SPECIJAL

10 činjenica koje morate znati o albumu „Roots“ benda SEPULTURA

Written by Jovan Ristić

Šesti studijski album benda SEPULTURA nije doneo samo izuzetnu slavu mladom brazilskom sastavu već i doneo prekopotrebno osveženje u žanr, kombinujući sirovu agresiju njihovog thrash metal izražaja sa tribalnim ritmovima i urođeničkim elementima koji su bili vodilja pri komponovanju istog. Pripremili smo specijal sa 10 činjenica koje, ako do sada niste, morate znati o albumu „Roots“ koji je izašao na današnji dan 1996. godine.

1. Rif uvodne pesme „Roots Bloody Roots“ predstavlja gitarsku varijaciju mantre, kombinacije zvukova sa učestalim ponavljanjem koja se često vezuje za duhovne obrede. Max Cavalera je rif napisao sa namerom da bude što prostiji ali u isto vreme infektivan. Cavalera je izjavio: „Album ’Roots’ je krcat takvim minimalističkim idejama koje su u isto vreme veoma proste i moćne. Nekada je najteže napisati najprostije pesme“.

2. Naslov i refren pesme „Roots Bloody Roots“ su omaž pesmi „Sabbath Bloody Sabbath“ sa istoimenog albuma legendarnih Black Sabbath, čiji je Cavalera ogroman fan. Max navodi da mu je Tony Iommi omiljeni gitarista kada je komponovanje rifova u pitanju.

3. Film „At Play in the Fields of Lord“ iz 1991. godine inspirisao je Max-a da počne sa radom na kultnom albumu. „Radi se o dvojici misionara koji idu u prašumu“, priseća se MaxRekao sam Gloria-i: ’Pomislićeš da sam lud, ali želim da snimim konceptualan album sa brazilskim plemenima. Želeo sam da prodrem u srž brazilske muzike.

4. Urođenički elementi u pesmi „Itsári“ nastali su kao saradnja benda Sepultura i indijanskog plemena Xavante koje je bend posetio uoči snimanja albuma. Predstavnik tog plemena je tada izjavio: „Videli smo slike benda Sepultura i znali da su drugačiji, sa dugim kosama i brojnim tetovažama. Takođe smo znali da su meta diskriminacije, kao i mi. Zato smo bili zainteresovani za saradnju sa njima“.

5. Jonathan Davis i David Silveria iz benda Korn učestvovali su u snimanju albuma. Davis peva na pesmi „Lookaway“, Silveria svira bubnjeve na pesmi „Ratamahatta“. Dok su članovi benda Korn bili inspirisani albumom „Chaos AD“ benda SepulturaMax i ekipa su bili inspirisani inovacijama koje je bend Korn doneo na scenu pri pisanju ovog albuma. Upravo odatle potiče i ideja da Ross Robinson bude zadužen za produkciju albuma, kako je već sarađivao sa nu-metal legendama.

6. Na pesmi „Lookaway“ pored frontmena sastava Korn pojavljuju se i frontmen kultnih Faith No MoreMike Patton, i DJ Lethal iz sastava Limp Bizkit.

7. Popularni brazilski muzičar Carlinhos Brown takođe je učestvovao na albumu, a pojavljuje se u pesmama „Dictatorshit“„Endangered Species“ i „Ratamahatta“, od kojih je poslednju i napisao zajedno sa bendom.

8. U pisanju teksta za pesmu „Attitude“ učestvovao je i Max-ov pastorak Dana Wells, čija smrt je bila jedan od razloga što je frontmen napustio bend. Dana je takođe osmislio koncept za spot ove pesme u kome se pojavljuju brazilski džiju-džicu eksperti iz slavne porodice Gracie.

9. Dana Wells je Max-a upoznao sa bendom Deftones koji je bio još jedna od inspiracija za moderniji zvuk albuma „Roots“.

10. Da bi uhvatili „zemljine vibracije“ na albumu, Sepultura su zakopali master trake albuma na 24 časa. Producent Ross Robinson je bio oduševljen idejom, ali Andy Wallace koji je bio zadužen za miks tih traka verovatno i ne previše. „Bilo je zemlje i svakakvih sranja svuda po njima“, seća se Max.