SPECIJAL

10 bendova koji su održali oproštajne turneje (i još uvek su tu)

Written by Jovan Ristić

Rekao sam nedavno da će oproštajne turneje biti trend koji će zameniti ponovna okupljanja u 2018. Doduše ne morate biti Baba Vanga da to predvidite. Na žalost mnogih koji su urezivali njihovo ime u nadlakticu, Slayer su poslednji koji su najavili oproštajnu turneju za 2018. godinu. Tu su i Ozzy Osborune, Lynyrd Skynyrd, a šuška se da bi i KISS mogli da se oproste od fanova.

Međutim, mnogi bendovi (među kojima su i gorepomenuti) najavljivali su oproštajne turneje da bi se samo par godina nakon toga vratili kao da se ništa nije desilo. S tim na umu, možda još uvek ne morate da brinete da će vam ovo biti poslednji put da se derete „SLAYER!“ na koncertu Slayer-a.

Podsetićemo vas na oproštajne turneje 10 bendova i izvođača koji su još uvek tu.

Meat Loaf

Legendarni muzičar i glumac Meat Loaf najavio je da će usled sve iscrpljujućih koncerata njegova turneja pod imenom Last at Bat 2013. godine biti ujedno i poslednja. Međutim, već 2015. godine Meat Loaf se vratio na bine širom sveta. Doduše kako mu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo, uoči turneje kojom je promovisao album „Braver Than We Are“ muzičar je definitvno objavio da se neće vraćati životu na putu.

Ozzy Osbourne

Najavljena oproštajna turneja nije Ozzy-jeva prva. Kao nekome ko obožava igre reči, ne iskoristiti No More Tours kao ime promotivne turneje za album „No More Tears“ je smrtni greh. Međutim, Ozzy Osbourne je te 1992. godine najavio da je to apsolutno kraj. „Radim ovo već 25 godina i želim da idem kući“ izjavio je tada pevač. Turneja je bila spektakularna, a tokom iste su mu se pridružili i bivši saborci iz benda Black Sabbath: Tony Iommi, Geezer Butler i Bill Ward (više o njima kasnije). Međutim, samo tri godine kasnije Osbourne je shvatio da penzija i druženje sa porodicom možda nisu tako idilični kako ih je zamišljao. Tako se 1995. godine Osborne vratio turnejom Retirement Sucks!

ozzy-osbourne-belgrade-calling-2012-featured

Arcturus

Iako nisu najavili oproštajnu turneju, Acturus su 2007. godine uoči koncerta u Melburnu izjavili da je to ujedno i poslednji koncert sastava. Mnogi su razumeli ovaj potez, kako su članovi benda imali brojnih obaveza u daleko popularnijim black metal sastavima Dimmu Borgir i Mayhem. Međutim, samo četiri godina kasnije bend se vratio i još uvek je aktivan. Barem su bili delimično iskreni i nisu pokušali da izmuzu više para i pažnja najavljujući pompeznu oproštajnu turneju. Povratnički album „Arcturian“ objavili su 2015. godine.

The Scorpions

Primer koji najčešće volim da navodim kada se priča o oproštajnim turnejama. Oproštajna turneja benda The Scorpions je trajala toliko dugo da su svi zaboravili da se uopšte radi o oproštajnoj turneji i o tome je samo prestalo da se govori. Šalu na stranu, iako je poslednja turneja Get Your Sting and Blackout koja je krenula 2010. najavljena kao oproštajna, samo par godina kasnije bend se predomislio, navodeći kako su osetili povezanost sa mlađom publikom.

The Who

Zlatnih osamdesetih članovi benda The Who su verovali da su turneje stvar prošlosti kako su se na horizontu otvorile nove mogućnosti (verovatno misleći na uspon muzičke televizije). Gledajući na tu izjavu sada kada je prodaja diskova opala te su turneje postale jedini stabilan izvor prihoda muzičarima, ne možete da se ne nasmejete njihovoj naivnosti. Međutim, The Who nisu čekali predugo na ponovno okupljanje i novu turneju. Prošlo je sedam godina od te oproštajne turneje, a članovi benda su se ponovo okupili sa namerom da proslave 25 godina benda.

KISS

Poslednji u nizu za koje se šuška da će se otisnuti na oproštajnu turneju, bendu KISS ovo svakako neće biti prvi put (ukoliko ima istine u tim tračevima). Nakon slabe zarade od prethodne turneje u originalnoj postavi kojom su promovisali album „Psycho Circus“ 1998. godine, KISS su najavili oproštajnu turneju za 2000. godinu, koju će mnogi pamtiti po apokaliptičnim proročanstvima. Podatak da je ova turneja finansijski mnogo bolje prošla uopšte ne začuđuje, kao ni činjenica da su se KISS ponovo otisnuli na turneju nepune dve godine nakon toga.

kiss-band-live

NIN

Kada smo već kod benda KISS, alfa i omega sastava Nine Inch NailsTrent Reznor, najavio je oproštajnu turneju 2009. godine, navodeći upravo da ne želi da završi kao Gene Simmons, zabavljajući decu našminkan, kao da ide na posao obučen u klovna. Navodno oproštajna turneja benda NIN nosila je naziv Wave Goodbye. Četiri godina kasnije, Reznor se vratio na put uz izjavu da nije ostvario sve što može. Nemamo sumnje da bi Gene bio ponosan.

Black Sabbath

Kao što svi znaju, Black Sabbath su prošle godine održali svoj oproštajni koncert u rodnom Birmingemu kao završnicu turneje The End. No ovde nije reč o tome. Black Sabbath su još 1999. godine održali oproštajnu turneju pod imenom The Last Supper (Poslednja večera). No, baš kao i Ozzy-jeva oproštajna turneja ni ova nije predugo trajala, te je bend samo godinu dana nakon toga radio na novom materijalu sa producentom Rick-om Rubin-om. Iako taj materijal nije završen, bend se 2011. godine ponovo okupio, objavio album „13“ i otisnuo na sada definitivnu oproštajnu turneju. No, poučeni prošlim iskustvima ostaje tračak nade da još uvek nismo videli kraj pionira heavy metal zvuka.

The Eagles

Kada bend nazove turneju Farewell 1, razumljivo je da prihvatite to sa rezervom. Posebno kada se radi o bendu koji je šaljivo nazvao povratničku turneju Hell Freezes Over („kada se pakao zamrzne“), aludirajući na izjavu članova da će se tek tada ponovo okupiti davne 1980. godine. Iako je jedan od osnivača benda, Glenn Frey preminuo 2016. godine, trinaest godina nakon turneje Farewell 1 bend je najavio turneju po Severnoj Americi koja je zakazana za sledeći mesec. Još uvek nema naznake drugom delu te turneje, mada 2018. deluje kao popularan izbor za tako nešto.

Judas Priest

Nikada neću zaboraviti kako mi se srce slomilo kada su Judas Priest najavili svoju oproštajnu turneju Epitaph. Doduše, još tada su rekli da to ne znači kraj benda, već samo dugih turneja i koncerata. „Ovo je verovatno poslednja prilika da vidite Judas Priest„, tada su izjavili. Srećom obišli su i Beograd i priredili oproštajni koncert za pamćenje pun hitova koji su obeležili njihovu bogatu karijeru. Bio bi to sjajan oproštajni koncert, osim što smo imali priliku da ih na istom mestu gledamo samo četiri godina kasnije. Navodno, tada novi album „Redeemer of Souls“ ih je trgnuo iz penzije i povratio entuzijazam za turneje. Doduše, kako sada znamo da je Glenn Tipton držao dijagnozu Parkinsonove bolesti u tajnosti već deset godina, nije isključeno ni da je upravo to bio razlog za najavu umalo oproštajne turneje.