par godina – prvi album Lane del Ray.

Koji je bio prvi album koji si kupio?
Borko: Na CD-u Madonna – “Ray Of Light” (ovo je bilo skroz iskreno!) Za kasete se iskreno ne sećam…

Idealan album za opuštanje i nedeljno popodne?
Borko:Nick Cave – “Push The Sky Away”

dechak-studio-session-2017-photo-marko-ristic

Borko Basarić (Dechak) u studiju u Novom Sadu 2017. godine, photo Marko Ristić

Najbolji album svih vremena?
Borko:
Ako mora samo jedan da se navede, nek bude “Ten” od Pearl Jam-a. To je jedan od retkih albuma iz fijoke “najbolji koje sam ikada čuo”, a da mi ga nije preporučio moj otac – koji je, razume se, “suflirao” za većinu ostalih. Ovaj album ima sve – sjajne pesme, sirovu energiju i emociju prvenca, fenomenalan zvuk/produkciju, i upečatljivo nosi duh tog vremena!

Najiritantnija muzička zvezda?
Borko:
Jao – ne znam, mnogo tih nesrecnika (koji možda i nisu neke velike zvezde) pate od ego-tripa.

Klinac te pita šta je to metal ili rock, ti mu preporučuješ da sluša?
Borko:
Diskografije: The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, Queen, The Police, cela Sijetl scena.., jugoslovenski novi talas. I sve između i posle..(što valja!)