IZDVAJAMO SPECIJAL

10 rock i metal pesama koje je inspirisao J.R.R. Tolkien

Written by Jovan Ristić

John Ronald Reuel Tolkien važi za najpopularnijeg autora epske fantastike, čiji se uticaj oseća ne samo u književnosti već i filmskoj i industriji video igara. Međutim, njegova dela su uticala i na brojne muzičare koji su piscu odali počast kroz pesme koje pevaju o junačkim podvizima iz njegovih knjiga. Iz više nego očiglednih razloga, najviše njih su članovi rock i metal sastava, popularnih i manje popularnih. U ovom tekstu ćemo pomenuti neke od najboljih pesama koje je inspirisao ovaj velikan epske fantastike.

Blind Guardian – „Lord of the Rings“

Kada je u pitanju bend koji je dobar deo svoje diskografije posetio upravo ovom autoru, izabrati samo jednu pesmu je Sizifov posao. Pored konceptualnog albuma „Nightfall in Middle Earth“ koji je u potpunosti inspirisan delom „Silmarilion“, nameće se pesma koja nosi ime najpoznatijeg dela ovog autora, „Lord of the Rings“. Godinama pre nego što je ekranizacija ovog dela donela Tolkien-u ogromnu popularnost, metal fanovi širom sveta su zajedno sa bendom Blind Guardian pevali „One ring to the dark lord’s hand, sitting on his throne in a land so dark where I have to go…”

Nightwish – „Elvenpath“

Od svih žanrova, nema sumnje da je Tolkien najviše uticao na power metal čiji su tekstovi mahom bazirani na fantastičnim bićima i bajkovitim predelima. Jedan od najpoznatijih symphonic/power metal sastava Nightwish takođe je odao počast ovom piscu u pesmi „Elvenpath“ sa njihovog debi albuma „Angels Fall First“ u kojoj se nalaze i audio zapisi iz crtanog filma „Lord of the Rings“. Bend je nedavno ovu pesmu ponovo uvrstio u svoje liste tokom turneje „Decades“.

Summoning – „Lugburz“

Da Tolkien-ova dela nisu uticala samo na one sa visokim vokalima svedoči i bend Summoning, čiji su muzika i tekstovi inspirisani delima ovog autora. Iako su počeli kao sirovi black metal, Summoning su svoju muziku obogatili raznim uticajima koji dublje dočaravaju fantastične elemente njihovih tekstova.

Black Sabbath – „The Wizard“

Čak i tvorci heavy metal zvuka u svojoj bogatoj diskografiji imaju pesmu inspirisanu delima J.R.R. Tolkien-a. U pitanju je pesma „The Wizard“ sa njihovog debi albuma, koju je basista Geezer Butler napisao dok je čitao „Gospodara Prstenova“. Čarobnjak po kome je pesma dobila ime je niko drugi do Gandalf.

Megadeth – „This Day We Fight!“

Iako Megadeth ovih dana mnogi vezuju za političke teme, ovi thrash metal velikani su na jednom od svojih skorijih albuma „Endgame“ snimili pesmu koja je inspirisana Tolkien-om. U pitanju je pesma „This Day We Fight“, a fanovi će prepoznati njen naziv kao citat iz filma koji Aragorn uzvikuje pred poslednju bitku u Mordoru.

Amon Amarth – „Amon Amarth“

Mnogi ne znaju da jedan od najpopularnijih viking metal sastava Amon Amarth svoje ime duguje upravo Tolkien-u. Naime, Amon Amarth je drugo, ređe korišćeno ime plamene planine u Mordoru, gde je Sauron skovao svoj prsten. Istoimena pesma peva o čuvenoj planini Usuda, iako nam nije jasno kako su u njihovom tekstu vikinzi zalutali u Srednju zemlju.

Sabaton – „Shadows“

Pre nego što su postali poznati kao heavy metal bend koji pevaju o čuvenim istorijskim događajima, Sabaton nisu bili imuni na epsku fantastiku, pa ni „Gospodara Prstenova“. Pesma „Shadows“ sa albuma „Metalizer“ je još jedna na ovoj listi koja je inspirisana ovim delom, a peva o zloslutnim Nazgulima.

Rush – „Rivendell“

Neil Peart, bubnjar i glavni tekstopisac progressive rock velikana Rush, je još jedan u nizu poznatih fanova Tolkien-ovih dela, pa nije čudno što se u diskografiji kanadskog sastava našla i pesma „Rivendell“ posvećena čuvenom gradu Vilenjaka. Peart peva o ovom gradu kao oazi u kojoj slušalac može da pobegne od svega, pa čak i od mračnog gospodara.

Led Zeppelin – „Ramble On“

Članovi benda Led Zeppelin su bez sumnje najpoznatiji fanovi čuvenog pisca naučne fantastike. Jimmy Page je bio veliki fan Tolkien-ovih dela, što se vidi i iz pesme „Ramble On“ u kojoj se pominju Mordor i Golum, i koja počinje citatom pesme koju je Tolkien napisao na vilenjačkom. Iako se najčešće navodi kao dokaz ljubavi čuvenih rokera ka delima ovog pisca, tu su i druge poput „Misty Mountain Hop“ ili „The Battle of Evermore“ koje su bar delom inspirisane njegovim delima.

Pink Floyd – „The Gnome“

Mnogi fanovi veruju da je ova pesma sa debi albuma „The Piper at the Gates of Dawn” inspirisana Tolkien-ovim delima. Kao argument za to navode da Gnom iz pesme nosi crvenu tuniku i ide na veliku avanturu. Čak i da je u pitanju originalna ideja benda, nema sumnje da je bar delom inspirisana delima velikana naučne fantastike.