SPECIJAL

10 ključnih stvari o albumu „Music For The Jilted Generation“ benda THE PRODIGY

Written by Hardwired Crew

Vraćamo se u jul 1994. godine kada se svet upoznao sa albumom „Music For The Jilted Generation“. Teško je dočarati šta je ovaj album predstavljao u istoriji muzike, kakvu energiju je sa sobom nosio i kakve reakcije izazvao. Iako je žanr pod koji potpada rave, techno, big beat, hardcore i industrial, ovaj album je u sebi nosio čist punk.

Jedan od mnogih razloga zbog kojih volimo ili cenimo THE PRODIGY je upravo taj što su posle ovog albuma, 1995. godine održali nastup u Beogradu u hali „Pionir“ i tako postali prvi inostrani bend koji nas je posetio posle raspada Jugoslavije i građanskih ratova koji su nas zadesili. Bendu su po dolasku u Beograd simbolično uručeni ključevi grada a LiamKeith i Maxim nisu krili oduševljenje kada su izašli na binu i u prepunoj hali ugledali prizore koji su više ličili na utakmicu nego na bilo koji koncert.

Premijerno je izvedena „Breathe“, dok je „Firestarter“ imala tek svoje drugo izvođenje u istoriji, iako su se ove dve pesme našle tek na albumu „The Fat Of The Land“. Godinu dana kasnije posle pokušaja krađe izbora, usledile su ozbiljne demonstracije a ceo Beograd je bio preplavljen zvučnicima koji su održavali demonstrante spremnima i budnima, a sa tih zvučnika su upravo odzvanjali The Prodigy„Firestarter“ je postala himna a Srbi od tada ovaj bend doživljavaju kao svoj. Danas ćemo pažnju posvetiti albumu „Music For The Jilted Generation“ i otkriti neke bitne, ali i manje poznate činjenice o njemu.

1. Liam Howlett je u početku hteo da nazove album  „Music For The Cool Young Juvenile“ ili „Music For Joyriders“, ali pošto mu se nijedan od naziva nije svideo, njegov prijatelj mu je pomogao i smislio ime „Music For The Jilted Generation“ što u prevodu znači „muzika za izneverenu generaciju“.

2. Album je odmah po izlasku dospeo na prvo mesto top-lista, za dve nedelje je prodato preko 100.000 primeraka a za samo dva meseca je nadmašio njihov prvi album „Experience“. Nominovan je za Mercury Music nagradu, a nezvanično je proglašen albumom godine.

3. U svojih 79 minuta, album sadrži 13 pesama uključujući i intro: „I tako, odlučio sam da svoj rad vratim u podzemlje – kako bih sprečio da padne u pogrešne ruke.“

 

4. Pesme sa ovog albuma u sebi sadrže rečenice inspirisane raznim filmovima pa se tako u pesmi „Their Law“mogu naći delovi iz filma „Smokey and the Bandit“„Full Throttle“ je inspirisana „Star Wars“ serijalom, a „The Heat (The Energy)“ se oslanja na „Poltergeist III“.  U pesmi „Claustrophobic Sting“ glas koji šapuće: „My mind is glowing“ podseća na onaj „My mind is going“ iz filma „2001: A Space Odyssey“.

5. Kako Liam navodi, ovaj album je predstavljao protest protiv zakona kojim je britanska vlada dala policiji veća ovlašćenja protiv rejvera. Njegova ideja je bila da iskaže nezadovoljstvo jer je smatrao da je vlada izneverila sve mlade ljude koji su želeli da se zabavljaju a to je predstavljeno i metaforičnom slikom u sredini bukleta, ali i rečenicom na poslednjoj strani albuma a to je:

„How can the government stop people from having a good time. Fight this bollocks.“

6. Album sadrži i konceptualni deo „The Narcotic Suite“, koji obuhvata poslednje tri pesme u kojima se čuje i flauta koju je svirao Phil Bent. Prvenstveno je Liam kontaktirao Ian-a Anderson-a iz benda Jethro Tull da odsvira te delove ili bar da mu dozvoli da uzme već gotove međutim po Ian-ovim rečima se pismo koje mu je Liam poslao zagubilo negde u njegovoj kancelariji i kada ga je našao album je već uveliko izašao.

7. „Music For The Jilted Generation“ je bendu doneo internacionalni uspeh i tako im omogućio prvu svetsku turneju u okviru koje su nastupili u Bejrutu, Moskvi, kao i u Beogradu.

8. Četiri singla sa ovog albuma su „One Love“„No Good (Start The Dance)“„Voodoo People“ i „Poison“. Interesantno je da se na britanskom izdanju singla „Voodoo People“ našao i remiks grupe The Chemical Brothers, koji su se prvobitno nazivali The Dust Brothers u čast američkog istoimenog benda. Međutim zbog popularnosti i uspeha ovog singla, američki bend je tužbom onemogućio korišćenje njihovog imena svojim britanskim kolegama te su The Chemical Brothers dobili naziv pod kojim ih danas znamo. Muzički spot je sniman na Haitiju, a glavni rif je uzet iz pesme „Very Ape“ grupe Nirvana.

9. Jedini vokal koji možemo čuti na ovom albumu je Maxim Reality pa se zbog toga smatra da je bend u ovom periodu imao samo dva aktivna člana, njega i Liam-a. Keith Flint, iako član benda od samog početka, debitovao tek na sledećem albumu „The Fat Of The Land“.

10. Album je 2008. digitalno remasterizovan i izdat pod imenom „More Music For The Jilted Generation“, a pored starih, na albumu se nalazi još i nekoliko bonus pesama i remiksa.

Dodaj komentar