IZDVAJAMO SPECIJAL

15 najskupljih izdanja prodatih na sajtu Discogs u martu

Written by Nenad Pekez

Pasioniranost ne zna za granice, posebno kada je u pitanju ljubav prema muzici. Kolekcionari muzike to najbolje poznaju i razumeju, jer jednom kada počnete skupljati muziku, u bilo kom fizičkom obliku, tome je teško stati na kraj, čak i kada to zaista želite (a što biste pobogu to želeli?). Brazilac Zero Freitas bi vam to mnogo bolje objasnio, jer on poseduje najveću kolekciju ploča na svetu koja prevazilazi brojku od šest miliona (brojevima 6000000 iliti broj šest sa šest nula).  Sada ako ste i mislili da imate puno ploča u svojoj kolekciji, to više sigurno ne mislite. Međutim, poznato je da se kolekcija ne meri samo njenim obimom, već i vrednošću albuma koji se u njoj nalaze (u prevodu, kvalitetom pre kvantiteta). Zato će oni najveći kolekcionari uložiti velike svote novce za retke i dragocene albume i singlove, često nedostupne zbog malih tiraža ili nekih intrigantnijih priča koje ih čine dragocenim koliko i nedostupnim. Ako postoji neko mesto gde možete naći retka i dragocena izdanja, onda je to sajt Discogs.

Kolekcionarima i uopšte ljubiteljima muzike ne treba objašnjavati šta je Discogs, ali ćemo ipak napraviti kratak osvrt zarad onih koji možda ne spadaju u ove grupe, ali ih je ovaj članak zainteresovao, kao i zarad onih koji čisto vole brojke. Discogs je najveća muzička baza podataka na Internetu pokrenuta 2000. godine. Trenutno sadrži informacije za preko 9 miliona muzičkih izdanja, preko 5 miliona izvođača i preko 1 milion izdavačkih kuća. S obzirom da se radi o bazi podataka otvorenog tipa kojoj svi mogu doprineti, svim ovim informacijama je doprinelo skoro 400 hiljada korisnika širom sveta. Naravno, ove brojke iz dana u dan neumoljivo rastu. Pored informacija o izdanjima, Discogs omogućava i Internet kupoprodaju muzike, što je i glavna tema ovog članka.

Mesec mart je na sajtu Discogs ostao zabeležen kao jedan od najjačih i najaktivnijih meseca po pitanju (kupo)prodaje izdanja po izuzetno visokim cenama. Prodato je čak 15 ploča po cenama većim od 2000 dolara i 4 ploče po cenama većim od 6000 dolara, što je jedan od Discogs rekorda zasigurno. A cena najskupljeg izdanja? Ni manje ni više, ona prelazi cifru od 10000 dolara i radi se o promo singlu iz 1962. godine.  Lista od ovih 15 ploča prodatih po cenama većim od $2000 biće predstavljena u nastavku.

Lista je raznolika i svakako sadrži izdanja bendova koje već očekujete i bez kojih nijedna lista skupocenih izdanja ne može proći – da, tu su The Beatles, Nirvana i Joy Division – ali isto tako vas može iznenaditi malo poznatim izdanjima underground scene. Po pitanju žanrova, listom ne dominira ni jedan određeni stil, već su podjednako prisutni tvrđi žanrovi kao što su hardcore, punk i grunge, i oni nešto mekši stilovi kao što su soul, funk, avangardni jazz i mnogi slični.  Naravno, pop je neizbežan, i da, ABBA je tu takođe.

I da ne zaboravim, „podmentuli“ smo 16. album (jedan prodat po ceni ispod $2000), čisto ako bude možda zanimljiv znalcima hardcore muzike.

Kakvi su vam utisci o listi? Koliko često posećujete i prodajete (ili kupujete) muziku na Discogsu? Koje je vaše najskuplje plaćeno izdanje?

P.S. Da podsetimo, ako planirate da dopunite svoju kolekciju (6 miliona je verovatno i dalje daleko, al’ ipak…) berza vinila održava se u Novom Sadu u subotu, 12. maja, u kafiću Grafiti (Kosovska 21a).