SPECIJAL

10 manje poznatih činjenica o albumu „Master Of Puppets“ benda METALLICA

Written by Hardwired Crew

Besmisleno je pisati uvod o bendu kakav je METALLICA. Njihovo ime je ispisano na stranicama istorije muzike velikim slovima, zadebljano. Ništa od ovoga se ne bi desilo da 3. marta 1986. nisu objavili „Master Of Puppets“. Ovo je album zahvaljujući kome su se izvukli iz underground scene i iz malih klubova prešli u arene. Album koji ne samo da se smatra njihovim najznačajnijim ostvarenjem već i ostvarenjem koje je stavilo američki thrash metal na mapu svetske muzičke scene. Mnogi ga smatraju za jedan od najuticajnijih i najboljih albuma ikada koji je inspirisao brojne muzičare. Još veći značaj dobio je nekoliko meseci kasnije, kako je ovo poslednji album na kome je svirao basista Cliff Burton koji je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći septembra iste godine. Razloga zašto ga toliko volimo i dan danas slušamo ima u nedogled i zato vam u čast tri decenije od objavljivanja ovog remek dela donosimo 10 najzanimljivijih činjenica o ovom klasiku koje možda niste znali.

1. Omot albuma je naslikao umetnik Don Brautigam po ideji koju mu je izneo menadžer benda Peter Mensch. Isti umetnik je bio zadužen za omot romana „Uporište“ („The Stand“), koji je napisao Stephen King.

2. Pesma „Welcome Home (Sanitarium)“ inspirisana je romanom „Let iznad kukavičjeg gnezda“ („One Flew Over The Cuckoo’s Nest“) čiji je autor Ken Kesey. Pesma prenosi razmišljanja pacijenta mentalne institucije koji je tu nepravedno smešten.

3. Miks albuma je odrađen za dve nedelje u studiju Amigo u Los Anđelesu, za isti je bio zadužen Michael Wagener, a procesu su prisustvovali i Lars Ulrich i James HetfieldWagener je otrkio kako je Ulrich bio nezadovoljan time što su gitare preglasne, dok je Hetfield tvrdio da su bubnjevi predominantni. Cliff Burton je procesu prisustvovao samo dok je rađen miks uvoda za pesmu „Orion“.

4. Iako mu niko nije prišao sa zvaničnom ponudom da radi produkciju albuma, Geddy Lee iz benda Rush je otkrio da su on i Ulrich razgovarali o tome. Doduše okolnosti su se urotile protiv njih pa do ove saradnje nije došlo. Lee je izjavio: „Bilo je priče o tome pre nego što je album izašao. Bio sam prijatelj sa njihovim menadžmentom i upoznao sam Larsa u Engleskoj. Sećam se da sam išao na njihov koncert u Torontu tada, dok je Cliff Burton još svirao sa njima pre te tragične nesreće. Veoma su mi se sviđali u to vreme, ali nažalost ta saradnja se nije desila.“

5. Pesma „The Thing That Should Not Be“ inspirisana je pričom „Senka nad Insmutom“ („The Shadow Over Innsmouth“) koju je 1936. objavio autor H.P. Lovecraft u kojoj se protagonista bori protiv natprirodnih sila. Ovo je jedina njegova horor priča izdata u knjizi tokom piščevog života, dok su ostale objavljene posthumno.

6. James Hetfield je tetovirao notni zapis bas deonice koju je svirao Burton u sredini pesme „Orion“ na levoj ruci. Ova pesma je takođe izvedena tokom sahrane preminulog basiste koji je često izjavljivao da mu je to druga omiljena pesma koju je snimio sa bendom, odmah iza naslovne „Master Of Puppets“.

7. Pesma „Leper Messiah“ predstavlja sponu koju David Bowie ima sa bendom Metallica. U delu pesme „Ziggy Stardust“ pominje se termin „lepper messiah“ što je inspirisalo naslov pesme benda Metallica.

8. Kopije drugog izdanja albuma prodavane su sa nalepnicom koja se rugala pokretu PMRC (Parents Music Resource Center) koji je zahtevao da na svim albumima sa eksplicitnim tekstovima stoji nalepnica koja upozorava na iste. Nalepnica na albumu „Master Of Puppets“ je sadržala sledeći tekst: „Jedina pesma koju verovatno ne želite da slušate je ‘Damage Inc.’ zbog česte upotrebe ozloglašene reči na slovo ‘J’. Inače album ne sadrži reči poput ‘sranje’, ‘jebanje’, ‘pišanje’, ‘pičke’, ‘jebanje keve’ ili ‘pušenje kurca’.“

9. Frontmen sastava MegadethDave Mustaine je tvrdio da je zajedno sa bendom napisao pesmu „Leper Messiah“ i da je zasnovana na njegovoj numeri pod nazivom „The Hills Ran Red“. Bend Metallica je ove tvrdnje demantovao, priznajući da su ipak iskoristili neke delove koje je napisao Mustaine.

10. Lars Ulrich je tokom snimanja ovog albuma uzimao časove bubnjeva. Časove mu je držao Flemming Runsdorf iz danskog benda ArtilleryKirk Hammet je u isto vreme učio kako da bolje snima gitare, a mentor mu je bio niko drugi do Joe Satriani.

Članak pripremili Jadranka Balaš Jovan Ristić