SPECIJAL

10 najboljih hrišćanskih metal bendova

hriscanski-metal-bendovi-specijal-2018
Written by Jovan Ristić

Heavy metal mnogi od vaikada smatraju đavoljom muzikom, a sa bendovima kao što su Ghost ili Mayhem, kako ih možete kriviti. Međutim, unutar ovog pokreta postoji cela jedna scena koja umesto tematike karakteristične za ovaj žanr kroz svoje pesme veliča upravo ono protiv čega se većina na sceni bori, hrišćanstvo. Ovi sastavi često nose etiketu Christian ili white metal, no uprkos tome su žanrovski raznoliki, od thrash do power preko metalcore pa čak i black metala. Iako mnogi muzičari kao što su Dave Mustaine, Blackie Lawless pa čak i Tom Arraya iz benda Slayer (ko bi rekao) otvoreno tvrde da su hrišćani, na ovoj listi su se našli bendovi koji kroz svoje tekstove veličaju najrasprostranjeniju svetsku religiju.

Narnia

Ovaj švedski power metal sastav dobio je ime po popularnom izmišljenom svetu Narnija, koji je centralni deo serijala knjiga pod imenom „Hronike Narnije“. Njihova muzika sadrži dosta neoklasičnih elemenata uz standardne power metal šablone, dok njihovi tekstovi obrađuju priče inspirisane knjigama o Narniji i veličaju hrišćanstvo. Bend se raspao 2010. godine, da bi se ponovo okupili četiri godina kasnije.

August Burns Red

August Burns Red je američki metalcore sastav osnovan 2003. godine sa bogatom karijerom i više nominacija za nagradu Gremi. Članovi benda su otvoreno izjavili da su hrišćani, ali da ne žele da budu evangelistički bend već žele da hrišćanstvo zrači iz njihovih pesama. Iako insistiraju da ih to ne svrstava u kategoriju hrišćanskog metala, njihovi tekstovi dele dosta sličnosti sa drugim bendovima na ovoj listi.

Believer

Još jedan bend koji sebe ne identifikuje kao hrišćanski metal sa tekstovima koji su jasno inspirisani hrišćanskom verom i pričama iz Biblije. Njihov zvuk je u početku bio fuzija death i thrash metala sa zvukom sličnim bendovima Pestilence ili Death, dok su njihovi kasniji albumi sadržali razne eksperimentalne i uticaje klasične muzike.

The Devil Wears Prada

Metalcore sastav The Devil Wears Prada iz Ohaja osnovan je 2005. godine. Iako se ime benda često povezuje sa popularnim istoimenim filmom u kome glume Meryl Streep i Anne Hathaway, zapravo je inspirisano knjigom objavljenom 2003. godine. Ime takođe odražava  religijske i anti-materijalističke stavove benda, tvrdeći da smo svi jednaki pred Bogom kada stigne poslednji sud.

Mortification

Slušajući Mortification verovatno biste pomislili da se njihovi tekstovi ne razlikuju mnogo od ratnih i nasilnih tekstova muzički srodnih sastava kao što su Grave ili Carcass. Ipak, ispod svog tog urlanja je jaka hrišćanska poruka, kako su svi tekstovi benda napisani iz lične, religiozne perspektive. Ipak, to ne oduzima od brutalnosti benda i sa četrnaest albuma iza sebe Mortification i dalje gaze.

Extol

Još jedan bend iz Skandinavije, Extol potiču iz Norveške i originalno su osnovani 1993. godine. Bend je prepoznatljiv po jedinstvenom hibridu thrash, death, progressive i black metal žanrova sa tekstovima koji odražavaju njihova religijska uverenja. Bend ima preko milion prodatih albuma i trenutno je na pauzi.

Tourniquet

Ovaj old-school heavy metal sastav osnovan je 1989. godine u Los Anđelesu u Kaliforniji i diči se jedinstvenim zvukom koji obuhvata sve od tehničkog thrash metala i neoklasičnog stila do muzike iz raznih delova sveta kao flamenko. Objavili su osam albuma i trenutno nastupaju pod imenom The Tourniquet Ark, nakon što je sastav napustio pevač Luke Easter.

Horde / Antestor

Ova dva benda dele titulu prvih hrišćanskih bendova u tada sve popularnijem black metal žanru, pa stoga dele i mesto na ovoj listi. Horde se smatra prvim unblack metal sastavom, a sam pojam je nastao kao varijacija na poruku Darkthrone play unholy black metal“ („Darktrhone sviraju nesveti black metal“), izvrćući poruku u holy unblack metal (što je ujedno i naziv njihovog prvog albuma na norveškom, „Hellig Usvart“).

Ipak, vođa i jedini član ovog sastava Anonymous (Jayson Sherlock) tvrdi da je po njemu Antestor prvi unblack metal sastav, iako je njihova muzika u početku više naginjala ka doom metal zvuku. Bend je prethodno nastupao pod imenom Chrush Evil, i bio je na meti Euronymous-a, koji je bendu javno zapretio u časopisu Orcustus. Međutim, kako je ubijen od strane Varg-a Vikernes-a, nije postigao da ostvari pretnju.

Theocracy

Napustićemo black metal vode i preseliti se u optimistični svet power metal zvuka, idealno platno za religiozne tekstove sa pozitivnom porukom. Međutim, ono što je specifično kod benda Theocracy je da sviraju tradicionalni evropski power metal u duhu benda Edguy a potiču iz Amerike, zemlje gde ovaj žanr nije najpopularniji. Bend je počeo tako što je Matt Smith svirao sve instrumente, da bi evoluirao u petorku sa četiri albuma iza sebe. Theocracy majstorski prenose svoja religiozna uverenja u poetske stihove. Kao dokaz tome samo poslušajte pesmu „I Am“.

Stryper

Kalifornijski sastav Stryper je ONAJ hrišćanski metal bend koji svi znaju. Kada god neko pomene hrišćanski ili white metal Stryper su većini prva asocijacija. Ono što izdvaja Stryper od drugih sa ove liste je to što su bili vrlo proaktivni hrišćani, često deleći Biblije publici na koncertima. Bend je dostigao platinumski i zlatni status za prodaje više puta. Stryper su se raspali 1992. godine, da bi se ponovo okupili 2003. Njihov novi album „God Damn Evil“ biće objavljen 20. aprila 2018. godine za Frontiers Records.