SPECIJAL

10 činjenica koje možda niste znali o albumu „Master of Reality“ benda BLACK SABBATH

Written by Marko Ristić

Iako ih je „Paranoid“ lansirao putem slave, album „Master of Reality“ izdat samo šest meseci kasnije bio je prekretnica za ceo jedan žanr. Jedan mali detalj kao što je promena štima uticao je na mnoge bendove koji upravo ovaj album navode kao glavnu inspiraciju. Black Sabbath su svoj treći studijski album objavili pre 45 godina, 21. jula 1971. godine te smo tim povodom za vas pripremili 10 ćinjenica koje možda niste znali o ovom kultnom izdanju.

1. „Master of Reality“ je u trenutku kada je izdat bio album na kome je bend Black Sabbath najduže radio u studiju. Njihov debitantski album snimljen je za 12 sati u jednom danu, dok je njegov naslednik „Paranoid“snimljen za šest dana. Na albumu „Master of Reality“ bend je radio čak tri meseca.

2. Pesma „Sweet Leaf“ koja otvara album veoma otvoreno peva o marihuani, koju su članovi benda u to vreme konzumirali u velikim količinama. Od ove pesme je potekao i istoimeni naziv za marihuanu u slengu, a bend je inspirisala pakla irskih cigareta na kojima je stajao natpis „It’s The Sweet Leaf“ („Ovo je slatki list“). Članovima benda je ovaj naziv delovao prikladno za marihuanu, pa su odatle dobili inspiraciju za pesmu.

3. Snimak kašlja na početku pesme „Sweet Leaf“ nastao je tako što se gitarista Tony Iommi iskašljao nakon što je uvukao dim marihuane dok je snimao akustičnu gitarsku deonicu kraj mikrofona. Producent Rodger Bain je dodao par efekata na taj snimak i iskoristio ga kao uvod u pesmu.

4. Tokom 70-ih godina mnogi su smatrali da su članovi benda Black Sabbath satanisti, čemu su doprineli mračan zvuk, imidž i lirički sadržaj. Međutim pesma „Afer Forever“ je nedvosmisleno Hrišćanska i govori o veri u Boga. Tekst je napisao basista Geezer Butler, koji je odrastao u Katoličkoj porodici.

5. Pesma „Solitude“ je prva ljubavna pesma koju je bend napisao, tvrdi gitarista Tony IommiIommi-a je dvonedeljni rad sa bendom Jethro Tull 1968. godine inspirisao da za ovu pesmu snimi deonicu na flauti, a pored toga gitarista je bio zadužen i za klavirske deonice.

6. Pesma „Into The Void“ je jedna od najomiljenijih pesama gitariste Tony-a Iommi-a, a govori o grupi astronauta koja se otisnula u svemir kako bi pronašli novu naseljivu planetu zato što je situacija na zemlji postala nepodnošljiva. Tekst pesme je umnogome inspirisan ratom u Vijetnamu.

7. Gitarista Tony Iommi i basista Geezer Butler su na pesmama „Children of the Grave“„Lord of this World“ i „Into The Void“ štim na gitarama spustili za tri polustepena kako bi došli do mračnijeg i težeg zvuka. Kako je ovaj štim popustio zategnutost žica, Iommi-u je bilo lakše da svira gitaru, s obzirom na to da je par godina pre toga izgubio vrhove dva prsta na desnoj ruci u nezgodi u fabrici.

8. Bill Ward je imao problema sa snimanjem bubnjeva za pesmu „Into The Void“. Bend je promenio par studija u nadi da će nova postava olakšati bubnjaru, međutim Ward je postajao nervozniji sa svakim novim snimanjem pre nego što je nakon mnogo pokušaja napokon snimio svoje deonice.

9. Ozzy Osbourne je imao problema sa snimanjem vokalnih deonica za pesmu „Solitude“ zbog česte promene tempa. Pevač je imao problema da pogodi tempo i note, a Iommi je u svojoj knjizi „Iron Man: My Journey through Heaven & Hell with Black Sabbath“ naveo „gledati ga kako pokušava je bilo urnebesno“.

10. Album „Master of Reality“ se našao na 8. mestu američke top liste. Ovo je ujedno  bio njihov poslednji album koji se plasirao u prvih 10 na ovoj listi sve do izdavanja povratničkog albuma „13“, koji se našao na prvom mestu iste. „Master of Reality“ je dobio status duplog platinumskog albuma u julu 2001. godine.